Νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ: οι Ευρωπαίοι να ψηφίσουν και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία 

Η Sviatlana Tsikhanouskaya, η Oleksandra Matviichuk και ο Lorent Saleh συγκαταλέγονται μεταξύ των βραβευθέντων που καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές.

Σε βίντεο της εκστρατείας #ΑξιοποίησεΤηνΨήφοΣου, πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και συνεργάτες τους στέλνουν το μήνυμά τους στους πολίτες της ΕΕ, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών στις 6 – 9 Ιουνίου.

«Η ελευθερία στον κόσμο χάνεται. Αξιοποιήστε την ψήφο σας για να υπερασπιστείτε τη δημοκρατία, χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για όσους δεν μπορούν το κάνουν», δήλωσε η Oleksandra Matviichuk, βραβευμένη με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2022 και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, μιας ΜΚΟ που καταγράφει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, στην οποία απονεμήθηκε και το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2022.

«Αγαπητοί Ευρωπαίοι συμπολίτες μας, στην Ευρώπη έχετε ένα πολύτιμο αγαθό: την εξουσία να εκλέγετε τους ηγέτες σας και να διαμορφώνετε το μέλλον σας», υπογραμμίζει η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya, μία από τις νικήτριες του Βραβείου Ζαχάρωφ 2020.

«Η δημοκρατία είναι ένα σύστημα που είναι δύσκολο να χτιστεί, αλλά πολύ εύκολο να χαθεί», προσθέτει ο Lorent Saleh, πρώην πολιτικός κρατούμενος, βραβευμένος με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2017 εκ μέρους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Στο βίντεο εμφανίζεται επίσης ο Leonid Volkov, υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Alexei Navalny, ο οποίος βραβεύθηκε με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2021 και πέθανε φυλακισμένος στη Ρωσία στις 16 Φεβρουαρίου 2024 ως μία από τις ισχυρότερες αντιπολιτευόμενες φωνές στον Vladimir Putin. Στη διάδοση του μηνύματος προς τους πολίτες της ΕΕ συμμετέχουν επίσης μέλη του δικτύου υποτροφιών Ζαχάρωφ, όπως η σχεδιάστρια μόδας Louise Xin (Σουηδία).

Σχετικές πληροφορίες

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης είναι ο υψηλότερος φόρος τιμής που απονέμει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βραβείο κερδίζουν άτομα, ομάδες και οργανώσεις που έχουν συμβάλει σημαντικά στην προστασία της ελευθερίας της σκέψης. Μέσω του βραβείου και του συνδεδεμένου με αυτό δικτύου, η ΕΕ βοηθά τους βραβευθέντες, οι οποίοι υποστηρίζονται και ενδυναμώνονται στις προσπάθειές τους να αγωνιστούν για τους σκοπούς τους.

Posted on 01/06/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top