Athens Voice για την περιοδεία των Πράσινων στις καμένες περιοχές: Η Βόρεια Εύβοια δίνει τη μάχη για το μέλλον της

Το άρθρο της Βασιλικής Γραμματικογιάννη δημοσιεύθηκε στην Athens Voice και αναφέρεται στην επόμενη μέρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και τις προτάσεις των Πρασίνων. 

Η ανάγκη της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και ο συμμετοχικός σχεδιασμός κατέχουν κεντρική θέση στις προτάσεις των Πρασίνων για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας

της Βασιλικής Γραμματικογιάννη

«Αποχωρούν τα εναέρια μέσα και η φωτιά θα γίνει ανεξέλεγκτη. Εκκενώστε αμέσως». «Αυτό ακούστηκε από τα μεγάφωνα της κατασκήνωσης στη παραλία της Αγίας Άννας», μου λέει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μέλος του Συμβουλίου των Πρασίνων που με την οικογένεια του βρισκόταν εκεί για καλοκαιρινές διακοπές. Κανένας φίλος ή γνωστός μου προηγουμένως δεν είχε αναγκαστεί σε εκκένωση και όταν άκουσα τις περιγραφές του Γιάννη αλλά και τις μαρτυρίες των κατοίκων αργότερα, για την εκκένωση της Βόρειας Εύβοιας, με κανέναν να μην γνωρίζει πότε θα γυρίσει σπίτι του και αν θα βρει σπίτι για να γυρίσει, αν θα βρει δάσος για να δουλέψει ήταν πραγματική γροθιά στο στομάχι.

«Μας αφήσαν και καήκαμε, για 9 μέρες η πυρκαγιά έκανε τουρισμό στη Βόρεια Εύβοια καίγοντας τα δάση από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο, χωρίς να υπάρχει παρέμβαση» θα πει ένας κάτοικος στους εκπροσώπους του κόμματος των Πρασίνων κατά τη διάρκεια της περιοδείας αλληλεγγύης και διαλόγου, με βάση ένα προσχέδιο προτάσεων που κατέθεσαν οι Πράσινοι για την προστασία των καμένων περιοχών αλλά και την κοινωνική και οικολογική αναγέννηση του νησιού.

Η μεγαλύτερη καταστροφή του σύγχρονου ελληνικού κράτους

Πάνω από 500.000 στρέμματα δάσους κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και παρέδωσε στην αντιπροσωπεία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ο Δήμαρχος Λίμνης, Μαντουδίου και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης έχουν καεί 3.000 ζώα παραγωγής, άγνωστο πόσα άγρια ζώα έχασαν τη ζωή τους, 4.000 σμήνη μελισσών, 800-1.000 κτίρια με πολλά απ’ αυτά να έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, 700.000 ελαιόδεντρα κάηκαν ολικώς ή μερικώς με τα 195.000 να είναι δέντρα αιώνων, ενώ πάνω από 15.000 άλλα καρποφόρα δέντρα όπως καρυδιές, μανταρινιές και ροδιές κάηκαν επίσης.

Από αριστερά Πάρη Ντελκή, Βασιλική Γραμματικογιαννη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Μάστορης

Από αριστερά, Πάρη Ντελκή, Βασιλική Γραμματικογιάννη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Ιωάννης Μάστορης

Η Πάρη Ντελκή, δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός, ο πρώην Δήμαρχος Αρτεμισίου, Γιάννης Κωνσταντινίδης και ο σκηνοθέτης και βιοκαλλιεργητής, Ιωάννης Μάστορης που το κτήμα του κάηκε ολοσχερώς, ανησυχούν ότι οι άνθρωποι φοβούμενοι και τις πλημμύρες που θα ακολουθήσουν θα εγκαταλείψουν τις πληγέντες περιοχές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο η οικονομία και η κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας θα καταρρεύσει. Ενώνουν λοιπόν τις δυνάμεις τους, δημιουργούν πρωτοβουλίες πολιτών ώστε να βοηθήσουν το τόπο τους να ανακάμψει.

Επισκέπτονται τις πληγέντες περιοχές, χαρτογραφούν τα προβλήματα και δημιουργούν πυρήνες στη κάθε περιοχή ώστε να προτείνουν τα σημεία των επεμβάσεων.

Η ανάγκη της ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και ο συμμετοχικός σχεδιασμός κατέχουν κεντρική θέση στις προτάσεις των Πρασίνων για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας και αυτό ακριβώς συζήτησαν με τους εκπροσώπους των πρωτοβουλιών αλλά και τους τοπικούς φορείς, ώστε η φωνή των κατοίκων να ακουστεί στις τελικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους. «Ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν επιτρέπεται να είναι σχήμα λόγου ή επικοινωνιακό πυρότεχνημα. Υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία, με επιστημονική τεκμηρίωση, που μπορούν να διασφαλίσουν καθοριστική συμμετοχή του απλού κόσμου στο διάλογο και τις τελικές αποφάσεις. Εξάλλου όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί των διαφόρων ταμείων προβλέπουν κάτι τέτοιο ως προϋπόθεση αλλά οι κυβερνήσεις διαχρονικά το παραβιάζουν» θα πει ο πρώην ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, και τονίζει ότι είναι «διεκδίκηση των Πρασίνων τα εργαλεία αυτά να αξιοποιηθούν σε όλη τους την έκταση». Για τις ευρωπαϊκές πολιτικές «από κάτω προς τα πάνω» έκανε λόγο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, τονίζοντας ότι πρώτα διαμορφώνονται τα σχέδια με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και μετά πάνε στις περιφέρειες και τους δήμους. «Πρέπει να περάσουμε από μια γραφειοκρατική διαχείριση σε μια συμμετοχική. Μόνο τότε διασφαλίζουμε ότι θα είναι όχι μόνο οικολογική αλλά και δημοκρατική. Αυτό πρέπει να γίνει στην Εύβοια και όχι να έρθουν οι εταιρείες αναδασώσεων» καταλήγει ο κ. Χρυσόγελος.

Η Πάρη Ντελκή δείχνει στον χάρτη τις διαδρομές της φωτιάς.

Η Πάρη Ντελκή δείχνει στον χάρτη τις διαδρομές της φωτιάς

Για την ανασυγκρότηση της καμένης Βόρειας Εύβοιας η αντιπροσωπεία των Πρασίνων παρουσίασε αναλυτικές προτάσεις με σκοπό να συζητηθούν και να εμπλουτιστούν από τα κινήματα των πολιτών και από τους θεσμικούς φορείς. Οι προτάσεις διαμορφώνονται σε τρεις άξονες και αφορούν τη διαφύλαξη και διαχείριση της φυσικής αναγέννησης, τη στήριξη της οικονομίας του δάσους με την αναβάθμιση των υπαρχόντων πράσινων επαγγελμάτων στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, ενώ παράλληλα να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση με έλεγχο από την ίδια τη τοπική κοινωνία τόσο ως προς τις επιλογές όσο και ως προς τις ίδιες τις επενδύσεις που απαιτούνται.

Από αριστερά, Ιωάννης Μάστορης, Λ.Λεβεντής, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μιχάλης Τρεμόπουλος

Από αριστερά, Ιωάννης Μάστορης, Λευτέρης Λεβεντής, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, Μιχάλης Τρεμόπουλος

Οι παρεμβάσεις που προτείνουν οι Πράσινοι έχουν ως στόχο την επόμενη μέρα των πυρκαγιών η Βόρεια Εύβοια να μην εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της αλλά να μπει σε τροχιά πραγματικής βιώσιμης ανάπτυξης. Να αποτελέσει πρότυπο και για την υπόλοιπη χώρα. Για να γίνει αυτό δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο καταστροφικό μοτίβο του παρελθόντος. Αντίθετα να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να το αποτρέψουμε. Γιατί αν στα καμένα δεν ξεφυτρώσουν βίλες, ανεμογεννήτριες ή αυτοκινητόδρομοι, το δάσος θα ανακάμψει. Αυτό οφείλουμε να το διαφυλάξουμε όλοι μας και να σταθούμε με αλληλεγγύη στο πλευρό των πληγέντων. Διαφορετικά θα ζούμε όλοι με τον φόβο μιας μελλοντικής εκκένωσης.

Posted on 08/09/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top