ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ και κόμματα συμμαχίας: δεν υποστηρίζουμε άμεσα ή έμμεσα κάποιο σχήμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Το Πράσινο & Μωβ – μια συμμαχία 7 κομμάτων και σχημάτων που εκπροσωπούν τους χώρους της οικολογίας, των πράσινων, της πολιτικής φιλοζωίας, των πειρατών και του Βολτ – αποκλείστηκε από τις εκλογές της Κυριακής 21 Μαΐου. Η κακή οργάνωση των εκλογών από το υπουργείο εσωτερικών και ένα τεχνικό λάθος που σε μια καλά οργανωμένη εκλογική διαδικασία θα είχε αποφευχθεί ή άμεσα διορθωθεί, οδήγησε σε αντισυνταγματικό αποκλεισμό 249 υποψηφίων σε 59 περιφέρειες με το Πράσινο & Μωβ.

Δηλώνουμε ότι:
(α) δεν υποστηρίζουμε ως Πράσινο & Μωβ άμεσα ή έμμεσα κάποιο σχήμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της συμμαχίας μας.
(β) ο αποκλεισμός μας αφορά μόνο τις εκλογές της 21ης Μαιου, όχι τις πιθανές επαναληπτικές. 
Στο Πράσινο & Μωβ φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε μία ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση σε θέματα Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης, ποιότητας δημοκρατίας, υπεύθυνης και παραγωγικής οικονομίας με κοινωνική και πράσινη καινοτομία, προστασίας του περιβάλλοντος και των ζώων,ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, αντιμετώπισης των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Για για ένα μέλλον που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις γενιές, όλα τα φύλα, και θα βασίζεται στο σεβασμό απέναντι σε όλους.
Ευχόμαστε καλή ψήφο, κατά συνείδηση!

Γραφείο Τύπου του Πράσινο & Μωβ

‐—————————

ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑ: ΟΥΤΕ Ο ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ

Τα επιτελεία του Αλ. Τσίπρα, ας καταλάβουν ότι η ΝΔ δεν θα φύγει με χαλκευμένες διαδόσεις, όπως αυτή στη σημερινή Εφημερίδα των Συντακτών για δήθεν “προσέγγιση Τρεμόπουλου με ΣΥΡΙΖΑ”.

Δείτε την επιστολή Τρεμόπουλου στην ΕΦΣΥΝ, και διαδώστε το όσο ευρύτερα μπορείτε.

Προς την Εφημερίδα των Συντακτών

κο Νίκο Φωτόπουλο

Μου ζητήσατε χτες μια δήλωση, επειδή είχατε την πληροφορία ότι επικοινώνησα με τον κ. Κ. Αμπατζά, συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Σας εξήγησα ότι ήταν μια απλή τηλεφωνική συνομιλία, για την προετοιμασία από βδομάδα μιας πιθανής συνάντησης με την αυτοδιοικητική κίνηση “Οικολογία-Αλληλεγγύη”, στα πλαίσια των διεργασιών που γίνονται ενόψει των δημοτικών εκλογών στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μου είπατε πως θα γράψετε κάτι σχετικό και μου ζητήσατε μια δήλωση, την οποία έκανα και τη δημοσιεύσατε σε εισαγωγικά. Δεν αναφέρω πουθενά για υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γράφετε στον τίτλο και βεβαίως δεν είμαι επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, όπως γράφετε στον υπότιτλο. Είμαι συνεκπρόσωπος των Πράσινων αλλά οι επαφές γίνονται με πολυπληθή αντιπροσωπεία της κίνησης “Οικολογία-Αλληλεγγύη” και με τη συμμετοχή μου με την ιδιότητα του δημοτικού της συμβούλου. Σας εξήγησα ότι η συμμαχία Πράσινο και Μωβ, που στήριξαν αποφασιστικά οι Πράσινοι, δυστυχώς αποκλείστηκε από τις εκλογές με αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό τρόπο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ούτε λέξη για τον αντισυνταγματικό αποκλεισμό του Πράσινο & Μωβ, τον πρώτο στην ιστορία της χώρας για τυπικούς μόνο λόγους. Σαφώς υπάρχει ανάγκη συγκρότησης μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που θα δώσει έμφαση -μεταξύ άλλων- στις πράσινες προτάσεις. Και βέβαια, χωρίς ισχυρή παρουσία και πίεση από έναν αυτόνομο και αξιόπιστο πράσινο πόλο, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε μια ελκυστική κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ συγκροτήθηκε για να δώσει πολιτική διέξοδο σε όσους/ες δεν καλύπτονται από τα υπάρχοντα κόμματα. Τα μέλη και οι φίλοι της συμμαχίας, λοιπόν, ψηφίζουν κατά συνείδηση και με τη σκέψη ότι στις σφόδρα πιθανές επαναληπτικές εκλογές θα είναι παρούσα στις κάλπες.

Παρακαλούμε για τη δημοσίευση του παρόντος.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Posted on 21/05/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top