Να επιστρέψει η εξουσία στις τοπικές κοινωνίες και η εταιροδιοίκηση να γίνει (πράσινη) Αυτοδιοίκηση

του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραβιάζοντας το Σύνταγμα όπως αποφάνθηκε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, στα τρία χρόνια της διακυβέρνησή της και προκειμένου να μην προλάβει να δοκιμαστεί στην πράξη η απλή αναλογική, αφαίρεσε όλες τις ουσιαστικές αρμοδιότητες από τα ανώτατα συλλογικά όργανα διαβούλευσης των ΟΤΑ (Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια) καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και αλλοιώνοντας πλήρως την λαϊκή ετυμηγορία.

Με μια σειρά νόμων που κυρίως αφορούσαν την προστασία του περιβάλλοντος αφαίρεσε από τους ΟΤΑ και κάθε αρμοδιότητα που εκπορεύεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος και το οποίο προβλέπει οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίζουν για τα τοπικά θέματα.

Παράλληλα με τα οριζόντια Αναπτυξιακά Προγράμματα που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ (Φιλόδημος) και συνέχισε η Νέα Δημοκρατία «Αντώνης Τρίτσης», «Ταμείο Ανάκαμψης» και «Έξυπνες Πόλεις» αφαιρέθηκε από τους Δήμους η δυνατότητα να αποφασίζουν για τις δαπάνες σύμφωνα με τις τοπικές τους ανάγκες και ιδιαιτερότητες και δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός υπερ-συγκέντρωσης των χρηματοδοτήσεων. Δισεκατομμύρια δαπανήθηκαν σε ελάσσονος σημασίας έργα για τους δήμους, την στιγμή που έλλειπαν βασικά έργα υποδομών.

Το φαινόμενο υπερδιογκώθηκε από την γραφειοκρατία και την υποστελέχωση που κατέστησε τις εταιρείες κυρίαρχες του παιχνιδιού. Οι δημοτικές αρχές μετατράπηκαν σε εντολοδόχους των εταιρειών με την πρακτική take it or leave it.

Οι Πράσινοι διεκδικούν

 • Να επιστρέψει η εξουσία στις τοπικές κοινωνίες και η εταιροδιοίκηση να γίνει και πάλι Αυτοδιοίκηση.
 • Να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές υποθέσεις.
 • Να εφαρμοστεί το άρθρο 102 του Συντάγματος.
 • Να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθούν οι θεσμοί συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.
 • Να αυξηθούν οι θεσμοθετημένοι τακτικοί πόροι και η αυτονομία των ΟΤΑ εις βάρος των εκτάκτων, στοχευμένων και οριζόντιων επιχορηγήσεων.
 • Να εφαρμοστεί η απλή αναλογική και να επανέλθουν όλες οι αρμοδιότητες στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.

Στην Δημόσια Διοίκηση ζητάμε Ανοιχτά Δεδομένα

Η Ψηφιακή Μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδευτεί από τα Ανοιχτά Δεδομένα που θα ενισχύσει τον Κοινωνικό Έλεγχο.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε τις Οδηγίες της Ε.Ε. για τα ανοιχτά δεδομένα μόνο όσων αφορά την πρόσβαση των μεγάλων εταιρειών. Έφτασε μάλιστα να παραβιάσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στα θέματα ανταγωνισμού πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών σε Αμερικάνικες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή παραχωρεί σε εταιρείες μονοπωλιακού τύπου την πλήρη διαχείριση των ψηφιακών δεδομένων του κράτους, ενώ δεν δίνει πρόσβαση στους πολίτες για τις δημόσιες συμβάσεις, την κατανομή των δαπανών και την κωδικοποίηση των αποφάσεων.

Οι Πράσινοι διεκδικούν

 • Την πραγματική και ουσιαστική διαύγεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
 • Τον πλήρη έλεγχο από μέλη της δημόσιας διοίκησης των Πληροφοριακών Συστημάτων.
 • Την πλήρη πρόσβαση για κάθε πολίτη ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή ποια δεδομένα συλλέγονται γι αυτόν, ποιοι έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά και πως χρησιμοποιούνται.
 • Την πλήρη πρόσβαση στα δεδομένα και στα μεταδεδομένα του κράτους real time και για κάθε δημόσια έγγραφο με σύγχρονα συστήματα εύκολης ανίχνευσης και ανάκτησης.
 • Την εφαρμογή Ανοιχτού Διαπληροφορικού Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι πληρώνει και γιατί το πληρώνει.

Βιώσιμη Κινητικότητα

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες για την Βιώσιμη Κινητικότητα όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό βήμα ούτε την εποχή του covid -19, αλλά απαξίωσε κι αυτές ακόμη τις λίγες υποδομές που υπάρχουν.

Κρατάει ακόμη τρία χρόνια μετά στα συρτάρια τη Στρατηγική Ανάπτυξης του Ποδηλάτου.

Αγνόησε το ποδήλατο από κάθε σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Περιβάλλον και κράτησε χαμηλά τις επιδοτήσεις συνδέοντας την Βιώσιμη Κινητικότητα με την προώθηση των Ηλεκτροκίνητων Ι.Χ.

Αρνήθηκε πεισματικά να διαθέσει κονδύλια στις υποδομές Βιώσιμης Κινητικότητας, και ουσιαστικά την εξαίρεσε και από το νομοθετικό έργο (ΕΣΕΚ και ΚΟΚ).

Οι Πράσινοι διεκδικούν:

 • Χρηματοδότηση και θεσμοθέτηση για πλήρες δίκτυο ποδηλατόδρομων σε όλη τη χώρα και τις αστικές περιοχές που να συνδέονται με το δίκτυο των ΜΜΕ και σταθερής τροχιάς.
 • Γενναία χρηματοδότηση για τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα που θα φτάνει στο 90% με εισοδηματικά κριτήρια.
 • Δημιουργία πυκνού και πλήρους σε έκταση δικτύου δημόσιας ηλεκτροκίνητης συγκοινωνίας κατάλληλης για την μεταφορά και ποδηλάτων.
 • Γενναία μείωση του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πλήρη απαλλαγή για την μεταφορά φοιτητών και εργαζόμενων σε ώρες εργασίας.
 • Εφαρμογή του ανώτατου ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων σε όλο το δευτερεύον οδικό δίκτυο.

Διεκδικούμε πραγματικά έργα για το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο

Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισαν το Περιβάλλον ως εμπόρευμα με ανταλλακτική αξία.

Με την επίκληση δήθεν δράσεων για τη προστασία του Περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης χρηματοδότησαν και ενέκριναν έργα που κατέστρεψαν δάση, ρέματα και παραλίες.

Τραγικό Παράδειγμα το Πράσινο Ταμείο που με μοναδικό γνώμονα την εκταμίευση, χρηματοδοτεί με χρήματα που συγκεντρώθηκαν για το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο, χιλιάδες κοπές δέντρων από τις γειτονιές και τόνους μπετόν σε πλατείες.

Στο όνομα του Περιβάλλοντος κατασπαταλώνται τεράστια ποσά που επιβαρύνουν περιβαλλοντικά το ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν κονδύλια για να στελεχωθούν οι υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων συντάσσονται και ελέγχονται από τους υπαλλήλους των αναδόχων χωρίς καμία κρατική εμπλοκή.

Οι Πράσινοι ζητάνε

 • Την επαναφορά του ελέγχου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων δράσεων και έργων στην Δημόσια Διοίκηση.
 • Την άμεση στελέχωση όλων των ελεγκτικών δημόσιων υπηρεσιών.
 • Την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη, μετρήσιμη συνεισφορά των έργων στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότησή τους.

Posted on 08/07/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top