Ο φόβος μπροστά στους πρόσφυγες…

του Αλέξανδρου Καταγή

Το τι έχω ακούσει αυτές τις μέρες για τους πρόσφυγες δεν περιγράφεται… Έχουν έρθει να μας αφανίσουν, να διαλυσουν τον πολιτισμό μας, να μας επιβάλλουν την θρησκεία τους.. Ώρες ώρες θέλω να φύγω από την χώρα μου πραγματικά με τα ‘μυαλά’ που κουβαλούν πολλοί συμπολίτες μας..

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά… Το ελληνικό έθνος κατάφερε να διατηρήσει την γλώσσα του αλλά και την θρησκεία για 400-500 χρόνια υπό οθωμανικής κατάκτησης και ο ‘υπερήφανος’ νεοέλληνας φοβάται τους πρόσφυγες. Σε όλες τις περιόδους της ιστορίας μας ο πολιτισμός μας δέχτηκε επιδράσεις από άλλους πολιτισμούς και το αντίστροφο. Ο πολιτισμός συνεπάγεται πάντα με αλληλοεπίδραση.. Και όμως ο ‘υπερήφανος’ νεοέλληνας φοβάται τους πρόσφυγες..

Αλλά όταν χορεύουμε στα μπαράκια ανατολίτικα τσιφτετέλια μέχρι το πρωί, το θεωρούμε εθνικό πολιτιστικό μας στοιχείο..όταν η νεοελληνική κοινωνία απέχει μακράν του αρχαίου ελληνικού συστήματος αξιών (φιλοξενία κ.α) δεν μας ενοχλεί.. Όταν δεν γίνεται σωστή χρήση της γλώσσας, όπως η ορθογραφία, ούτε τότε μας ενοχλεί.. Όταν η πλειοψηφία των συμπολιτών δεν γνωρίζουν ιστορία, ούτε τότε μας ενοχλεί… Μας ενοχλούν οι πρόσφυγες και οι ξένοι.. Αυτοί οι ‘κακοί’ που θέλουν να μας αφανίσουν.

Άκουσα από γνωστούς μου, που στην στρατιωτική θητεία τους δεν έφεραν όπλο ( για ανύπαρκτα ιατρικά προβλήματα) γιατί δεν μένουν οι Σύριοι να πολεμήσουν στην πατρίδα τους.. Απλά αστείο.. Άκουσα από γνωστούς πως οι πρόσφυγες θα καταστρέψουν την Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ανεξαρτοποίηση των Ιονίων νήσων από την Ελλάδα.. Απλά αστείο…

Άκουσα από χριστιανούς πως όλοι οι μουσουλμάνοι είναι δολοφόνοι.. Πράγμα που ως θρησκευόμενο άτομο, μου προκαλεί απέχθεια… Η βασική αρχή είναι ‘αγαπά το πλησίον σου’ ακόμα και εκεί γίνεται διαχωρισμός όμως….

Δεν ξέρω αν υπάρχει ελπίδα σε αυτή την κοινωνία πραγματικά…

Posted on 15/09/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top