Όλο και περισσότερες γυναίκες-πρόσφυγες από την Συρία αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, ενώ προηγουμένως μπορεί να έχουν απειληθεί, κινδυνεύσει ή κακοποιηθεί.
Οι γυναίκες ήταν πάντα θύματα των πολέμων, όπως και οι άνδρες, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Συχνά, όμως, μπροστά τους εκτελούνται με κυνικό τρόπο σε πολέμους οι σύζυγοι, τα παιδιά και οι συγγενείς.
Συχνά οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμών με στόχο να εξευτελιστούν όχι μόνο οι ίδιες αλλά και ο “εχθρός”. Μια πολύ συνηθισμένη πρακτική διαχρονικά σε πολέμους, εθνικές εκκαθαρίσεις και γενοκτονίες διαχρονικά. Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν βιασθεί και κακοποιηθεί σε πολέμους τα τελευταία μόνο χρόνια, πάνω από 60.000 για παράδειγμα στους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία. Αυτά όμως που συνέβησαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα μικρό μόνο μέρος της άθλιας πραγματικότητας σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Πολλά στοιχεία έχουν αποκαλυφθεί ήδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, μέχρι τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία) και οι παραστρατιωτικοί (πχ Ισλαμικό Κράτος τώρα, παλιότερα παραστρατιωτικοί στην Γιουγκοσλαβία, στην Αφρική, στην Ασία) χρησιμοποιούν τον βιασμό των γυναικών (αμάχων ή αντιπάλων) ως όπλο στον πόλεμο για την επιβολή πάνω στον “εχθρό”. Είναι ένα θέμα που απασχολεί και τα ειδικά δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου σε διάφορες περιοχές.
Η Μαρία Καλλή, πρώτη συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και μαχητική ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα- που δυστυχώς έφυγε νωρίς από κοντά μας – είχε πολλά να πει και μέσα από προσωπικές μαρτυρίες από συνεντεύξεις και εξετάσεις γυναικών – θυμάτων κακοποιήσεων και βασανιστηρίων.
Οι ακρότητες και η βαρβαρότητα ενάντια σε γυναίκες σε πολέμους μας θυμίζουν ότι έχουμε διπλή υποχρέωση να προστατέψουμε τις γυναίκες – πρόσφυγες.