Ν.Υ.Times: Η Ελλάδα λέει ότι δεν εγκαταλείπει μετανάστες στη θάλασσα. Πιάστηκε στα πράσα

Η εφημερίδα The New York Times δημοσιεύει βίντεο και στοιχεία από παράνομη επαναπροώθηση από τις ελληνικές αρχές δώδεκα προσφύγων / μεταναστών, κυρίως γυναικών και παιδιών, ενός βρέφους, και δύο ανδρών, από τη Λέσβο στη θάλασσα κατά παράβαση της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομοθεσίας.

Με βάση τα στοιχεία της εφημερίδες και το βίντεο – ντοκουμέντο που δημοσιεύει, οι δώδεκα άνθρωποι μεταφέρονται κλειδωμένοι σε ένα φορτηγάκι χωρίς πινακίδες, στη συνέχεια από εκεί σπρώχνονται σε ένα ταχύπλοο από το οποίο μετεπιβιβάζονται σε ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο τους οδηγεί στο πέλαγος, όπου εγκαταλείπονται πάνω σε μία σχεδία, με κίνδυνο για τη ζωή και την ασφάλεια τους! Πολύ αργότερα τους περισυνελλέγει σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με την εφημερίδα το συμβάν έγινε στις 11 Απριλίου 2023, λίγες μέρες πριν το ελληνικό Πάσχα.

Ο τίτλος του άρθρου είναι “Η Ελλάδα λέει ότι δεν εγκαταλείπει μετανάστες στην Θάλασσα. Πιάστηκε στα πράσα” (Greece Says It Doesn’t Ditch Migrants at Sea. It Was Caught in the Act).
Μια τέτοια ενέργεια είναι παράνομη τόσο με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο όσο και το ελληνικό.
Η δημοσιογράφος Matina Stevis-Gridneff @MatinaStevis που ερεύνησε και δημοσιεύει το άρθρο εξηγεί ότι η πηγή της έστειλε υλικό 3 ωρών. Η δημοσιογράφος στο προσωπικό της Twitter εξηγεί πώς έγινε η διασταύρωση των στοιχείων με αποστολή δημοσιογράφων του Ν.Υ.Τ. επιτόπου στην Τουρκία, με απόφαση της διεύθυνσης της εφημερίδας που εξέτασε το υλικό, για να αναζητήσουν τα άτομα που παρουσιάζονταν ως θύματα της επαναπροώθησης και να διασταυρώσουν τις πληροφορίες πριν δημοσιεύσουν οτιδήποτε.
Ο Nimet Kirac στάλθηκε στην Τουρκία και άρχισε η έρευνα για να εντοπιστούν τα άτομα αυτά, που είχαν περισυλλεγεί από την Τουρκική ακτοφυλακή. Δυο άλλοι συνεργάτες της εφημερίδας, οι Sarah Kerr και Kassie Bracken στην NYC ξεκίνησαν να αναλύουν το υλικό.
“Στις 17 Απρίλη, ο Nimet”, εξηγεί η δημοσιογράφος, “στέλνει ένα μήνυμα: “Found them”. (τους βρήκαμε). Στις 20 και 21 ταξιδέψαμε στη Σμύρνη για να πάρουμε συνεντεύξεις από 11 από τους 12 πρόσφυγες που ήταν στο βίντεο (μια γυναίκα από την Υεμένη είχε ήδη αφεθεί ελεύθερη). Ήταν σε μια εγκατάσταση για απέλαση” γράφει, και συνεχίζει: “Οι ιστορίες τους γνωστές, Δύο Σομαλές μητέρες, μια με ένα μωρό έξι μηνών, η άλλη με 6 παιδιά ηλικίας 2-17 χρονών.  Επίσης, ένας Αιθίοπας και ένας Ερυθραίος”.
Horn of Africa - Wikipedia
Σύγχρονες ιστορίες από την κατάρρευση στο Κέρας της Αφρικής, μια ιστορία που γνωρίζω καλά επίσης, από τις προσωπικές αναφορές μου για αυτές τις τρεις χώρες”. “Μέσα από δακρύβρεχτες μαρτυρίες με τη βοήθεια 3 on-line μεταφραστών στην Αντίς Αμπέμπα και στο Μογκαντίσου, οι μετανάστες κάλυπταν τα κενά που δεν μπορούσε να μας πει το βίντεο. Πώς έφτασαν στην Τουρκία και στη Λέσβο. Πώς οι μασκοφόροι τους συγκέντρωσαν και τους αφαίρεσαν τα υπάρχοντά τους. Ο τρόμος“.
Πριν από 2 εβδομάδες πήγα τα ευρήματά μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ανησυχούν», αλλά θέλουν μια «ανεξάρτητη αρχή» να το επαληθεύσει. Το σκάφος της ακτοφυλακής στο βίντεο χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την ΕΕ. Οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να με συναντήσουν για να εξετάσω τα ευρήματα και δεν σχολίασαν”. “συναντήθηκα με την οργάνωση ECRE του οποίου η Γενική Γραμματέας Catherine Woollard, αφού εξέτασε τα ευρήματά μας, είπε ότι ήταν απαραίτητες αποδείξεις για μια πιθανή προσφυγή κατά της ελληνικής κυβέρνησης και της E.U. για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου“.
Πηγή του υλικού ήταν ο Αυστριακός Fayad Mulla, που συγκέντρωσε το υλικό, στο πλαίσιο της έρευνάς του για τις επαναπροωθήσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του πήραν μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστρία και άλλες χώρες, ενώ δημοσιοποίησε ο ίδιος και ένα σύντομο βίντεο – μοντάζ δύο περίπου λεπτών.
Το Αυστριακό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες τους στην περιοχή ανέφεραν ότι “εκείνες τις ημέρες καταγράφηκαν 103 αφίξεις στη Λέσβο”. Και η ανακοίνωση της οργάνωσης συνεχίζει: “91 άτομα έλαβαν ιατρική φροντίδα από συναδέλφους μας, 12 δεν βρέθηκαν. Πολλοί από τους ασθενείς μας στην Ελλάδα αναφέρουν βίαιες επιθέσεις και τραυματικές εμπειρίες μέσω αναγκαστικών επαναπροωθήσεων. Οι ομάδες μας που παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε νεοεισερχόμενους ανθρώπους βλέπουν καθημερινά τα δεινά που προκαλεί η τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Έχουμε ήδη αναφέρει αρκετές φορές τι έπρεπε να περάσουν οι ασθενείς μας. Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές. Η βία στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να σταματήσει. Απαιτούνται ασφαλείς δίοδοι εισόδου, τα άτομα που αναζητούν προστασία πρέπει να φροντίζονται και να στηρίζονται επαρκώς για να θεραπευτούν”.
Από αυτό το ρεπορτάζ, – υπάρχουν πολλά παρόμοια κατά καιρούς αλλά σπάνια ένα ήταν τόσο τεκμηριωμένο – ένα πολύ σοβαρό στοιχείο είναι η επιβεβαίωση συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με καλυμμένο πρόσωπο και ανθρώπων του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, κάτι που έχει καταγγελθεί πολλές φορές ότι συμβαίνει σε περιστατικά επαναπροωθήσεων.
Να ελπίζουμε ότι θα κινηθούν οι δικαστικές αρχές και θα αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση της νομοθεσίας μέχρι και να αναζητηθούν οι πολιτικές ευθύνες παρόμοιων πρακτικών που έχουν απασχολήσει διεθνείς οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διεθνείς οργανώσεις;

Η δημοσιογράφος – ελληνικής καταγωγής από νησί του Αν. Αιγαίου – δηλώνει: “Αυτή η ιστορία δεν θα είχε συμβεί αν Fayad Mulla δεν ήταν τόσο γενναίος, και αν οι New York Times @nytimes δεν αφιέρωναν άφθονους πόρους για την επαλήθευση του, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα τεχνικά και δημοσιογραφικά εργαλεία. Πιστεύω ακράδαντα ότι αντιπροσωπεύει το καλύτερο της υπεύθυνης δημοσιογραφίας μας“.

Να ελπίσουμε και σε παρόμοια παραδείγματα υπεύθυνης δημοσιογραφίας και στη χώρα μας;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπη για την υπόθεση 

H Επίτροπος της ΕΕ θυμίζει ότι σε συνάντηση της με τις ελληνικές αρχές είχε συζητηθεί το ζήτημα της διαχείρισης των συνόρων καθ αναφέρει ότι οι υπηρεσίες της ΕΕ έστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές ζητώντας πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα.
Το tweet της Επιτρόπου Ylva Johansson @YlvaJohansson

Πριν από ένα χρόνο συναντήθηκα με την ελληνική κυβέρνηση για να συζητήσουμε τη διαχείριση των συνόρων και κατέστησα σαφές ότι δεν υπάρχει χώρος για παράνομες απελάσεις. Την περασμένη Παρασκευή, 19 Μαΐου, οι New York Timeς παρουσίασαν μια έκθεση σχετικά με μια φερόμενη παράνομη απέλαση, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα το περιστατικό αυτό. Είναι απαραίτητο να δοθεί η κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση και τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, όπως αρμόζει”.
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι για την υπόθεση των επαναπροωθήσεων

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι: “Οι New York Times ανέφεραν ότι Έλληνες συνοριοφύλακες αναγκάζουν παιδιά, γυναίκες και άνδρες από τη στεριά να επιστρέψουν στη θάλασσα – σε μια βάρκα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ – και τα εγκαταλείπουν εκεί. Αυτή τη φορά, μαγνητοσκοπήθηκαν να το κάνουν”.

Υποστηρίξατε τον αγώνα μας κατά των επαναπροωθήσεων υπογράφοντας την αναφορά μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να το μοιραστείτε με τους φίλους σας τώρα.

Η έρευνα για αυτό το μεμονωμένο περιστατικό δεν αρκεί. Η Tineke Strik, μία από τις ευρωβουλευτές μας, μόλις επέστρεψε από την Ιταλία, όπου διερεύνησε τις αντιδράσεις και τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν ασφαλείς στην ΕΕ. Γνωρίζουμε ότι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στα σύνορά μας.

Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της. Πρέπει να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά μας. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει την αναφορά μας για να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ή κοινοποιήστε το tweet μας )

Με τη βοήθειά σας θα αγωνιστούμε για μια ανθρώπινη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη.

Θερμούς χαιρετισμούς,

Nina Walch
Εκστρατεύων
Πράσινοι/EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Posted on 20/05/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top