Περιοδείες εκπροσώπων της συμμαχίας “Πράσινο και Βολτ” σε Κέρκυρα, Εύβοια, Βέροια

Περιοδεία της Βασιλικής Γραμματικογιάννη και του Νίκου Χρυσόγελου στην Εύβοια

Στην Εύβοια είχαν γόνικες συναντήσεις και συζητήσεις η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνεπικεφαλής της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για τις εκλογές και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρωην ευρωβουλευτής των Πράσινων / EFA και υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών με το Πράσινο και ΜΩΒ.

To διήμερο 7 και 8 Απριλίου συμμετείχαν ενεργά στο διήμερο συζητήσεων που διοργάνωσαν στη Λίμνη της Εύβοιας η Πρωτοβουλία Δημοτών & Εθελοντών, το Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων, ο  ΕΟΣ Χαλκίδας (Ελληνικός Ορειβατικός Όμιλος Χαλκίδας) και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος. Συντονιστική ομάδα: Νίκος Ψαρρός, Ιωάννης Παλάτζας, Γιώργος Παναγιώτου, Δημήτρης Αλεξίου, Λουκάς Τσαμπάνης, Τάσος Μπαλτάς

Η Φωνή του Δάσους

Τα θέματα του διημέρου ήταν: «Διάσωση, προστασία και αναγέννηση του δάσους μας», «οι νομικές ενέργειες των πυρόπληκτων» και «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη Β. Εύβοια». Συμμετείχαν άνθρωποι που εκτός του θεσμικού τους ρόλου και της επιστημονικής τους εγκυρότητας, εκφράζουν μια ιδιαίτερη αγάπη και έγνοια για τον πυρόπληκτο τόπο.

Οι δύο εκπρόσωποι του “ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ” διαπίστωσαν

  • την οργή των κατοίκων για όσα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2021 αλλά και για τον μη καταλογισμό μέχρι σήμερα των ευθυνών γα την κατατροφή 500.000 στρεμμάτων δάσους και γεωργικών καλλιεργειών, την απώλεια σπιτιών, κτισμάτων καθώς χιλιάδων ζώων, δύο χρόνια μετά,
  • την έλλειψη προετοιμασίας για την αποφυγή νέων καταστροφών τόσο το 2023 όσο και τα επόμενα χρόνια,
  • την απουσία της διοίκησης, των βουλευτών αλλά και των περισσότερων κομμάτων από τη συζήτηση,
  • την διαμόρφωση σχεδίων για την περιοχή αλλά χωρίς την καθοριστική συμμετοχή των κατοίκων,

Οι Πράσινοι έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, συνάντησαν φορείς κι ενεργούς πολίτες και έχουν διατυπώσει ένα σύνολο προτάσεων μετά από συζήτηση με φορείς της τοπικής κοινωνίας, με στόχο να γίνει η Βόρεια Εύβοια πρότυπο κοινωνικής και οικολογικής αναγέννησης.

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη δήλωσε: “Ενάμιση χρόνο μετά και ακόμη δεν εχει αποδοθεί καμία ευθύνη για την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας απο την πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 2021. Οι κάτοικοι αναζητούν λύσεις προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να μην ξανακαεί το δάσος τα επόμενα χρονια, ενώ παραλληλα κάνουν όλες τις νόμιμες ενέργειες για τις ευθύνες που προκύπτουν αλλά και για τα προβλήματα που ανακύπτουν. Τα πολιτικά κόμματα καθώς και η δημοτική αρχή απουσιάζουν. Η συμμαχία “Πρασινο και Μωβ” είναι ο μοναδικός πολιτικος σχηματισμός που συμμετεχει, ακούει τους πολίτες, συμμερίζεται την αγωνία τους και στέκεται δίπλα τους. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για συμμετοχικό σχεδιασμό, περιφρούρηση της φυσικής αναγέννησης, τουρισμό αλληλεγγύης, μέτρα διάσωσης της Οικονομίας του Δάσους με ειδικό ρόλο για τους ρητινοσυλλέκτες και τα άλλα επαγγέλματα του δάσους, αλλά και σύνδεση της ανασυγκρότησης με την απαραίτητη δίκαιη Πράσινη Μετάβαση με καθοριστικό το ρόλο των ίδιων των πολιτών, έχουν κεντρική θέση στο αναλυτικό σχέδιο προτάσεων για τη Βόρεια Εύβοια, που έχει καταθέσει το νέο κόμμα των Πράσινων”

Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε: “Χρειάζεται να απαντηθούν τα ερωτήματα: τις και πώς έγινε η καταστροφή, ποιος ευθύνεται για αυτήν, ποια συμπεράσματα βγαίνουν και να αποδοθούν ευθύνες. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στο τι έγινε στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να προλάβουμε το καλοκαίρι του 2023, και να μην επαναληφθεί κάποια παρόμοια καταστροφή είτε στις καμμένες περιοχές, είτε στις άκαφτες. Είναι δυστυχώς φανερή η αντίληψη “πάμε και όπου βγει” και η έλλειψη οργάνωσης και προετοιμάσιας για να αποτραπούν μελλοντικά νέες καταστροφές. Εξίσου σημαντικό είναι να διαμορφώσει η τοπική κοινωνία, μέσα από δομημένο και ουσιαστικό διάλογο, ένα δικό της σχέδιο για την οικολογική, κοινωνική και ενεργειακή ανάκαμψή της. Οι μελέτες και οι προτάσεις που διατυπώνονται σε γραφεία και μακριά από τους πολίτες, όσο και καλές να είναι στο τέλος της ημέρας δεν εφαρμόζονται, “.

Την Κυριακή 9 Απριλίου, η Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο Νίκος Χρυσόγελος συναντήθηκαν στη Χαλκίδα με τους/τις μέχρι σήμερα υποψήφιους/ες του Πράσινου και Μωβ στην Εύβοια Σταύρο Καραγιλάνη, σύμβουλο και chef μακροβιοτικής (Χαλκίδα), Νίκο Αθανασιάδη, καλλιτέχνη, Τσιριμώκου Γιώτα, εκπαιδευτικό, καθηγήτρια γερμανικών, βίγκαν ακτιβίστρια (Ερέτρια) και την Τσαλαμάνιου Αμβροσία (Αύρα), κτηματομεσίτρια, πρόεδρο φιλοζωικής καθώς και με αρκετά τοπικά στελέχη και ενδιαφερόμενους/ες. Συζήτησαν σε κλίμα ενθουσιασμού αλλά και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων για τους στόχους της καμπάνιας, τις προτάσεις για τα ευρύτερα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και για την κοινωνικό – οικονομική ανασυγκρότηση της περιοχής της Β. Εύβοιας που καταστράφηκε το 2021.

Περιοδεία στην Βέροια – Συνέντευξη Τύπου Πράσινο & Μωβ: ψήφος για οικολογία, δικαιώματα, αλληλεγγύη

Τα ζητήματα των πολλαπλών κρίσεων στη χώρα, της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής υποβάθμισης και της διαφθοράς τέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Βέροια οι Πράσινοι και η συμμαχία «Πράσινο και Μωβ». Αναφέρθηκαν, επίσης, στα ζητήματα της υπεράσπισης του νερού ως δημόσιου αγαθού, της μείωσης των απορριμμάτων, της επανάχρησης και της ανακύκλωσης στην πηγή ως απάντηση στην προώθηση της καύσης, της αποκέντρωσης και της ποιοτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, της στήριξης του σιδηροδρόμου και ενός νέου χωροταξικού για τα αιολικά, που να σέβεται το περιβάλλον.

«Βασικός στόχος της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου πολιτικής που να σέβεται τις πράσινες αξίες, τη φύση, τα ζώα και τις καθημερινές ανάγκες του πολίτη», τόνισε η Αγγελική Γιαννάκη, εκπαιδευτικός και ξεναγός, που είχε και τον συντονισμό της συνέντευξης Τύπου στη Βέροια. «Τα άτομα που συγκροτούν τη συμμαχία μας έχουν μακρά παρουσία στο κοινωνικό κίνημα, την επιστήμη και την πολιτική οικολογία και αξίζει να δώσουν χρώμα στη Βουλή».

«Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ συγκροτήθηκε κάτω από την πίεση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, της κερδοσκοπίας, της ενεργειακής φτώχειας αλλά και της ανάγκης για υπεράσπιση των θεσμών, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου», είπε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων/EFA«Και θέλει να φέρει χρώμα στη Βουλή, μιαν ανάσα δημοκρατίας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογίας και φιλοζωίας, με εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, που μπορούν να βάλουν τον τόπο σε μια τροχιά βιώσιμης ευημερίας, δίκαιης και πράσινης οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Υπερασπιζόμαστε την πολιτική οικολογία, τον φεμινισμό, τη συμμετοχική δημοκρατία, την προσωπική και ψηφιακή ελευθερία, την πράσινη, υπεύθυνη και αλληλέγγυα οικονομία σε μια δίκαιη και ομόσπονδη Ευρώπη. Oι ιδέες των Πράσινων είναι πιο επίκαιρες από ποτέ και με τις πολιτικές του, μεταμορφώνουν την Ευρώπη. Zητούμε να στηρίξετε με την ψήφο σας την πρώτη αυτόνομη παρουσία του Πράσινου χώρου σε βουλευτικές εκλογές μετά από δέκα χρόνια».

«Μέσα σε ένα παγκόσμιο κλίμα αυξανόμενου αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Δ. Ευρώπης για τα θέματα κράτους Δικαίου και λειτουργίας των θεσμών», σημείωσε ο καθηγητής ΑΠΘ Αλέξανδρος Γεωργόπουλος«Η κρυφή προσωπική διπλωματία του πρωθυπουργού, η αποδοκιμασία από το Ευρωκοινοβούλιο της επαναπροώθησης προσφύγων, η κατευθυνόμενη συμπεριφορά των τηλεοπτικών καναλιών από τις χρηματοδοτήσεις της κυβέρνησης, οι εισαγγελείς που έγιναν κατηγορούμενοι στο πλαίσιο του σκανδάλου Novartis, οι αντισυνταγματικοί νόμοι Θεοδωρικάκου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι διώξεις δημοσιογράφων με στόχο την τρομοκράτησή τους, η υπουργός Παιδείας που κυβερνά με εργαλείο τον φόβο και τις απειλές, και το αποκορύφωμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου του δημοκρατικού ελλείμματος. Ως Πράσινοι/ες συμμετέχοντας στη Συμμαχία «Πράσινο και Μωβ» δεσμευόμαστε για μια ποιοτική δημοκρατία ως μέλη της επόμενης Βουλής».

«Τι ακριβώς ψηφίζουμε και ποιο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ψήφου μας;», αναρωτήθηκε ο Γιάννης Αγγέλογλου, βιολόγος, βιοχημικός, πρώην δημοτικός σύμβουλος Βέροιας. «Το κόμμα που ψηφίζουμε χρόνια, τον πρωθυπουργό, τον νικητή, αυτόν που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, την κυβέρνηση που θέλουμε; Τίποτε κατ’ αρχήν από αυτά. Ψηφίζουμε για να εκλέξουμε το κοινοβούλιο, τους βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τον νομό μας στη Βουλή. Αυτοί μετά θα ψηφίσουν για να σχηματιστεί η κυβέρνηση. Στην Ημαθία θα εκλέξουμε 4 βουλευτές και έχουμε δικαίωμα να βάλουμε σταυρό σε δυο υποψήφιους. Ας το προσέξουμε. Ήμουν ο μόνος που ψήφισα κατά των αιολικών στο Βέρμιο το 2011 και η συνέχεια μας επιβεβαίωσε. Καταλαβαίνουν πια όλοι ότι το μέγεθος και ο τρόπος που τις εγκαθιστούν βλάπτει το περιβάλλον».

Στη συμμαχία «Πράσινο & Μωβ» συμμετέχουν στελέχη από τους Οικολόγους Πράσινους, τους Πράσινους, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, τους Πράσινους-Αλληλεγγύη, το Βολτ Ελλάδας, το Κόμμα για τα Ζώα και το οικοφεμινιστικό Quίνημα «Κύκλος». Είναι κόμματα και πανευρωπαϊκά ρεύματα, που στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχουν και συντονίζονται στη δυναμική Ομάδα των Πράσινων/EFA, η οποία διαθέτει 73 ευρωβουλευτές. Στην Ελλάδα συντονίζονται σε ένα Δίκτυο 32 Πράσινων Αυτοδιοικητικών. Τώρα διεκδικούν τη δυναμική παρουσία τους στην ελληνική Βουλή.

Το βίντεο όλης της συνέντευξης Τύπου υπάρχει εδώ: https://youtu.be/jTWSIaRrxsY κι εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=YC8RB3sJJJg&t=56s

Επικοινωνία: 6976 448442

WEBSITE Πράσινο και Μωβ: https://prasinomov.gr/

 

Περιοδεία Δομήνικου Χρυσίδη στην Κέρκυρα

Ο Δομήνικος Χρυσιδης επισκέφθηκε την Κέρκυρα και είχε συναντήσεις με ένα σύνολό φορέων, ενώ επισκέφθηκε και τον συνεταιρισμό 

Από την Κέρκυρα, ο Δομήνικος Χρυσίδης δήλωσε τα σχετικά με την δική του παρουσία: “Η #Κέρκυρα ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το 2019 με θλιβερές και ανησυχητικές εικόνες από τα #σκουπίδια στα οποία κολυμπούσε το νησί. Ήταν μια εθνική ντροπή που διέσυρε την #Ελλάδα στην #Ευρώπη. Οι καθαρές πόλεις, τα καθαρά χωριά, τα καθαρά νησιά είναι #πολιτισμός, είναι θέμα δημόσιας υγείας. Η Κέρκυρα το έμαθε από πρώτο χέρι όταν ομάδες πολιτών έκαιγαν τα απορρίμματα στους δρόμους και ο ιατρικός σύλλογος προειδοποιούσε για τις #διοξίνες.

✅️♻️🌍 Πέραν των πρωτοβουλιών των νέων τότε Αρχών, κάποιοι πολίτες έθεσαν τον πήχη ψηλά με #ΚοινΣΕπ. Η #κοινωνικήοικονομία συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης με πράσινο και κοινωνικό πρόσημο, στη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου, συμβάλει στην εκπαίδευση μας στη δημοκρατία, στην επένδυση στην κοινωνία.
Η Ευρώπη τρέχει με 100, ας αρχίσουμε το βάδην, βάζοντας χρώμα στη Βουλή, με το Πράσινο & Μωβ 🟢🟣

Posted on 11/04/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top