Σε λίγες μέρες ξεκινά στη Γλασκόβη η COP26, η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (31 Οκτωβρίου – 12 Νοεμβρίου).
Η φετινή διάσκεψη είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία, καθώς οι ηγέτες του πλανήτη καλούνται να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, την ώρα που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο επώδυνες στις ζωές όλων μας: η αύξηση της θερμοκρασίας, οι καταστροφικές πυρκαγιές και ξηρασίες των τελευταίων ετών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλά και η απώλεια της βιοποικιλότητας, όλα είναι φαινόμενα που συνδέονται και με την κλιματική αλλαγή.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο χρόνος τελειώνει και ότι η θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από το όριο του 1,5 °C, όπως άλλωστε προβλέπει και η Συμφωνία του Παρισιού. Για αυτό οι εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες που θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, θα πρέπει να δεσμευτούν για γενναία μέτρα και πολιτικές που θα μειώσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Δυστυχώς ακόμα και αν όλες οι δεσμεύσεις που έχουν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις υλοποιούνταν στο ακέραιο, έως το 2030 θα παράγουμε 110% περισσότερα ορυκτά καύσιμα και θα εκπέμπουμε περίπου κατά 5% υψηλότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σύγκριση με το 2019. Θα είναι πλέον σχεδόν αδύνατον να πετύχουμε τον στόχο του 1,5°C.
Μέσα στη δεκαετία που διανύουμε η οριστική απεξάρτηση του ενεργειακού τομέα από τα ορυκτά καύσιμα είναι το ελάχιστο που πρέπει να πετύχουμε. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας αυτή η απεξάρτηση είναι απολύτως εφικτή. Απαιτείται όμως ο ριζικός μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος, η ακύρωση όλων των νέων έργων παραγωγής άνθρακα, πετρελαίου και αερίου και ο υπερτριπλασιασμός των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια έως το 2030. Αυτό ακριβώς το επίπεδο φιλοδοξίας χρειαζόμαστε στην κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη.
Δεδομένης της σημασίας της Διάσκεψης στείλαμε επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία τον καλέσαμε να αναλάβει γενναία κλιματική δράση κατά τις εργασίες της διάσκεψης, στηρίζοντας παγκόσμιους στόχους για τη μείωση των εκπομπών κατά 50% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2050. Παράλληλα τον καλούμε να καταθέσει πριν την έναρξη της COP26 φιλόδοξο σχέδιο εθνικού κλιματικού νόμου που θα προβλέπει εκτός των άλλων, την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το αργότερο έως το 2045 (ακολουθώντας το παράδειγμα της Γερμανίας) και τον μετασχηματισμό του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής σε 100% ΑΠΕ έως το 2035. Δες εδώ την επιστολή.
Επιπλέον, εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για τη μεγάλη σημασία της COP26.
Όλοι μας έχουμε μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή συνδιάσκεψη και ελπίζουμε για μία θετική έκβαση. Οι στόχοι που προτείνουμε, εκτός από την περιβαλλοντική τους αξία εμπεριέχουν τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και εγγυώνται την ευημερία των πολιτών της Ελλάδας για τις επόμενες δεκαετίες.
Είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε απορία: Δημήτρης Ιμπραήμ, Υπεύθυνος τομέα κλίματος και ενέργειας, d.ibrahim@wwf.gr