Η απάντησή μας στην καμπάνια του WWF και άλλων οργανώσεων για το κλίμα εν όψει ευρωεκλογών

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προφανώς έχουμε κάνει κεντρικό θέμα μας την καμπάνια για την κλιματική κρίση, την ενεργειακή μετάβαση, την πράσινη/κυκλική οικονομία. Αυτές είναι οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές.

Οι θέσεις μας ενσωματώνουν την κλιματική διάσταση σε όλες τις άλλες πολιτικές, δεν απαντάμε απλώς με διαφορετικό τρόπο για το κλίμα και μετά με εντελώς καταστροφικό για το κλίμα τρόπο για την ενέργεια, την οικονομία, την κοινωνική πολιτική.

Αυτονόητο λοιπόν ότι οι #ΠράσινοιΑλληλεγγύη υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή καμπάνια για το #κλίμα, το Μανιφέστο της REScoop.eu για την ενεργειακή μετάβαση και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, ενώ απαντάμε με σαφή τρόπο σε ερωτηματολόγια για την ενέργεια. 

Μας εκφράζουν πλήρως οι θέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για το κλίμα και την ενέργεια, όπως η δέσμευση που ζητάει το WWF Greece ή η Greenpeace Greece. 

Δεν είναι αυτή η θέση μας απλώς προεκλογική υπόσχεση. Είναι δέσμευση που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Είμαστε σαφώς υπέρ της μετάβασης στην εποχή μετά το λιγνίτη και τους υδρογονάνθρακες με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Στηρίζουμε σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση μέσα σε όλες τις πολιτικές, κι οριζόντια, μέτρων συγκράτησης της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στον +1,5οC για επίτευξη μηδενικών εκπομπών το αργότερο μέχρι το 2040 και στροφή σε εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ 100%.

Θα αγωνιστούμε και στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε η Ευρώπη αλλά και κάθε κράτος μέλος χωριστά να προχωρήσουν ταχύτατα στην έξοδο από τα ορυκτά καύσιμα. Προφανώς υποστηρίζουμε τη θέση για σταμάτημα των κρυφών και φανερών επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα σε επίπεδο ΕΕ αλλά και της δημόσιας χρηματοδότησης για δίκτυα, αγωγούς και νέες επενδύσεις που επεκτείνουν το υπάρχον δίκτυο αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων.

Έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές πολιτικές δεν συνεισφέρουν στην συγκράτηση της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας στον +1,5 βαθμό Κελσίου. Αντιθέτως, η χώρα μας δίνει το κακό παράδειγμα, αν και διαθέτει άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει δυνατότητα να μειώσει σημαντικά την σπατάλη ενέργειας στην οικονομία, στην κατοικία, στις μεταφορές και στο δημόσιο.

Πρωταρχική απαίτησή μας είναι η διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, μιας δεσμευτικής εθνικής στρατηγικής, πολιτικών και χρηματο-οικονομικών εργαλείων για την επίτευξη του στόχου του μόνο + 1,5 βαθμό, με συνεισφορά όλων των τομέων. Η δική μας οπτική είναι ότι – σε συνδυασμό με την ισχυρότερη πίεση από την κοινωνία των πολιτών – η παρουσία ενός ισχυρού πράσινου πολιτικού χώρου και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην αυτοδιοίκηση θα εξαναγκάσει όλο το πολιτικό σύστημα να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των καιρών για δράση – και όχι μόνο λόγια –  για το κλίμα.

Εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση, η ενίσχυση της πράσινης καινοτομίας και οικονομίας, η ενδυνάμωση της έρευνας, η κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση, η ανάπτυξη κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων θα συνεισφέρουν όχι μόνο σε μια αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα αλλά και στην αναζωογόνηση της οικονομίας, στην δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή φτώχεια, η μεγάλη εξάρτησή μας από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και τις αγορές υδρογονανθράκων κ.ά.

Με εκτίμηση

Νίκος Χρυσόγελος

υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Επομένως μπορείτε να με περιλάβετε στους υποστηρικτές της καμπάνιας του WWF Ελλάς για τις εκλογές τόσο εμένα προσωπικά (Νίκος Χρυσόγελος) όσο και τους Πράσινους-Αλληλεγγύη συνολικά.

Posted on 22/05/2019 in Άρθρα, Δελτία Τύπου, ΝΕΑ

Share the Story

Back to Top