Ν. Χρυσόγελος: ζεστά / δροσερά σπίτια, χαμηλοί λογαριασμοί, χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη

του Νίκου Χρυσόγελου

πρώην ευρωβουλευτή Πράσινοι / EFA

υποψήφιος συμμαχίας “ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ”

στο Νότιο Τομέα Αθηνών

“Ζεστά / δροσερά σπίτια, χαμηλοί λογαριασμοί, χωρίς υπερθέρμανση του πλανήτη”.

Κεντρικό θέμα σήμερα είναι η κλιματική κρίση, η ενεργειακή ακρίβεια, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ενεργειακή και εισοδηματική φτώχεια. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με συκεκτικό τρόπο, χωρίς η λύση του ενός να επιδεινώνει το πρόβλημα κάπου αλλού;

Το σύνθημα πιο πάνω τα λέει όλα: και ζεστά το χειμώνα, δροσερά το καλοικαίρι σπίτια, χωρίς να πληρώνουμε τεράστιους λογαριασμούς ή να ξοδεύονται τεράστιοι δημόσιοι πόροι για αυτό και με τρόπο που δεν υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, δηλαδή δεν οδηγούμε το κλίμα σε εκτροχιασμό (κλιματική κρίση). 

Που οφείλεται η σημερινή πολυεπίπεδη κρίση;

Η ενεργειακή ακρίβεια οφείλεται στις ίδιες αιτίες με αυτές που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους και αλλάζουν το κλίμα: χρήση ορυκτών καυσίμων. Είναι κρίση ορυκτών καυσίμων. Επειδή αυτά ελέγχονται από λίγες μεγάλες εταιρίες οι επιδοτήσεις στους πολίτες από τις κυβερνήσεις στην πραγματικότητα καταλήγουν στα ταμεία των μεγάλων ενεργειακών εταιριών: μέσα στο 2022 κέρδη +200 δις δολάρια οι 7 πετρελαϊκές εταιρίες της δύσης, πάνω από 145 δις δολ η σαουδαραβικά Aramco, πολλές δεκάδες δις η Gazprom και άλλες ρωσικές (που τροφοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία).

Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας

– Δίνει τα πάντα στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, άμεσα με επιδοτήσεις που καταλήγουν σε αυτές, με δαπάνη επιπλέον 1,5 δις για επέκταση δικτύου αερίου σε 30 πόλεις, με κίνητρα για να συνδεθούν τα νοικοκυριά στο αέριο αλλά και έμμεσα αφού δρα ως λόμπι για αυτές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναγνωριστεί το αέριο σαν δήθεν πράσινη επένδυση, για να λάβουν χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους τα έργα αερίου και LNG, με επιστροφεί στο λιγνίτη και με επιδίωξη νέων εξαιρέσεων, ενώ αρνείται την μετεγκατάσταση χωριού που καταστρέφεται από λιγνιτορυχείο που θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ.

– Παίρνει τα χρήματα

(α) από τους καταναλωτές με τριπλή επιβάρυνση από τους φουσκωμένους λογαριασμούς, και κατά συνέπεια και από τον αυξημένο ΦΠΑ που πληρώνουμε και με επιπλέον επιβάρυνση των λογαριασμών μας τους τελευταίους μήνες για να συγκεντρώσει επιπλέον 500.000.000 ευρώ για να έχει να …δώσει στους καταναλωτές),

(β) τον δημόσιο προϋπολογισμό και

(γ) ΚΥΡΙΩΣ από το ταμείο που πρέπει να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση προς την εποχή μετά τα ορυκτά καύσιμα.

Μέχρι σήμερα έχει δώσει με επιδοτήσεις 10 δις – ναι 10 δις – που πάνε τελικά στα ταμεία των λίγων ενεργειακών επιχειρήσεων, αφού συντηρεί τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων (και ρεύματος από ορυκτά καύσιμα), χωρίς να βοηθάει τους πολίτες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα

– Για στάχτη στα μάτια, δύο χρόνια μετά την διαπίστωση της ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας, ανακοινώνει ότι θα …. ανακοινωθεί τον Απρίλιο πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών – υποχρεωτικά πακέτο με μπαταρία αποθήκευσης – για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις ύψους 200.000.000 που είναι μόλις το 2% των επιδοτήσεων μέχρι σήμερα. Σε ένα χρόνο από τώρα πιθανόν να έχει μπει στο πρόγραμμα ένα …πολύ μικρό ποσοστό νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων. Άρα αφορά πολύ λίγους και πολύ αργά.

– Στο μεταξύ οι καταναλωτές ακόμα και μετά την επιδότηση πληρώνουν την τιμή της κιλοβατώρας 5-10 φορές ακριβότερη από την τιμή πριν το καλοκαίρι του 2021. Πληρώνουν δηλαδή μερικά δις ευρώ παραπάνω παρά την …επιδότηση. Λογική συνέπεια αυτών είναι η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και ο καθημερινός αγώνας τι να πρωτοπληρωθεί από τους φουσκωμένους λογαριασμούς: χρέη, λογαριασμοί, τρόφιμα, άλλες ανάγκες…

Πράσινες λύσεις στις κρίσεις – Δεν είναι όλα μαύρα

Υπάρχουν λύσεις άμεσες, πρακτικές και συνεκτικές; Να μερικές συγκεκριμένες προτάσεις των Πράσινων και της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ που θα παλέψουμε στη Βουλή και θα θέσουμε ως κεντρικό θέμα σε οποιαδήποτε προγραμματική συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ, εφόσον είμαστε στη Βουλή και γιαυτό πρέπει να είμαστε στη νέα Βουλή:

Εγκατάλειψη των εξορύξεων και ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων (από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη) και συμφωνία για πάγωμα των νέων εξορύξεων σε όλη την Αν. Μεσόγειο
Εγκατάλειψη κάθε νέου έργου επέκτασης του δικτύου αερίου (άμεσα προς Πελοπόννησο) και άρση των φορολογικών κινήτρων και επιδοτήσεων για σύνδεση σχολείων, κατοικιών και επιχειρήσεων με το αέριο.
– Άμεσα: Μηδενικό ΦΠΑ σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμικά, υλικά και υπηρεσίες γενικότερα για ενεργειακή αναβάθμιση παντού και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια και αγρο-φωτοβολταϊκά κατά προτεραιότητα
Άμεσα, με μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής 10 δις για συστήματα εξοικονόμησης και φωτοβολταϊκά μέσα στις πόλεις, σε κατοικίες κι επιχειρήσεις. Η Ιταλία το κάνει ευέλικτα και μάλιστα δίνοντας 110% του κόστους για να αναπτυχθούν γρήγορα λύσεις.
Μέχρι το 2027: 30 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ 2021-2027, τον προϋπολογισμό και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για εξοικονόμηση ενέργειας, με εγκατάσταση παράλληλα φωτοβολταϊκών και υβριδικών συστημάτων (ηλιοθερμικά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αλλά και ζεστό νερό από τον ήλιο, θέρμανση / δροσισμός με ηλιακά συστήματα και αντλίες θερμότητας) σε κτίρια (κατοικίες, επιχειρήσεις, σχολεία, αγροτικές εγκαταστάσεις).
Στόχοι

 • Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων σε μηδενικών εκπομπών με ρυθμό αρχικά από το 2023 5% και στη συνέχεια 10%
 • Το 2027 να έχουμε 1.000.000 ηλιακές στέγες (πολλές από αυτές και πράσινες)
 • Το 2030 να έχει μηδενιστεί η ενεργειακή φτώχεια
 • Το 2040 να έχουμε ως χώρα μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να είμαστε κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Σήμερα πολύ λίγα, πολύ αργά, πολύ γραφειοκρατικά, μόνο για λίγους. Μπορούμε αλλιώς

 • Η μερική ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων γίνεται πολύ αργά και πολύ γραφειοκρατικά και αφορά σε λίγα κτίρια.
 • Το πρόγραμμα που συνεχώς ανακοινώνεται αλλά δεν τρέχει ακόμα για φωτοβολταϊκά έρχεται πολύ αργά, πολύ γραφειοκρατικά και πολύ περιορισμένα και στην καλύτερη περίπτωση θα μπουν σε αυτό μετά από κανένα χρόνια 50-100.000 κτίρια.
 • Δεν είναι η κλίμακα που στα λόγια λέει το διαφημιστικό μήνυμα που αυτό τον καιρό τρέχει (το υπουργείο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) “συμφωνία μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης 10% ετησίως”. Άλλη μια φορά fake news, παχιά λόγια. Η κυβέρνηση ψεύδεται ασυστώλως με ευρωπαϊκούς πόρους. Μείωση κατανάλωσης ενέργειας 10% ΕΤΗΣΙΩΣ; Με ποια προγράμματα και με ποιο σχεδιασμό; Νομίζει ότι απευθύνεται σε εντελώς άσχετους….Κυβέρνησαν. #Απέτυχαν. Μπορούμε #αλλιώς.
  Οι κρίσεις είναι πολλές, λύσεις όμως πράσινες. Πράσινο & Μωβ στη #Βουλή
  #Πράσινοι #Πράσινοι Πράσινοι Πράσινοι
  Νικος Χρυσόγελος

Posted on 29/03/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top