Ολοκληρώθηκε η 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27) που διεξήχθη στην Αίγυπτο τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Η Διάσκεψη χαρακτηρίστηκε δυστυχώς από την αδυναμία να συμφωνήσουν στην αναγκαία σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων οι ηγέτες των κρατών. Οι ταχείες και βαθιές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι απαραίτητες και χωρίς αυτές δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως μας υπενθυμίζουν οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και στη Δυτική Αφρική. Αυτή τη στιγμή η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,1°C και ήδη βιώνουμε τις συνέπειες ενώ, όπως αναγνωρίστηκε ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης, οι επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C θα είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με μία αύξηση κατά 2°C.
Στα θετικά αποτελέσματα και με φόντο τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως βρίσκεται, ένα ιστορικό πρώτο βήμα, η επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο αποζημιώσεων των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης από τις ανεπτυγμένες προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπλέον, το τελικό κείμενο της COP27 αναγνωρίζει και κάτι πολύ σημαντικό: τη σημασία των λύσεων που βασίζονται στη φύση, καθώς η φύση έχει απορροφήσει το 54% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ανθρωπότητας τα τελευταία 10 χρόνια.
Σε σχέση με την στάση της Ελλάδας για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, για πρώτη φορά ψηφίστηκε στη χώρα μας πριν από μερικούς μήνες εθνικός κλιματικός νόμος, ο οποίος όμως θέτει κλιματικούς στόχους έως το 2050 που δεν αρκούν για να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C, ενώ απουσιάζουν μέτρα και πολιτικές που θα επιτύχουν τις απαραίτητες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, συνεχίζουμε να βλέπουμε την επιμονή της χώρας μας στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, παραβλέποντας ότι τα ορυκτά καύσιμα ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Όμως, υπάρχει ακόμα ευκαιρία για φιλόδοξη και γενναία κλιματική δράση καθώς μέχρι το τέλος του έτους απαιτείται να αναθεωρηθεί το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια που θα θέσει εκ νέου στόχους και μέτρα για το κλίμα.
Παρόλο που τα αποτελέσματα της COP27 δεν είναι αυτά τα οποία χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής κρίσης, θα πρέπει όλοι μας να εμπνευστούμε από τα ισχυρά μηνύματα και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι οργανώσεις αυτόχθονων πληθυσμών, της κοινωνίας των πολιτών και των νέων που κατάφεραν να ακουστεί η φωνή τους. Η κλιματική κρίση είναι ένα ζήτημα διαχρονικό με εξαιρετικά σημαντικές γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας χρειάζεται ισχυρή κοινωνική διεκδίκηση και συμμετοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε και να διεκδικούμε ένα υγιές μέλλον για τον πλανήτη μας και για εμάς.