Νέες αποκαλύψεις. Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει ορθάνοιχτο, με σαφή διάσταση και στην Κύπρο

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 

 

 

 

 

του Σπύρου Απέργη

Από δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες μαθαίνουμε ότι:
α) Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας (και,παλιότερα, του Πα.Σο.Κ.) Μιχάλης Χρυσοχοΐδης “φωτογραφίζεται” ότι παρακολουθούνταν μέσω υποκλοπών των συνομιλιών του. Γράφουν “Τα Νέα” στο σχετικό ρεπορτάζ: «Κατά μια εκδοχή, ενδείξεις για υποκλοπές ή ύποπτες παρακολουθήσεις εντός του κυβερνητικού κόμματος, για υπουργό που φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν φαίνεται να είχε καταγραφεί – πιθανόν από το σύστημα Predator – η πλήρης ανταλλαγή μηνυμάτων του με δημοσιογράφο που είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν».
Γιατί τα Νέα και το Βήμα «δίνουν» τον Δημητριάδη; Το Βήμα της Κυριακής  παίρνει τη σκυτάλη από Τα Νέα του Σαββατοκύριακου στις αποκαλύψεις για τις  παρακολουθήσεις και κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών! -
β) Ο πρώην Γενικός Γραμματείας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, έφερε σε επαφή επιχειρηματίες, πρώην πράκτορες και δικηγόρους, που έστησαν το δίκτυο παρακολουθήσεων μέσω του παράνομου λογισμικού Predator στην Ελλάδα!
Στο ρεπορτάζ του Βήματος αναφέρεται ότι «υπήρχε κεντρικότερος σχεδιασμός» για τις παρακολουθήσεις, με «τον αριθμό των άγνωστων θυμάτων-στόχων του κατασκοπευτικού προγράμματος να θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Με πολλούς από τους παρακολουθούμενους να είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος που βρίσκονται σε πολύχρονη σύγκρουση μεταξύ τους, ενώ το παράνομο λογισμικό φαίνεται να έχει σταλεί και σε παράγοντες εκτός πολιτικού χώρου».Αυτά λίγο πολύ είχαν αποκαλυψθεί και παλαιότερα με ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη, του inside story.gr και του reporters united.gr.
Μάλιστα το ρεπορτάζ συνδέει τον Δημητριάδη με δύο δικηγόρους στην Κύπρο, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς «η ενεργοποίηση του Predator στην Ελλάδα υπήρξε ύστερα από ‘’γέφυρα’’ επαφών που δημιουργήθηκε, προ αρκετών μηνών, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Αυτός ο κύκλος προσώπων που συμμετείχαν στις συνεννοήσεις φαίνεται να ήταν γνωστοί του κ. Δημητριάδη ή ατόμων από τον προσωπικό του κύκλο...». Οι κύπριοι δικηγόροι φέρεται ότι είχαν εμπλακεί (οι ίδιοι αρνούνται παράνομες ενέργειες) στο σκάνδαλο των “χρυσών διαβατηρίων” στην Κύπρο, δηλαδή την παροχή κυπριακής ιθαγένειας αντί χρημάτων σε καταζητούμενους, κακοποιούς, ακόμα και δικτάτορες!
Το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει, λοιπόν, ορθάνοιχτο, έχει σαφή διάσταση και στην Κύπρο, και η διερεύνηση των όποιων, πολιτικών και ποινικών ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που λέει ότι δεν γνώριζε, είναι απαραίτητος όρος για την ποιότητα της δημοκρατίας και την υπεράσπιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Posted on 30/10/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top