Στις Ευρωεκλογές θυμήσου: 400 δις ευρώ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Να βάλουμε τέλος σε αυτές

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!

Καθημερινά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), οι κυβερνήσεις της ΕΕ δαπάνησαν πάνω από 400.000.000.000 € (400 δισεκατομμύρια) σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων το 2022. Πάνω από 1 000 000 000 ευρώ, κάθε μέρα.

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι όλο και πιο ορατές, και εδώ στην Ευρώπη. Οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι καύσωνες έχουν γίνει ο κανόνας – ωστόσο οι πολιτικοί ηγέτες συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Να χρηματοδοτούν έργα που εξυπηρετούν τη συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα παρόλο ότι έχουν υπογράψει διάφορες συμφωνίες που πρακτικά σημαίνουν τερματισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η εξάρτηση όμως από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει όχι μόνο κατάρρευση του κλίματος και ρύπανση, αλλά και ενεργειακή φτώχεια και χιλιάδες πρόωροι θάνατοι λόγω ακριβώς των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η καύση τους. Η συνέχιση της χρήσης τους ευνοεί τις πετρελαϊκές εταιρίες και βλάπτει σοβαρά την οικονομία των χωρών και των νοικοκυριών. Και πολλές κυβερνήσεις συνεχίζουν να τις επιδοτούν παρά τα τεράστια κέρδη τους άμεσα και έμμεσα χρησιμοποιώντας δημόσιους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε να τερματιστούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφές σχέδιο σταδιακής κατάργησης ή προθεσμία για τις περισσότερες επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Οι επιδοτήσεις αυτές όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και υπάρχει ο κίνδυνος μια ισχυρή συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς να κατεδαφίσει ότι έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις κλιματικές και κοινωνικές (έστω και αδύναμες) πολιτικές.

Απαιτείται επείγουσα δράση. Γι’ αυτό καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση:

  • Να θεσπίσει νομοθεσία για τον τερματισμό των επιδοτήσεων ορυκτών στην ΕΕ

  • Να διοχετεύσει αυτά τα δισεκατομμύρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη συμμετοχή των πολιτών και προς όφελος των πολιτών – όχι των πετρελαϊκών, σε δημόσιες συγκοινωνίες, σε γιγαντιαία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε πράσινες και κοινωνικά υπεύθυνες θέσεις εργασίας

Μην ψηφίσετε στις ευρωεκλογές πολιτικά κόμματα που επιδιώκουν φανερά ή κρυφά να κατεδαφίσουν όσα κάτω από την πίεση των νέων, των κινημάτων για το κλίμα, των Πράσινων και άλλων πολιτικών δυνάμεων επιτεύχθηκαν. Θέλουμε να πάμε μπροστά και να βελτιώσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές διαστάσεις της, να είναι ξεκάθαρο ότι είναι προς όφελος των πολιτών και όχι μόνο των λίγων.

Posted on 01/06/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top