Διημερίδα «Η Φωνή του Δάσους» θα πραγματοποιηθεί στη Λίμνη Ευβοίας, στις 7 και 8 Απριλίου, από εθελοντές και δημότες του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
Πρόσκληση
Στη Λίμνη Ευβοίας, στις 7 και 8 Απριλίου 2023 θα γίνει διημερίδα για τα πλέον σοβαρά προβλήματα που ακολούθησαν τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2021. Τα θέματα της εκδήλωσης είναι: «Διάσωση, προστασία και αναγέννηση του δάσους μας», «οι νομικές ενέργειες των πυρόπληκτων» και «Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη Β. Εύβοια». Θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στον τόπο μας ανθρώπους που εκτός της θεσμικού τους ρόλου και της επιστημονικής τους εγκυρότητας, εκφράζουν μια ιδιαίτερη αγάπη και έγνοια για τον πυρόπληκτο τόπο μας.
Σκοπός της εκδήλωσης, εκτός της ενημέρωσης των κοινωνικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και των συνδημοτών μας είναι επίσης να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και αναγέννησης του δάσους για να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή με την απαραίτητη χρηματοδότηση και τους κατάλληλους φορείς υλοποίησης!
Η συμμετοχή σας είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Στην εκδήλωση καλούνται ιδιαιτέρως οι Eυβοιώτες που είδαν τον πανέμορφο τόπο τους να καταστρέφεται για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις νομικές/ θεσμικές ενέργειες και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε.
Δείτε το πρόγραμμα που ακολουθεί.
Με τιμή
Οι διοργανωτές
Πρωτοβουλία Δημοτών & Εθελοντών Ι Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων Ι ΕΟΣ Χαλκίδας (Ελληνικός Ορειβατικός Όμιλος Χαλκίδας) Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.
Συντονιστική ομάδα: Νίκος Ψαρρός, Ιωάννης Παλάτζας, Γιώργος Παναγιώτου, Δημήτρης Αλεξίου, Λουκάς Τσαμπάνης, Τάσος Μπαλτάς
Η Φωνή του Δάσους
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 7 Απριλίου, 5-8μ.μ. (Κιν/θέατρο ΕΛΥΜΝΙΟΝ)
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΣΩΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΜΑΣ.
Ομιλητές: Ηλίας Αποστολίδης, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, Βαγγέλης Γεωργατζής, Θοδωρής Κομηνός
—————————————————————
Σάββατο 8 Απριλίου, 10-12 π.μ. (Κτήριο ΜΕΛΑ)
Συνάντηση εργασίας για τις επόμενες ενέργειές μας. Θα δρομολογηθούν τα εξής:
1. Το επιχειρησιακό σχέδιο για το Δάσος μας. Φορείς υλοποίησης και χρηματοδότηση.
2. Το δικόγραφο που θα καταθέσουν οι δημότες και άλλες νόμιμες ενέργειές μας για τα ζητήματα που ανακύπτουν στο δήμο μας. Συμμετέχουν οι ενάγοντες δημότες και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος.
—————————————————————-
Σάββατο 8 Απριλίου, 5-8μ.μ. (Κιν/θέατρο ΕΛΥΜΝΙΟΝ)
ΘΕΜΑ: Ο ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΝΟΜΙΚΑ/ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
Ομιλητές: Μαρία Καραμανώφ, Τρύφωνας Κόλλιας, Ρένα Κλαμπατσέα, Αιμιλία Χρονοπούλου, Εμμανουέλα Τσουδερού
—————————————————————-
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Εκδρομή με πούλμαν από τη Χαλκίδα στη Λίμνη και ξενάγηση από τον ΕΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ (Σάββατο πρωί, η ώρα αναχώρησης θα ανακοινωθεί). Έκθεση φωτογραφίας Θοδωρή Νικολάου στο κτήριο Μελά.
Ε. info@forestvoice.gr
Τ. +30 6980381117, +30 6973741760 (δηλώστε τη συμμετοχή σας εγκαίρως στέλνοντας e-mail ή SMS)
Για περισσότερες πληροφορίες ή αλλαγές στο πρόγραμμα: www.forestvoice.gr
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Η «Φωνή του Δάσους» είναι η φωνή του πανέμορφου δάσους της Β. Εύβοιας που χάνεται. Είναι οι ανατριχιαστικές φωνές των ζώων που τρέχουν τρομαγμένα και το τρίξιμο των δέντρων που κάηκαν. Είναι επίσης η φωνή των κατοίκων που βιώνουν μια πρωτοφανή και βίαιη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους και η αγωνία μιας κοινωνίας που εξαρτάται απολύτως από το Δάσος. Εδώ βρίσκονται σε κίνδυνο όλοι οι κλάδοι: οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι εργάτες του δάσους, οι τουριστικές επιχειρήσεις, κ.ο.κ.
Η εκδήλωση γίνεται για να μάθει η κοινή γνώμη την αλήθεια: το δάσος της Β. Εύβοιας (και όλη η Β. Εύβοια όπως την ξέραμε) κινδυνεύει να χαθεί για πάντα!
Ο κίνδυνος παραμονεύει τόσο για το καμένο δάσος όσο και για το υγιές που εκτείνεται και στον δήμο Διρφύως Μεσσαπίων, σχεδόν μέχρι τη Χαλκίδα. Όποιος δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή δεν είναι σε θέση να καταλάβει την έκταση του καμένου δάσους και το μέγεθος της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής. Η καμένη έκταση έχει μέγεθος σχεδόν όσο δέκα Κυκλαδονήσια. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά τους προς εύρεση εργασίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού και λόγω του γενικότερου καταθλιπτικού κλίματος της περιοχής. Μάλιστα, για την αποκατάστασή της καμένης περιοχής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!
Οτιδήποτε άλλο δημοσιεύεται στα αστικά ΜΜΕ για το πόσο καλά προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας δεν είναι προϊόν δημοσιογραφίας αλλά …διαφημιστική καταχώρηση!
Το σχέδιο ανασυγκρότησης
Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε από το Μαξίμου ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής που ανατέθηκε στον κ. Μπένο και στο σωματείο Διάζωμα. Όμως, απάντηση δεν έχει κανείς για τα σοβαρά ερωτήματα: Ποιο είναι το γενικό σχέδιο για το δάσος μας; Πως θα αποτρέψουμε την επόμενη μεγάλη φωτιά που θα τελειώσει το δάσος μας για πάντα; Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την αντιπυρική του 2023; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο; Ποιος παρατηρεί τη φυσική αναγέννηση του Δάσους μας; Ποιες εργασίες θα γίνουν, πως θα γίνουν, από ποιους και πότε θα γίνουν;
Το σχέδιο ανασυγκρότησης που ο κ. Μπένος και το Διάζωμα προσκόμισαν στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια είναι ένα πακέτο από εκθέσεις ιδεών γύρω από έναν χωρικό σχεδιασμό που, εκτός από αντισυνταγματικός, φαίνεται πως ήταν ήδη έτοιμος μόλις έσβησε η φωτιά. Καμία ουσιαστική βοήθεια δεν προσφέρει το σωματείο του κ. Μπένου στον τόπο μας, ενώ το ολοκαύτωμα της Β. Εύβοιας βοηθά το Διάζωμα να λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και να μαζεύει χρήματα από δωρητές. Είναι προκλητικό να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα μια ολοκληρωτικά κατεστραμμένη περιοχή. Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση προσδέθηκε στο άρμα του κ. Μπένου αντί να ενώσει την τοπική κοινωνία, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ρίξει όλο το βάρος της στα διαθέσιμα θεσμικά όπλα!
Ειδικότερα για το θέμα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ο δήμαρχός μας εισηγήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο να «παγώσει» το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) που ανατέθηκε με νόμιμο διαγωνισμό και ολοκληρώθηκε πριν τις φωτιές ύστερα από 10 χρόνια έρευνας και δουλειάς, ενόψει ενός ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) που φέρνει το Διάζωμα ως «δώρο» στον πυρόπληκτο δήμο μας. Η ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος αναβλήθηκε κατόπιν αντίδρασης δημοτών που ζήτησαν να γίνει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη «δωρεά». Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε και στην εκδήλωση με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.
Στη «Φωνή του Δάσους» καλούνται ιδιαιτέρως οι Eυβοιώτες που είδαν τον πανέμορφο τόπο τους να καταστρέφεται για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις νομικές/ θεσμικές ενέργειες και τα επόμενα βήματά μας για την προστασία του δάσους. Στη διημερίδα συμμετέχουν το Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, εθελοντές, φορείς, επαγγελματίες και προσωπικότητες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το δάσος και τον τόπο μας.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επισκέπτες και δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν από τον ΕΟΣ Χαλκίδας στη Β. Εύβοια και στο γραφικό χωριό της Λίμνης και θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Εύβοια.
Οι διοργανωτές: Πρωτοβουλία Δημοτών & Εθελοντών Ι Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων Ι ΕΟΣ Χαλκίδας (Ελληνικός Ορειβατικός Όμιλος Χαλκίδας) Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος.