Πράσινος Δήμαρχος στο Ζάγκρεμπ: Η μεγαλύτερη επιτυχία των Πράσινων στα Βαλκάνια!

Profile Photo
του Γιώργου Ζεγκλίνα
Οι Τοπικές Εκλογές στο Ζάγκρεμπ αποτέλεσαν την μεγαλύτερη επιτυχία που έχουν πετύχει ποτέ οι Πράσινοι στα Βαλκάνια!
Ο Τόμισλαβ Τομάσεβιτς, Tomislava Tomaševića υποψήφιος του Πράσινου ΜΠΟΡΟΥΜΕ (MOŽEMO) κέρδισε θριαμβευτικά στον 2ο Γύρο των Εκλογών στο Ζάγκρεμπ με 65,3% έναντι του Δεξιού Σκόρο και έγινε ο πρώτος Πράσινος Δήμαρχος σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, σηματοδοτώντας τον ερχομό του “Πράσινου Κύματος” σε μια περιοχή που παραδοσιακά είναι πιο αργή στο να προχωρά στο μέλλον.
Συγχαίρουμε τον Τόμισλαβ Τομάσεβιτς και του ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στα νέα του καθήκοντα!
Όπως επίσης και στη  Suzana Jašić, που είναι η νέα δήμαρχος στο Pazin!
O Πράσινος & Αριστερός Συνασπισμός ”ΜΠΟΡΟΥΜΕ!” που στις Βουλευτικές Εκλογές του περασμένου Ιουλίου αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη, καθώς πέτυχε την είσοδο του στην Σαμπόρ – όπως ονομάζεται το Κοινοβούλιο της Κροατίας – με 7 έδρες, πέτυχε μια σπουδαία νίκη στον πρώτο γύρο αλλά και στον δεύτερο γύρο στις εκλογές για την ανάδειξη της Κυβέρνησης του Ζάγκρεμπ.
  • Στον α’ γύρο, το ”Μπορούμε” ήρθε στην πρώτη θέση για την ανάδειξη της νέας Συνέλευσης του Ζάγκρεμπ, λαμβάνοντας το 40,8% και 23 από τις 47 έδρες, αποτυγχάνοντας την Απόλυτη Πλειοψηφία για μία μόλις έδρα! Είναι η πρώτη φορά που ένα Πράσινο & Προοδευτικό Κόμμα αναδεικνύεται νικητής στο Ζάγκρεμπ πετυχαίνοντας μια τόσο ραγδαία άνοδο, αρκεί να πούμε ότι στις προηγούμενες Εκλογές είχε λάβει 3 από τις 51 έδρες που είχε τότε η Συνέλευση του Ζάγκρεμπ. Να σημειωθεί πως το Ζάγκρεμπ έχει Συνέλευση αντί Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί έχει καθεστώς Κομητείας η οποία και αποτελεί τον μεγαλύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στην Κροατία.
  • Παράλληλα, ο υποψήφιος του ”ΜΠΟΡΟΥΜΕ – Το Ζάγκρεμπ Είναι Δικό Μας”, Τόμισλαβ Τομάσεβιτς, πέτυχε να λάβει στον πρώτο γύρο, το 45,2% των ψήφων και να τερματίσει πρώτος με χαοτική διαφορά από τον Μίροσλαβ Σκόρο, υποψήφιο και αρχηγό του Κινήματος ”Πατρίδα” της Ακροδεξιάς, που έλαβε το 12,2% των ψήφων και άφησε εκτός συνέχειας την Γιέλενα Βουκίσεβιτς από την παράταξη του τέως Δημάρχου, το Κόμμα Εργασίας & Αλληλεγγύης, η οποία έλαβε το 11,1%.
  • Οι δύο τους αναμετρήθηκαν στον 2ο Γύρο της 30ης Μαΐου, και ο Πράσινος Τομάσεβιτς πέτυχε να εκλεγείς δήμαρχος, συγκεντρώνοντας ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, όπως αναμένονταν τόσο εξαιτίας του εντυπωσιακού ποσοστού που έλαβε στον πρώτο γύρο όσο και λόγω της διαφοράς από τον αντίπαλο του.

Ο Τομάσεβιτς που ήταν μέλος της Βουλής και σημαίνουσα φιγούρα στο ”Μπορούμε” – το οποίο να σημειωθεί ότι λειτουργεί με συλλογική ηγεσία – άφησε την θέση του για να είναι υποψήφιος για την Δημαρχία του Ζάγκρεμπ, θέση την οποία κατείχε ο Μπάντιτς για 16 ολόκληρα χρόνια και μέχρι τον αιφνίδιο θάνατο του από καρδιακή προσβολή, στις 28 Φεβρουαρίου και λίγο καιρό πριν ολοκληρωθεί η τέταρτη θητεία του.

Ο Τομάσεβιτς είναι από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές προσωπικότητες της Κροατίας. Ο 39χρονος δήμαρχος του Ζάγκρεμπ ήταν ήδη στα 16 του ένας ακτιβιστής της Οικολογικής Οργάνωσης ”Πράσινη Δράση” και Αντιπρόεδρος του Δικτύου Νεολαίας της Κροατίας. Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και Περιβαλλοντολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με μεταπτυχιακό στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Ανάπτυξη. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Πολιτικής Οικολογίας του Ζάγκρεμπ, το οποίο αποτελεί συνεργαζόμενο μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ινστιτούτου και αποτελεί μέλος σε Κοινωνικές Πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος του Ζάγκρεμπ, έχοντας επιδείξει πολύτιμο έργο στην ανάδειξη των προβλημάτων και στον συσχετισμό τους με την πολιτική διαφθορά!
Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που στέκονται και κείμενο
Το Ζάγκρεμπ έχει πλέον την πιο Πράσινη Διοίκηση από οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ευρώπης και είναι η πρώτη πρωτεύουσα των Βαλκανίων με Πράσινο Δήμαρχο!

Posted on 03/06/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top