Κατανοώντας τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις γυναίκες

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειές της επιδεινώνουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων, απειλώντας να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα και να ωθήσουν 47 εκατομμύρια περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κάτω από το όριο της φτώχειας παγκοσμίως.

To 2020 σήμανε την 25η επέτειο της υιοθέτησης της Διακήρυξης και της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου, με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλη την υφήλιο. Ο δρόμος όμως παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με τον δείκτη 2020 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), ο μέσος όρος ισότητας των φύλων στην ΕΕ ανέρχεται στο 67,9% και, με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστεί περισσότερο από 60 χρόνια για να επιτύχει πλήρη ισότητα των φύλων. Ο χαμηλότερος μέσος όρος ισότητας των φύλων είναι εκείνος της Ελλάδας, που ανέρχεται στο 52,2%. Στην Κύπρο δε ο μέσος όρος ανέρχεται στο 56,9%.

Μάθετε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων.

Αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια για τις γυναίκες

Περίπου το 84% των εργαζόμενων γυναικών μεταξύ 15 και 64 ετών απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων που έχουν δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και αντιμετωπίζουν απώλεια θέσεων εργασίας. Η καραντίνα έχει επίσης επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στους κλάδους της οικονομίας με παραδοσιακά γυναικείο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλευτικής, της γραμματειακής υποστήριξης και της οικιακής εργασίας.

Πάνω από το 30% των γυναικών στην ΕΕ εργάζεται σε θέσεις μερικής απασχόλησης και απασχολείται σε μεγάλο βαθμό στην άτυπη οικονομία, συχνά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική προστασία και άλλα θεμελιώδη οφέλη. Είναι πολύ πιθανότερο να πάρουν άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά και τους συγγενείς τους, ενώ συχνά χρειάζεται να συνδυάσουν την τηλεργασία με τη φροντίδα των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ και μάθετε τι κάνει το Κοινοβούλιο για την αντιμετώπισή του.

Infographic on frontline workers: the care sector and sales sector in the EU   
Γράφημα 2: Ο κίνδυνος ανεργίας και εργασιακής ανασφάλειας είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών

Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τις ζωές τους λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, με τον αριθμό των θυμάτων να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Λόγω των περιορισμών, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια.

Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει προκαλέσει την αύξηση της διαδικτυακής βίας εις βάρος των γυναικών και της σεξουαλικής παρενόχλησης παιδιών, κυρίως κοριτσιών

Μερικές χώρες της ΕΕ θεσπίζουν επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στα πλαίσια της συνόδου ολομέλειας στις 8 Μαρτίου, ενώ η επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων (FEMM) διοργανώνει την εκδήλωση “Είμαστε δυνατές: Γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19″ στις 4 Μαρτίου.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Pages: 1 2

Posted on 01/03/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top