Ο Ιερ-ωνυμικ-ός πόλεμος για το μάθημα των θρησκευτικών

 

laskaratos-alekos-thumb του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατες δηλώσεις του ( http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=279127 ) για τις αλλαγές που προωθούνται από εφέτος στο μάθημα των θρησκευτικών.

Δήλωσε σε σκληρή γλώσσα «βεβιασμένα τα νέα προγράμματα, τα οποία ξέρουμε πως ελήφθησαν και πως προωθήθηκαν και με σφραγίδα ποιων ανθρώπων. Και υπογράμμισε: «Εγώ με μια λέξη θα έλεγα σήμερα, επειδή διάβασα τα καινούργια προγράμματα και τα είδα είναι απαράδεκτα, είναι επικίνδυνα, είναι πράγματα που δεν θα αποδώσουν καρπούς αλλά μεγάλη ζημιά στην παιδεία γενικότερα , στην κοινωνία μας και ρήξη μέσα στην εκκλησία στη σχέση με την πολιτεία. Γι αυτό από αυτή τη θέση σήμερα, θα τα πω και στην ιεραρχία στις αρχές Οκτωβρίου, κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα να σταματήσει όλη αυτή την προσπάθεια, να αναβάλει καθεμιά πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση μεγάλης εκκλησίας και πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται λόγια, λόγια, λόγια, και λείπει ό λόγος.»

Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο, ο υπ. Παιδείας δήλωσε πως «Τα νέα προγράμματα του μαθήματος των θρησκευτικών είναι αποτέλεσμα πιλοτικής εκπαιδευτικής εμπειρίας τριών ετών καθώς και πολύμηνου διαλόγου με τους εκπαιδευτικούς- θεολόγους και εκπροσώπους της Εκκλησίας. Τα θρησκευτικά είναι ένα μάθημα όπως όλα τα μαθήματα. Η ευθύνη για τα προγράμματα σπουδών ανήκει σύμφωνα με τον νόμο στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι λάθος ένα ώριμο αίτημα όπως η αναβάθμιση του μαθήματος των θρησκευτικών από ομολογιακό σε μάθημα γνώσης των θρησκειών, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία, να μετατρέπεται σε αφορμή ακατανόητης αντιδικίας και κινδυνολογίας. Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι πάντοτε ανοικτό στο διάλογο με την Εκκλησία και προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, με τον αυτονόητο αμοιβαίο σεβασμό των διακριτών θεσμικών ρόλων.»

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και παλαιότερα, φαίνεται όμως πως πλησιάζει η τελική πράξη μια και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, θα ισχύσουν από εφέτος. Εξ ου και η σκληρή γλώσσα του αρχιεπισκόπου και οι απειλές για σύγκλιση της Ιεράς Συνόδου (της αφρόκρεμας δηλαδή του παπαδαριού) για το θέμα αυτό. Ο κατά τα άλλα μειλίχιος αρχιεπίσκοπος συντάσσεται λοιπόν με εκείνους που θέλουν, ακόμα και σήμερα, τα θρησκευτικά να είναι στην ουσία μάθημα κατηχητικού. Αντί η εκκλησία να γίνει πιο σύγχρονη και πιο ελκυστική στους νέους, προσπαθεί να περιχαρακώσει τη νεολαία για να κομπάζει στη συνέχεια ότι το 90% και βάλε των ελλήνων είναι πιστοί χριστιανοί ορθόδοξοι.  Δεν βλέπει πως στις κυριακάτικες λειτουργίες προσέρχονται σχεδόν αποκλειστικά γιαγιούλες και κάποιοι νέοι της παραθρησκευτικών οργανώσεων της Ζωής και του Σωτήρος, και οι εκκλησίες μαζεύουν κόσμο δέκα λεπτά πριν το Χριστός Ανέστη και τη ζεστή και λαχταριστή μαγειρίτσα που μας περιμένει στο σπίτι; Στην υπόλοιπη χριστιανική δυτική Ευρώπη το ποσοστό των πιστών χριστιανών δεν ξεπερνά το 20% του πληθυσμού, είναι όμως αληθινά πιστοί, τηρούν τις θρησκευτικές παραδόσεις και κελεύσματα, και εκκλησιάζονται σχεδόν κάθε Κυριακή. Εδώ στην Ελλάδα αντίθετα, όπως θέλει να δηλώνει η Εκκλησία, το χριστεπώνυμο ποίμνιο ανέρχεται στο 90%, παραγνωρίζοντας ότι πρόκειται για “χριστιανούς της μαγειρίτσας και του οβελία”!

Ως πότε επιτέλους οι “Άγιοι πατέρες” μας θα επιμένουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και να ζουν μέσα στο ψέμα;

Posted on 21/09/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top