Οι ιατρικές ανάγκες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Η διεθνής ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκένωσε 150 ασθενείς από νοσοκομείο στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρειάστηκε να εκκενώσουν ασθενείς από το ίδιο νοσοκομείο τον τελευταίο χρόνο ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στη δομή.

 «Τον Νοέμβριο του 2022, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκκένωσαν 267 ασθενείς από το νοσοκομείο», δήλωσε η συντονίστρια του προγράμματος για το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Δρ Albina Zharkova. «Τώρα, λόγω των αυξημένων βομβαρδισμών στη Χερσώνα τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας στην περιοχή της Χερσώνας ζήτησε ξανά την υποστήριξή μας για να εκκενώσει επειγόντως 150 άμαχους ασθενείς με σοβαρές ανάγκες».

Το νοσοκομείο αντιμετώπιζε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές λειτουργούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Επιπλέον, πολλοί από τους ασθενείς ήταν αδύνατο να μετακινηθούν λόγω της ηλικίας και της κατάστασης της υγείας τους. Αυτό τους έκανε εξαιρετικά ευάλωτους, καθώς δεν μπόρεσαν να διαφύγουν σε καταφύγια εγκαίρως όταν σημειώθηκαν επιθέσεις στο νοσοκομείο.

«Οι ασθενείς έχουν διάφορες παθήσεις – πολλοί έχουν χρόνιες ασθένειες, άλλοι είχαν σοβαρές αναπηρίες, μερικοί είναι κλινήρεις», εξήγησε η Δρ Zharkova. «Έχουμε επίσης δει αύξηση των ψυχιατρικών παθήσεων λόγω των στρεσογόνων παραγόντων όταν ζεις σε μια περιοχή όπου γίνονται συχνές μάχες».

Ασθενοφόρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέφεραν ασθενείς από το νοσοκομείο στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου οι ασθενείς στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Πραγματοποιήθηκαν δύο ταξίδια για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού ασθενών σε άλλες δομές υγείας σε ασφαλέστερες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ουκρανίας, με το πρώτο να πραγματοποιείται την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου και το δεύτερο την Κυριακή 22 Οκτωβρίου.

«Το πρωινό της εκκένωσης, υπήρξαν σφοδροί βομβαρδισμοί και χρειάστηκε να περιμένουμε στα καταφύγια πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο στο τρένο», συνέχισε η Δρ Zharkova. Ευτυχώς, καταφέραμε να μεταφέρουμε με ασφάλεια όλους τους ασθενείς σε άλλες δομές υγείας όπου μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται».

Ωστόσο, η μεταφορά των ασθενών σε άλλες δομές σε όλη την Ουκρανία σημαίνει ότι πολλοί ασθενείς θα βρίσκονται πλέον πολύ μακριά από την οικογένεια και τους αγαπημένους τους. Κανείς δεν ξέρει αν ή πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Είναι πολύ οδυνηρό για τους ασθενείς», δήλωσε η Δρ Zharkova. «Αλλά δυστυχώς, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη μεταφορά τους, καθώς βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία στην Ουκρανία – ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στις γραμμές του μετώπου, όπως οι περιοχές Χερσώνα, Ντόνετσκ και Χάρκοβο – γίνονται στόχος βομβαρδισμών αρκετά συχνά».

Από τις 22 Φεβρουαρίου 2022, όταν ξεκίνησε η πλήρης κλιμάκωση του πολέμου, η τοπική περιφερειακή διοίκηση έχει καταγράψει την καταστροφή 26 δομών υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές της Χερσώνας που έχουν ανακαταληφθεί από την Ουκρανία. Άλλες 105 ιατρικές δομές έχουν υποστεί ζημιές. Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με το 80% όλων των δομών υγειονομικής περίθαλψης – συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κλινικών καθώς και παραϊατρικών και μαιευτικών κέντρων – που έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς στην περιοχή.

Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των εγκαταστάσεων υγείας και των ιδρυμάτων περίθαλψης που καταστράφηκαν στη Χερσώνα είναι πιθανό να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς η έλλειψη πρόσβασης σε περιοχές που εξακολουθούν να καταλαμβάνονται από τις ρωσικές δυνάμεις σημαίνει ότι η πλήρης κατάσταση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης εκεί παραμένει ασαφής.

«Ξανά και ξανά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν καταγγείλει τις επιθέσεις σε νοσοκομεία στην Ουκρανία και έχουν απευθύνει έκκληση για την προστασία των δομών υγείας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών», λέει ο Vincenzo Porpiglia, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία. «Ωστόσο, πυραυλικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί νοσοκομείων συνεχίζουν να συμβαίνουν, με πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις σε νοσοκομεία και άλλες ιατρικές υποδομές στην Ουκρανία και για άλλη μια φορά ζητούν την προστασία των δομών υγείας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η ανταπόκριση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται με περίπου 150 άτομα διεθνές προσωπικό στην Ουκρανία και απασχολούν περίπου 500 ντόπιους συναδέλφους. Καθημερινά όλο και περισσότερα άτομα εντάσσονται στην ομάδα ως ιατρικό προσωπικό (χειρουργοί, γιατροί, νοσηλευτές), ψυχολόγοι, τεχνικοί και διοικητικοί. Από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν μεταφέρει στην Ουκρανία περισσότερους από 460 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών και ανθρωπιστικής βοήθειας. Ένα μεγάλο μέρος τους έχει διανεμηθεί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ή στο Υπουργείο Υγείας για περαιτέρω μεταφορά σε περιοχές όπου είναι περισσότερο απαραίτητα. Οι ομάδες βρίσκονται στις περιοχές: Apostolove, Dnipro, Ivano-Frankivsk, Lviv, Poltava, Pokrovsk, Uzhhorod, Kropyvnytskyi, Kryvyi Rih, Vinnytsia, Zhytomyr, Zaporizhzhia,  Χάρκοβο, Κίεβο και Οδησσό.

Το ιατρικό τρένο

Την 1η Απριλίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν την πρώτη διακομιδή με ιατρικό τρένο, μεταφέροντας εννέα ασθενείς που είχαν τραυματιστεί μέσα ή κοντά στη Μαριούπολη από νοσοκομεία της Zaporizhzhia σε νοσοκομεία στη Λβιβ. Τους μετέφεραν σε ένα τρένο δύο αμαξοστοιχιών, που είχε μετατραπεί σε νοσοκομειακό θάλαμο, με εννεαμελές ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τριάντα διακομιδές με αυτό το τρένο έχουν ολοκληρωθεί, κυρίως μεταφέροντας ασθενείς από νοσοκομεία κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου σε πιο μακρινά νοσοκομεία που έχουν τη δυνατότητα να τους περιθάλψουν. 801 ασθενείς έχουν εκκενωθεί μέχρι σήμερα, με τα μέλη των οικογενειών τους και 78 ορφανά παιδιά που εκκενώθηκαν από ένα ορφανοτροφείο στη Zaporizhzhia.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Κίεβο

 • Στο Hostomel, στα περίχωρα του Κιέβου, οι ομάδες των ΓΧΣ συνεργάζονται με Ουκρανούς γιατρούς και υποστηρίζουν την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης σε μια κοινότητα που έχει πληγεί από εβδομάδες έντονων μαχών. Επίσης έχουν ενισχύσει τις υπηρεσίες υποστήριξης ψυχικής υγείας.
 • Στις περιοχές Fastiv, Makariv και Borodianka, μέσω κινητών κλινικών και φροντίδας κατ’ οίκον,  υποστηρίζουν ηλικιωμένους και εκτοπισμένους που υποφέρουν από χρόνια νοσήματα. Παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη, ιατρικές συνεδρίες και εκπαιδεύσεις σε τοπικές ιατρικές δομές.
 • Λειτουργούν μια τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας για επιζώντες σεξουαλικής και ενδοοικογενειακής βίας. Η γραμμή προσφέρει συμβουλευτική και κάνει διανομή φαρμάκων για την πρόληψη του HIV, των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης στο Κίεβο και  στις περιφέρειες του Τσερνίχιβ.
 • Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές κλινικές που παρέχουν υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων, συνέχιση αγωγής για χρόνια νοσήματα, υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, περίθαλψη θυμάτων έμφυλης βίας, σε χωριά γύρω από την περιοχή Sumy.
 • Στην BilaTserkva, 80 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε ένα νοσοκομείο που ειδικεύεται στη χειρουργική, μια ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ηγείται μιας διήμερης εκπαίδευσης για τη διαχείριση μαζικής εισροής τραυματιών. Επίσης, δωρεές ιατρικού υλικού έχουν γίνει σε δομές υγείας της περιφέρειας.
 • Συνεχίζουν τις δωρεές ιατρικού υλικού σε νοσοκομεία και πολυκλινικές στο Κίβεο και στις περιφέρειες του Τσερνίχιβ.
 • Υποστηρίζουν καταφύγια για επιζώντες σεξουαλικής βίας σε όλο το Κίεβο με εκπαιδεύσεις και συνεδρίες ψυχικής υγείας και συνεργάζονται με μια κλινική γυναικών στο Borodyanka και το Pylypovychi, προσφέροντας υποστήριξη ψυχικής υγείας σε συνεργασία με την κοινότητα. Μαζί με άλλες τοπικές ομάδες παρέχουν εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.

Fastiv

 • Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στους ηλικιωμένους καθώς και στους εσωτερικά εκτοπισμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες μέσω κινητών κλινικών και φροντίδας κατ’ οίκων.
 • Ψυχοκοινωνική και ιατρική υποστήριξη ξεκίνησε στις 5 Απριλίου και περίπου 60 ιατρικές συνεδρίες έχουν αφιερωθεί σε ηλικιωμένους στα περίχωρα του Makariv. Αξιολογούν την κατάσταση για τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο και αποκόπτονται από την υγειονομική περίθαλψη για ολόκληρο το μήνα.
 • Εκπαίδευση και δωρεές έχουν επίσης γίνει σε δομές υγείας ενώ η ομάδα του Fastiv ξεκίνησε συνεδρίες σε Makariv και  Borodianka, μια άλλη περιοχή που έγινε πρόσφατα προσβάσιμη καθώς είχε καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα και είχε τις ίδιες εμπειρίες με αυτές που παρατηρήθηκαν στην Bucha.

Kropyvnytskyi

 • Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κάνει ιατρικές δωρεές, εκπαιδεύει εργαζομένους στον τομέα της υγείας,  διανέμει είδη πρώτης ανάγκης σε καταφύγια εκτοπισμένων και πραγματοποιεί συνεδρίες ψυχοεκπαίδευσης με ομάδες εκτοπισμένων και ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας τόσο στην πόλη όσο και στις περιφερειακές περιοχές. Υποστηρίζουμε, επίσης, ένα μαιευτήριο για να καταστήσουμε πιο προσιτές τις υπηρεσίες για τους επιζώντες της σεξουαλικής και έμφυλης βίας και διευκολύνουμε τους ασθενείς με την πληρωμή και τη μεταφορά των φαρμάκων.

ΝΟΤΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Apostolove

Στο Apostolove, ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνεργάζεται με το νοσοκομείο για να βελτιώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στα επείγοντα περιστατικά και σε συμβάντα μαζικών απωλειών.

Kryvyi Rih 

Στην ευρύτερη περιοχή του Kryvyi Rih, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν κινητές κλινικές που παρέχουν βασική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Mykolaiv και Οδησσός

 • Για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δομές υγείας να διαχειριστούν μια πιθανή μαζική εισροή τραυματιών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εκπαιδεύσει εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές στη διαλογή ασθενών ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζονται κατάλληλα σε περίπτωση  έκτακτης ανάγκης.
 • Στην Οδησσό αναισθησιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εκπαίδευσε γενικούς ιατρούς και νοσηλευτές που μπορεί να κληθούν να αναλάβουν άμεσα την ευθύνη των κατοίκων της περιφέρειας.
 • Στην Οδησσό και στο Mykolaiv, οι ΓΧΣ δώρισαν ιατρικές προμήθειες σε νοσοκομεία που ετοιμάζονταν να δεχτούν τραυματίες.
 • Στο Mykolaiv, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρηματοδοτούν το έργο των ντόπιων εθελοντών που φέρνουν ιατρικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό μέσα και έξω από την πολιορκημένη πόλη.
 • Στη  Bashtanka (βόρεια Mykolaiv) δώρισαν ιατρικό υλικού στο τοπικό νοσοκομείο μετά από αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε μαζικές απώλειες στις 6 Ιουνίου.

ΒΟΡΕΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Chernihiv

 • Στο Chernihiv, δώρισαν ιατρικές προμήθειες σε ένα από τα νοσοκομεία της πόλης.
 • Λειτουργούν κινητές κλινικές σε γειτονικά χωριά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας και παρέχουν εξωνοσοκομειακές συνεδρίες για μη μεταδοτικές ασθένειες καθώς και υποστήριξη ψυχικής υγείας. Επίσης υποστηρίζουν ασθενείς μέσω της τηλεφωνικής γραμμής για σεξουαλική και έμφυλη βία στο Κίεβο.
 • Πραγματοποιούν ιατρικές δωρεές και δωρεές ειδών πρώτης ανάγκης σε υγειονομικούς σταθμούς στην περιφέρεια Chernihiv και παρέχουν ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία και πολυκλινικές στις περιφέρειες του Κιέβου και του Chernihiv. Εργάζονται επίσης για να  προσεγγίσουν σε αυτές τις περιοχές ασθενείς μέσω της τηλεφωνικής γραμμής για ψυχική υποστήριξη για επιζώντες έμφυλης βίας  στο Κίεβο.

Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία)

 • Μετά τις εξελίξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την επακόλουθη επανέναρξη της λειτουργίας του υπόγειου σιδηροδρόμου, οι δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρθηκαν πάνω από το έδαφος και αναδιαρθρώθηκαν για να βοηθήσουν άτομα που δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν ή/και χρειάζονται ιατρική υποστήριξη.
 • Μέσα στο Χάρκοβο, υποστηρίζουν τους εκτοπισμένους της πόλης που διαμένουν στον Πανεπιστημιακό Ξενώνα και την Πολυκλινική Ν. 23. Η πόλη του Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λειτουργία κινητών κλινικών. Εν τω μεταξύ, πολλές περιοχές στο βορρά παρέμειναν απρόσιτες για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, οι ομάδες των ΓΧΣ μπόρεσαν να επισκεφθούν 10 τοποθεσίες με κινητές κλινικές εντός και εκτός της πόλης μεταξύ 9 και 15 Ιουνίου.

Εκτός πόλης:

 • Τακτικές επισκέψεις σε δύο καταφύγια στο Donets και δύο ακόμη  στο Slobozhanske, παρέχοντας ιατρικές συνεδρίς και υποστήριξη ψυχικής υγείας ενώ υπάρχουν και επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωριά στην περιφέρεια του Χάρκοβο, εστιάζοντας αρχικά στους άξονες Derhachi, Chuhuiv και Ruska Lozova, για διερεύνηση των αναγκών και κινητών κλινικών, για την πραγματοποίηση δωρεών.

Εντός και εκτός πόλης:

 • Λειτουργούν τηλεφωνική γραμμή για την πόλη και την περιφέρεια για να ανταποκριθούν στις συνεχείς ανάγκες για φάρμακα και διαδικτυακές ιατρικές συνεδρίες και συνεδρίες ψυχικής υγείας. Συνεργάζονται με ένα δίκτυο εθελοντών οι οποίοι παραλαμβάνουν φάρμακα από την αποθήκη των ΓΧΣ και τα διανέμουν κατ’ οίκον. Η τηλεφωνική γραμμή βασίζεται στην εμπειρία των ΓΧΣ από τη γραμμή επικοινωνίας για χρόνια νοσήματα στο Κίεβο.

Sumy

 • Έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία κινητών κλινικών στην πόλη για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ψυχικής φροντίδας.

Zhytomyr (βορειοδυτική Ουκρανία)

 • Στο Zhytomyr συνεχίζουν να παρέχουν κοινωνική (πακέτα τροφίμων και κιτ υγιεινής) και ψυχολογική υποστήριξη σε όλους τους ενεργούς ασθενείς με φυματίωση για να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακά τους σωστά και να ολοκληρώσουν τη θεραπεία.
 • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέρουν επίσης δείγματα στο νοσοκομείο φυματίωσης για έλεγχο, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η πρόοδος των ασθενών.
 • Παράλληλα, συνεχίζουν να στηρίζουν το περιφερειακό Νοσοκομείο Φυματίωσης παρέχοντάς τους αντιφυματικά και άλλα φάρμακα καθώς και εργαστηριακά αναλώσιμα και τρόφιμα για τους ασθενείς.

AΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Ουκρανία ανταποκρινόμενοι στις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες σε περιοχές κοντά στην πρώτη γραμμή και σε μέρη που φιλοξενούν ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
 • Από τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες ή/και παρέχουν εκπαίδευση αυτοπροσώπως ή εξ αποστάσεως για μαζικές απώλειες στο ουκρανικό ιατρικό προσωπικό που εργάζεται σε πολλά νοσοκομεία σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει νοσοκομεία σε Bakhmut, Dnipro, Kramatorsk, Myrnohrad, Orikhiv, Pokrovsk και Zaporizhzhia και Μαριούπολη.

Dnipro

 • Μέσα και γύρω από το Dnipro, παρέχουν υποστήριξη σε ανθρώπους που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τμήματα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ όπου η σύγκρουση έχει ενταθεί και οι οποίοι διαμένουν τώρα προσωρινά ή για μεγαλύτερο διάστημα σε δεκάδες καταφύγια και καταλύματα.
 • Πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν στα καταφύγια είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρίες, των ασυνόδευτων παιδιών και των ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε δυτικότερα στην Ουκρανία ή στο εξωτερικό.
 • Στα καταφύγια οι ομάδες των ΓΧΣ λειτουργούν κινητές κλινικές, παρέχοντας ιατρικές συνεδρίες. συνέχιση της φροντίδας και φαρμακευτική αγωγή για άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, επιληψία. παραπομπές σε νοσοκομείο για ασθενείς με σοβαρή αδιαθεσία· ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και συνεδρίες ψυχικής υγείας· και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Zaporizhzhia

 • Στη Zaporizhzhia οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που φτάνουν από τη Μαριούπολη και τις γύρω περιοχές όπου οι συγκρούσεις είναι έντονες.
 • Οι ομάδες λειτουργούν κινητές κλινικές παρέχοντας ιατρικές συνεδρίες, συνέχιση της φροντίδας και φαρμακευτική αγωγή για άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, επιληψία. παραπομπές σε νοσοκομείο για ασθενείς με σοβαρή αδιαθεσία· ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και συνεδρίες ψυχικής υγείας· και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
 • Έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες και παρέχουν εκπαίδευση για μαζικές απώλειες για το προσωπικό στο κύριο νοσοκομείο παραπομπής στη Zaporizhzhia.

Donetsk and Luhansk 

 • Συνεργάζονται με δομές υγείας κοντά στην πρώτη γραμμή στην περιφέρεια του Ντόνετσκ για να διασφαλίζουν ότι έχουν αρκετές προμήθειες και κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να περιθάλπουν ασθενείς ακόμα κι αν αποκοπούν από τις γραμμές ανεφοδιασμού λόγω έντονων μαχών. Αυτό περιλαμβάνει υποστήριξη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνιες ασθένειες, υπηρεσίες μητρικής υγείας και τραύματος.
 • Για ορισμένες δομές παρέχουν επίσης υλικοτεχνική υποστήριξη, ώστε να μπορούν να έχουν τη δική τους αυτόνομη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννητριών και ηλιακής ενέργειας και καθαρό νερό για να συνεχίσουν να λειτουργούν για έως και μία εβδομάδα.
 • Τα νοσοκομεία που έχουν επισκεφθεί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές Ντόντεσκ και Λουχάνσκ έχουν όλα δυνατότητα χειρουργικής, αλλά σε διαφορετικά επίπεδα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μια ομάδα με έδρα στο Pokrovsk για να παρέχουν εποπτεία και συνεχή εκπαίδευση στα νοσοκομεία για τη βελτίωση και την επέκταση της χειρουργικής τους ικανότητας, και επίσης είναι διαθέσιμοι για να παρέμβουν ενισχυτικά σε περίπτωση μαζικής εισροής ασθενών.
 • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν επίσης μια υπηρεσία παραπομπής με ασθενοφόρο για τη διακομιδή ασθενών από νοσοκομεία που βρίσκονται πιο κοντά σε περιοχές ενεργών συγκρούσεων στα ανατολικά. Αυτές οι παραπομπές γίνονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και η ομάδα μπορεί στη συνέχεια να κανονίσει εκκένωση από το Dnipro ή άλλα μέρη στο Λβιβ με το ιατρικό τρένο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

ΔΥΤΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Vinnytsia (δυτική-κεντρική Ουκρανία)

 • Στη Vinnytsia, παρέχουν υποστήριξη σε άτομα που έχουν εγκαταλείψει άλλες περιοχές της χώρας και έχουν βρει καταφύγιο σε προσωρινά και μακροπρόθεσμα καταλύματα και καταφύγια.
 • Στα καταφύγια οι ομάδες των ΓΧΣ λειτουργούν κινητές κλινικές, παρέχοντας ιατρικές συνεδρίες. συνέχιση της φροντίδας και της φαρμακευτικής αγωγής για άτομα με χρόνιες ασθένειες όπως υπέρταση, άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, επιληψία. παραπομπές σε νοσοκομείο για ασθενείς με σοβαρή αδιαθεσία· ψυχολογικές πρώτες βοήθειες και συνεδρίες ψυχικής υγείας· και βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
 • Οι ομάδες παρέχουν επίσης κιτ με βασικά είδη οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων ειδών όπως χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμα, σαπούνι, σαμπουάν, πάνες και πετσέτες.
 • Αποκατέστησαν μέρος μιας ιατρικής δομής για να φιλοξενήσουν ηλικιωμένους που εκκενώθηκαν από τις περιοχές του ανατολικού μετώπου και χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση για χρόνια νοσήματα.

Mukachevo και Berehove (νοτιοδυτική Ουκρανία)

 • Μια ομάδα έχει ξεκινήσει τη λειτουργία κινητών κλινικών κατά μήκος των συνόρων με την Ουγγαρία, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που έχουν συγκεντρωθεί, με επίκεντρο προς το παρόν το Berehove.
 • Η ομάδα έχει ενδείξεις ότι η υποστήριξη της ψυχικής υγείας θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα και το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς και στη συνέχεια της φροντίδας για ασθενείς που προηγουμένως ακολουθούσαν ιατρική θεραπεία αλλά κινδυνεύει να διακοπεί από τη βιαστική αναχώρησή τους προς αναζήτηση της ασφάλειας.

Uzhhorod και IvanoFrankivsk (νοτιοδυτική Ουκρανία)

 • Έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδεύσεις με τοπικούς επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας για ψυχολόγους και ομάδες άμεσης επέμβασης και έχουμε ξεκινήσει ομαδικές και ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας  με εσωτερικά εκτοπισμένους.
 • Στο Ivano-Frankivsk υποστηρίζουν μια κλινική που επικεντρώνεται στους εκτοπισμένους ασθενείς και διευθύνεται από γιατρούς που έχουν εκτοπιστεί και οι ίδιοι λόγω των συγκρούσεων και στο Uzhhorod ξεκινήσαμε τη λειτουργία μιας κινητής κλινικής την περασμένη εβδομάδα με επίκεντρο τους εκτοπισμένους που διαμένουν σε δημόσια καταφύγια.
 • Συνεχίζουν να κάνουν δωρεές σε εγκαταστάσεις υγείας σε αυτές τις δύο τοποθεσίες και να διανέμουμε κιτ ειδών πρώτης ανάγκης για εκτοπισμένα άτομα, ιδιαίτερα σε κοντινές αγροτικές περιοχές.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Πολωνία

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει στην Πολωνία. Μέσω της Πολωνίας εισέρχεται στην Ουκρανία προσωπικό και προμήθειες και οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται εκεί για να διευκολύνουν αυτές τις διαδικασίες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται για να υποστηρίξουν το Υπουργείο Υγείας για την παροχή θεραπείας σε ασθενείς με ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση, συμπεριλαμβανομένων ασθενών που στο παρελθόν λάμβαναν θεραπεία από τις ομάδες των ΓΧΣ στην Ουκρανία.

Ουγγαρία

Περισσότεροι από 530.000 άνθρωποι έχουν περάσει ως πρόσφυγες στην Ουγγαρία. Προς το παρόν, η ανάγκη για παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι περιορισμένη.

Μολδαβία

Σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στη Μολδαβία. Η Μολδαβία, η οποία έχει πληθυσμό μόλις 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ουκρανών προσφύγων κατά κεφαλήν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ομάδες στα συνοριακά σημεία διέλευσης στον βορρά (Otaci) και νοτιοανατολικά (Palanca). Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν ξεκινήσει στο Otaci, όπου έχουν ανοίξει ένα κέντρο παροχής ιατρικών υπηρεσιών και εκπαιδεύουν  ντόπιους εθελοντές στην παροχή πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες. Η ομάδα ψυχικής υγείας παρέχει επίσης πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας σε άτομα σε εγκαταστάσεις υποδοχής στην πρωτεύουσα, Chișinău. Στην Chișinău, υποστηρίζουν διάφορα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τους πρόσφυγες.

Σλοβακία

Περισσότεροι από 540.000 άνθρωποι έχουν περάσει στη Σλοβακία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Οι ΓΧΣ έχουν υπογράψει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας για να μπορούν να εισάγουν ιατρικές προμήθειες και να κάνουν εκπαιδεύσεις στο προσωπικό για θέματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, φυματίωσης και πολυανθεκτικής φυματίωσης. Για την ώρα, οι βασικές ανάγκες καλύπτονται από τς τοπικές αρχές και την κοινωνία των πολιτών.

Ρωσία

Περισσότεροι από 1.410.000 άνθρωποι έχουν περάσει στη Ρωσία σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργάζονται με υγειονομικές αρχές στις περιοχές Arkhangelsk και Vladimir για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης και τη βελτίωση της θεραπείας.

Τους τελευταίους μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλιμάκωσαν τη βοήθειά τους σε συνεργαζόμενες οργανώσεις στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της θεραπείας για τον HIV σε άτομα από την Ουκρανία και άλλα άτομα που έχουν ανάγκη. Έχουμε δει μια αύξηση στον αριθμό των ατόμων από την Ουκρανία που ζουν με HIV και ηπατίτιδα C που χρειάζονται αναπλήρωση για τα αντιρετροϊκά φάρμακά τους.

Παράλληλα με αυτό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν πρόσφατα να υποστηρίζουν άτομα που έχουν εκτοπιστεί σε Rostov και Voronezh (από τον Φεβρουάριο του 2022), σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές. Τον Μάιο του 2022, τέθηκε σε λειτουργία μια ειδική γραμμή επικοινωνίας της οργάνωσης με στόχο την παροχή υπηρεσιών παραπομπής σε ιατροκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία. Από τα τέλη Ιουνίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με την υποστήριξη ντόπιων ειδικών ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες περισσότερων από 100 ατόμων.

Οι ομάδες των ΓΧΣ σε συνεργασία με τοπικές ΜΚΟ παρέδωσαν βασικά είδη, όπως τρόφιμα, γλυκομετρητές και αναλώσιμα σε διαβητικούς ασθενείς από την Ουκρανία στο Voronezh. Συνεχίζουμε την υποστήριξη με τρόφιμα και είδη υγιεινής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω τοπικών οργανώσεων, κοινωνικών λειτουργών και τοπικών παρόχων υγείας, στοχεύουν στη διασύνδεση πληθυσμών που έχουν ανάγκη με τις υπάρχουσες ιατρικές και ανθρωπιστικές υπηρεσίες και βελτιώνουν την ικανότητά τους να λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική και ανθρωπιστική υποστήριξη. Το έργο τους στη Ρωσία επικεντρώνεται στην παροχή ιατρικής περίθαλψης όπου μπορούν, με βάση μόνο τις ιατρικές ανάγκες.

Λευκορωσία

Στη Λευκορωσία, μια ομάδα αξιολόγησης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει μετακινηθεί σε περιοχές των συνόρων Λευκορωσίας-Ουκρανίας για να αξιολογήσει πιθανές ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες. Στη Λευκορωσία, η ομάδα των ΓΧΣ έχει δει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εκτοπίστηκαν βίαια από την Ουκρανία που χρειάζονται ιατρική βοήθεια και κοινωνική υποστήριξη. Ανταποκρίνονται στις ανάγκες ασθενών από την Ουκρανία, καθώς και από άλλες χώρες προέλευσης, στις περιοχές Minsk, Brest, Gomel και Vitebsk. Ανάμεσα στους ασθενείς υπάρχουν πολλά παιδιά και άτομα με μη μεταδοτικά νοσήματα. Η πλειοψηφία τους χρειάζεται επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη.

Στη Λευκορωσία, συνεχίζουν να λειτουργούν τα τακτικά τους προγράμματα. Υποστηρίζουν το εθνικό πρόγραμμα για τη φυματίωση στους πολίτες και στις φυλακές.

Από το 2021, υποστηρίζουν επίσης άτομα που βρίσκονται σε κίνηση κι έχουν αποκλειστεί μεταξύ της Λευκορωσίας και των χωρών της ΕΕ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ. ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ ΕΔΩ

 

Posted on 09/11/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top