Η πράσινη αντιπρόεδρος του Βελγίου ζητάει κυρώσεις κατά του Ισραήλ για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και έλεγχο για τη χρηματοδότηση της Χαμάς

Η (πράσινη) αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου Petra De Sutter κάλεσε την Τετάρτη 8/11/2023 τη βελγική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ισραήλ και να ερευνήσει για τους βομβαρδισμούς σε νοσοκομεία και προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Nieuwsblad: «Είναι ώρα για κυρώσεις κατά του Ισραήλ. Η βροχή από βόμβες είναι απάνθρωπη. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για τις διεθνείς απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός – πρότεινε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναστείλει αμέσως τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, η οποία στοχεύει σε καλύτερη οικονομική και πολιτική συνεργασία και να εφαρμοστεί απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη καθώς και να απαγορευτεί η είσοδος στην ΕΕ βίαιων εποίκων, πολιτικών, στρατιωτών που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση του Βελγίου το Βέλγιο να αυξήσει τη χρηματοδότηση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τη διερεύνηση των βομβιστικών επιθέσεων, και να περικόψει τις ροές χρημάτων προς τη Χαμάς. «Πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση (Χαμάς). Ο τρόμος κοστίζει χρήματα και πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις στις εταιρείες και στους ανθρώπους που παρέχουν χρήματα στη Χαμάς».

Το Ισραήλ χτύπησε τη Γάζα ως απάντηση σε επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοί της σκότωσαν 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους πολίτες, ενώ απήγαγαν περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς ισχυρισμούς. Ο πόλεμος έχει καταλήξει στο πιο αιματηρό επεισόδιο στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων που διαρκεί πολλές γενιές. Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει ήδη το θάνατο πάνω από 10.000 παλαιστινίων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με την Παλαιστηνιακή πλευρά και έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη UNICEF και άλλους οργανισμούς, μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή. Ήδη οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλάνε για πιθανά εγκλήματα πολέμου και από το Ισραήλ και από τη Χαμάς. Με τον πόλεμο να εισέρχεται τώρα στον δεύτερο μήνα του, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και τα κράτη της G7 ενίσχυσαν τις εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση στις εχθροπραξίες για να βοηθήσουν να ανακουφιστούν οι παλαιστίνιοι στη Γάζα, όπου τα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί και οι βασικές προμήθειες εξαντλούνται.

H Petra De Sutter είναι γυναικολόγος και πολιτικός, που σήμερα υπηρετεί ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου. Μέλος του κόμματος Groen (Πράσινοι), ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2019 έως το 2020, όταν ανέλαβε αναπληρώτρια πρωθυπουργός με ευθύνη την επίβλεψη της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων επιχειρήσεων του Βελγίου στην κυβέρνηση του Alexander De Croo. Είναι η πρώτη τρανς υπουργός στην Ευρώπη. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε ως καθηγήτρια γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, υπηρετώντας ως επικεφαλής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης (UZ Gent).

Posted on 09/11/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top