Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πράσινοι, Κοινωνία των πολιτών: Να αναθεωρηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου λόγω μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

H Αίγυπτος φιλοξένησε την Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα αλλά ταυτόχρονα ήρθαν στην δημοσιότητα οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Μπορεί στην Ελλάδα αυτά τα θέματα να μην απασχολούν τους πολιτικούς και την πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά σε άλλες κοινωνίες και ιδιαίτερα οι Πράσινοι δεν κλείνουν τα μάτια στις σοβαρές παραβιάσεις των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε είναι η Σαουδική Αραβία, είτε το Κατάρ (Μουντιάλ) είτε η Αίγυπτος. Στην διάρκεια της Διάσκεψης για το κλίμα οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αλλά και οι Πράσινοι πρωτοστάτησαν στην ανάδειξη των θεμάτων αυτών, δεν υπάρχει κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

While #Egypt is hosting #COP27, the country has 60,000 political prisoners. One of them is #AlaaAbdElFattah, who is on hunger strike & has stopped drinking water since Sunday. We are calling on Egypt to release him & other political prisoners! #FreeAlaa #SaveAlaa #FreeThemAll

Ενώ η Αίγυπτος φιλοξενούσε την #COP27, η χώρα είχε 60.000 πολιτικούς κρατούμενους, κυρίως ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών. Ένας από αυτούς είναι ο #AlaaAbdElFattah, που βρίσκονταν σε απεργία πείνας και νερού. Οι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση της Αιγύπτου να απελευθερώσει και αυτόν και τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Εδώ για την καμπάνια 

#FreeAlaa #SaveAlaa #FreeThemAll

Αλλά δεν είναι μόνο οι Πράσινοι που θέτουν αυτά τα θέματα. Τώρα η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητάει σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και παρακινεί τα κράτη μέλη να θέσουν το θέμα στις σχέσεις τους με τη χώρα αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του, που εγκρίθηκε την Πέμπτη 24/11/2022 με 326 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 186 αποχές, αποδοκιμάζει βαθιά τη συνεχιζόμενη στέρηση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αίγυπτο. Το ευρωκοινοβούλιο τονίζει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ευθύνονται για:

  • Καταστολή της κοινωνίας των πολιτών κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή
  • Συνεχίζουν να θέτουν υπό αυθαίρετη κράτηση αντιφρονούντες και να χρησιμοποιούν βασανιστήρια
  • Εφαρμόζουν μακροχρόνιες διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων και γυναικών

και ζητάει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο στοχευμένων κυρώσεων κατά των πλέον υπευθύνων για τη βίαιη καταστολή.

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 που φιλοξένησε η Αίγυπτος έφερε στο προσκήνιο την εγχώρια καταστολή κατά ειρηνικών και νόμιμων απόψεων της κοινωνίας των πολιτών, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές στο ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Καταδικάζουν απερίφραστα τη λογοκρισία, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών της Αιγύπτου από τις αιγυπτιακές αρχές, που ασκήθηκαν ακόμη και σε διεθνείς εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, καθώς και το νέο κύμα συλλήψεων και κρατήσεων στο πλαίσιο της COP27. Δεν επετράπη σε ανεξάρτητες αιγυπτιακές ΜΚΟ η εγγραφή τους στην COP27 και μόνο λίγες κατάφεραν να παραστούν, κυρίως χάρη στο γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί τούς έδωσαν τις δικές τους κάρτες εισόδου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, ενώ επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δεν επικρίνουν τις αρχές (ειδικά για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και οι οποίες επιλέχθηκαν με μυστική διαδικασία από τις αρχές.

Protest at COP

Αυθαίρετες κρατήσεις και ευρεία χρήση βασανιστηρίων

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη και προσωρινή κράτηση δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων στην Αίγυπτο, πολλοί από τους οποίους κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε δίκαιη δίκη ή χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση βασικών τους δικαιωμάτων. Ένα μικρό ποσοστό των πολιτικών κρατουμένων της Αιγύπτου αφέθηκε ελεύθερο ή έλαβε χάρη από την προεδρική επιτροπή χάριτος τον Απρίλιο του 2022, σημειώνει το Κοινοβούλιο, αλλά επισημαίνει ότι, σύμφωνα με αιγυπτιακές ΜΚΟ και τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 1.953 Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κρατούνται αυθαίρετα έκτοτε.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως σειρά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ειρηνικών ακτιβιστών, πολιτικών, γυναικών με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή επιχειρηματιών που αρνήθηκαν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο στρατό. Καταδικάζοντας την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων από τον μηχανισμό ασφαλείας της Αιγύπτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Αίγυπτο να συνεργαστεί πλήρως με τις ιταλικές αρχές στο πλαίσιο της δολοφονίας του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τις μακροχρόνιες διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων, όπως η Κοπτική μειονότητα και οι Μπαχαϊστές, και καλούν το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο να επιταχύνει την έγκριση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη βία κατά των γυναικών.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να επανεξεταστούν σε βάθος οι σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο υπό το πρίσμα της πολύ περιορισμένης προόδου όσον αφορά τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστολής των διαφωνούντων, παρά τη συνεχή στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης στοχευμένων κυρώσεων κατά των πλέον υπευθύνων για τη βίαιη καταστολή στη χώρα.

Posted on 24/11/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top