Γενεύη, 2 Νοεμβρίου (WMO) Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου τα τελευταία 30 χρόνια – η υψηλότερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο στον κόσμο. Καθώς η τάση της υπερθέρμανσης συνεχίζεται, τα κύματα καύσωνα, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάσουν την κοινωνία, τις οικονομίες και τα οικοσυστήματα, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη, που εκπονήθηκε από κοινού με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus, επικεντρώθηκε στο 2021. Παρέχει πληροφορίες για την άνοδο της θερμοκρασίας, τους καύσωνες στην ξηρά και τη θάλασσα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης και την υποχώρηση πάγου και χιονιού.
Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί σημαντικά την περίοδο 1991-2021, με μέσο ρυθμό περίπου +0,5 °C ανά δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, οι αλπικοί παγετώνες έχασαν 30 μέτρα σε πάχος πάγου από το 1997 έως το 2021. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας λιώνει και συμβάλλει στην επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Το καλοκαίρι του 2021, η Γροιλανδία είδε ένα φαινόμενο τήξης και την πρώτη καταγεγραμμένη βροχόπτωση στο υψηλότερο σημείο της, τον σταθμό Summit.
Το 2021, τα έντονα καιρικά και κλιματικά φαινόμενα οδήγησαν σε εκατοντάδες θανάτους, επηρέασαν άμεσα περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Περίπου το 84% των συμβάντων ήταν πλημμύρες ή καταιγίδες.
Δεν είναι όλα άσχημα νέα. Ορισμένες χώρες στην Ευρώπη έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά 31% μεταξύ 1990 και 2020, με καθαρό στόχο μείωσης 55% για το 2030.
Η Ευρώπη είναι επίσης μια από τις περιφέρειες στη διασυνοριακή συνεργασία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ιδίως σε διακρατικές λεκάνες απορροής ποταμών. Είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην παροχή αποτελεσματικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με περίπου το 75% των ανθρώπων να προστατεύονται. Τα σχέδια δράσης για τον καύσωνα και την υγεία έχουν σώσει πολλές ζωές από την υπερβολική ζέστη.
Όμως οι προκλήσεις είναι τρομερές.
«Η Ευρώπη παρουσιάζει μια ζωντανή εικόνα ενός κόσμου που θερμαίνεται και μας υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι καλά προετοιμασμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων. Φέτος, όπως και το 2021, μεγάλα τμήματα της Ευρώπης έχουν πληγεί από εκτεταμένους καύσωνες και ξηρασία, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Το 2021, μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν θάνατο και καταστροφές», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Πέτρι Ταάλας.
«Από την πλευρά του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή θα πρέπει να συνεχιστεί και οι φιλοδοξίες θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω. Η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη μιας κοινωνίας ουδέτερης εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε ο καθηγητής Taalas.
Η Υπηρεσία της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή Copernicus (C3S), που υλοποιείται από το ECMWF για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρέχει τελευταίας τεχνολογίας δεδομένα και εργαλεία παρακολούθησης του κλίματος για την υποστήριξη του μετριασμού και της προσαρμογής του κλίματος και πρωτοβουλιών όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
«Η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι ευάλωτη στην κλιματική μεταβλητότητα και την αλλαγή, αλλά η Ευρώπη βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων προσαρμογής στο νέο κλίμα που θα πρέπει να ζήσουν οι Ευρωπαίοι», δήλωσε ο Δρ. Carlo Buontempo, Διευθυντής, Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF).
«Καθώς οι κίνδυνοι και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο εμφανείς στην καθημερινή ζωή, η ανάγκη και η όρεξη για κλιματική ευφυΐα αυξάνονται, και δικαίως. Με αυτήν την έκθεση στοχεύουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των δεδομένων και της ανάλυσης για να παρέχουμε επιστημονικά βασισμένες αλλά προσβάσιμες πληροφορίες που είναι «έτοιμες για λήψη αποφάσεων», μεταξύ των τομέων και των επαγγελμάτων», είπε.
Η έκθεση για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη βασίζεται στην C3S European State of the Climate που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο και στις πληροφορίες που παρέχονται από το Δίκτυο Περιφερειακών Κέντρων για το Κλίμα του WMO RA VI. Είναι μία από σειρά περιφερειακών εκθέσεων που συντάσσει ο WMO προκειμένου να παρέχει τοπικές επιστημονικές πληροφορίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Παρουσιάστηκε σε περιφερειακό συνέδριο διευθυντών ευρωπαϊκών εθνικών μετεωρολογικών και υδρολογικών υπηρεσιών.
Η έκθεση και ένας συνοδευτικός χάρτης ιστορίας περιλαμβάνουν στοιχεία από εθνικές μετεωρολογικές και υδρολογικές υπηρεσίες, ειδικούς για το κλίμα, περιφερειακούς φορείς και συνεργαζόμενες υπηρεσίες του ΟΗΕ. Εκδόθηκε πριν από τις ετήσιες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP27, στο Σαρμ-Ελ Σέιχ.
Μελλοντικά σενάρια
Οι καιρικές συνθήκες, το κλίμα και οι καταστροφές που σχετίζονται με το νερό προβλέπεται να αυξηθούν στο μέλλον, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Έκθεση Αξιολόγησης της Κλιματικής Αλλαγής (Ομάδα Εργασίας I, IPCC AR6 WGI). Εκτίμησε ότι υπήρχε «υψηλή συμφωνία» ότι:
- Ανεξάρτητα από τα μελλοντικά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές περιοχές με ρυθμό που θα υπερβαίνει τις μεταβολές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, παρόμοιο με παλαιότερες παρατηρήσεις.
- Η συχνότητα και η ένταση των ακραίων περιστατικών καύσωνα, συμπεριλαμβανομένων θαλάσσιων καύσωνα, έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από το σενάριο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα κρίσιμα όρια που σχετίζονται με τα οικοσυστήματα και τον άνθρωπο προβλέπεται να ξεπεραστούν για υπερθέρμανση του πλανήτη 2 °C και άνω.
- Οι παρατηρήσεις έχουν εποχιακό και περιφερειακό μοτίβο που συνάδει με την προβλεπόμενη αύξηση των βροχοπτώσεων το χειμώνα στη Βόρεια Ευρώπη. Προβλέπεται μείωση των βροχοπτώσεων το καλοκαίρι στη Μεσόγειο που επεκτείνεται και στις βόρειες περιοχές. Οι ακραίες βροχοπτώσεις και οι μεγάλες πλημμύρες προβλέπεται να αυξηθούν σε επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη που ξεπερνούν τους 1,5°C σε όλες τις περιοχές εκτός από τη Μεσόγειο.
Κλιματικές Επιπτώσεις
Υγεία: Η υγεία των Ευρωπαίων επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων και των ασθενειών από όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες), της αύξησης των ζωονόσων και των ασθενειών που μεταδίδονται από τρόφιμα, νερό και φορείς και ζητήματα ψυχικής υγείας.
Τα πιο θανατηφόρα ακραία κλιματικά φαινόμενα στην Ευρώπη είναι οι καύσωνες, ιδιαίτερα στη δυτική και τη νότια Ευρώπη. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής, της αστικοποίησης και της γήρανσης του πληθυσμού στην περιοχή δημιουργεί, και θα επιδεινώσει περαιτέρω, την ευπάθεια στη ζέστη.
Αλλαγές στην παραγωγή και κατανομή της γύρης και των σπορίων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των αλλεργικών διαταραχών. Πάνω από το 24% των ενηλίκων που ζουν στην ευρωπαϊκή περιοχή υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού άσθματος, ενώ το ποσοστό μεταξύ των παιδιών στην περιοχή είναι 30-40% και αυξάνεται. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης την κατανομή των ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα τσιμπούρια (Ixodes ricinus), τα οποία μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια Lyme και την εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από κρότωνες.
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ, περίπου μισό εκατομμύριο πρόωροι θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ προκλήθηκαν από ανθρωπογενή μικροσωματίδια ρύπανσης του αέρα του περιβάλλοντος το 2019, σημαντικό μέρος των οποίων συνδέθηκε άμεσα με την καύση ορυκτών καυσίμων. Υπολογίζεται ότι περίπου 138.000 πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν ετησίως μέσω μειωμένων εκπομπών άνθρακα, που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 244–564 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τους ενήλικες, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου για τα Παιδιά της UNICEF (CCRI), σχεδόν 125 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη ζουν σε χώρες με χώρες «μέσου έως υψηλού» κινδύνου (το τρίτο από τα πέντε επίπεδα ταξινόμησης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως).
Οικοσυστήματα : Οι περισσότερες ζημιές από τις πυρκαγιές οφείλονται σε ακραία γεγονότα για τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα ούτε τα οικοσυστήματα ούτε οι κοινότητες. Η κλιματική αλλαγή, οι ανθρώπινες συμπεριφορές και άλλοι βαθύτεροι παράγοντες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιο συχνές, έντονες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και οικολογικές συνέπειες.
Μεταφορές: Οι υποδομές και οι λειτουργίες των μεταφορών κινδυνεύουν τόσο από τη σταδιακή αλλαγή του κλίματος όσο και από ακραία φαινόμενα (π.χ. κύματα καύσωνα, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και ακραία επίπεδα και κύματα της θάλασσας). Πολλές υποδομές μεταφορών κατασκευάστηκαν με βάση ιστορικές αξίες για διάφορα κατώφλια καιρικών φαινομένων και έτσι δεν είναι ανθεκτικές στις τρέχουσες ακραίες συνθήκες.
Πολιτική για το κλίμα
Οι Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDC) βρίσκονται στο επίκεντρο της Συμφωνίας του Παρισιού και της επίτευξης αυτών των μακροπρόθεσμων στόχων. Τα NDC ενσωματώνουν τις προσπάθειες κάθε χώρας να μειώσει τις εθνικές εκπομπές και να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από τον Μάρτιο του 2022, 51 ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ υπέβαλαν NDC.
Ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής ήταν πρωταρχικός στόχος πολλών ευρωπαϊκών μερών, όπως αντικατοπτρίζεται στα NDC τους, τονίζοντας τους ακόλουθους τομείς προτεραιότητας: ενεργειακός εφοδιασμός. γεωργία; απόβλητα; χρήση γης, η αλλαγή χρήσης γης και η δασοκομία ως κορυφαίες προτεραιότητες για μετριασμό.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη νομοθεσία της για το κλίμα έθεσε την κλιματική ουδετερότητα, στόχο για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050, νομικά δεσμευτική στην ΕΕ. Έθεσε ενδιάμεσο στόχο μείωσης των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είναι η έγκυρη φωνή του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών
για τον καιρό, το κλίμα και το νερό
Σημειώσεις
Το WMO State of the Climate in Europe 2021, είναι η πρώτη έκδοση κλιματικών εκθέσεων που δημοσιεύονται ετησίως από την Περιφερειακή Ένωση για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO-RA6) και το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus Climate Change Service (C32). Περιλαμβάνει την ανεκτίμητη συμβολή των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών (NMHSs), του Δικτύου Περιφερειακών Κέντρων για το Κλίμα του WMO για την Ευρώπη, των Υπηρεσιών Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και των πολυάριθμων εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων από την περιοχή και παγκοσμίως.
Σχετικά με το Copernicus και το ECMWF
Το Copernicus αποτελεί μέρος του διαστημικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χρηματοδότηση από την ΕΕ, και είναι το εμβληματικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, το οποίο λειτουργεί μέσω έξι θεματικών υπηρεσιών: Ατμόσφαιρα, Θάλασσα, Χερσαία, Κλιματική Αλλαγή, Ασφάλεια και Έκτακτη Ανάγκη. Παρέχει ελεύθερα προσβάσιμα επιχειρησιακά δεδομένα και υπηρεσίες παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τον πλανήτη μας και το περιβάλλον του.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) λειτουργεί δύο υπηρεσίες από το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus της ΕΕ: την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS) και την Υπηρεσία Copernicus Climate Change (C3S). Συνεισφέρουν επίσης στην Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus (CEMS), η οποία υλοποιείται από το Κοινό Συμβούλιο Έρευνας της ΕΕ (ΚΚΕρ).
Το C3S παρέχει έγκυρες πληροφορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μελλοντικό κλίμα, καθώς και εργαλεία για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις στρατηγικές προσαρμογής από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις. Η C3S δημοσιεύει τη δική της έκθεση και ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Κατάσταση του Κλίματος (ESOTC) για το προηγούμενο έτος, τον Απρίλιο ετησίως.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://climate.copernicus.eu/