Βρετανία: To Πράσινο Κύμα στις πρόσφατες εκλογές – τα καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα των Πράσινων σε Αγγλία – Σκωτία

Profile Photo
του Γιώργου Ζεγκλίνα
Οι Εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο ολοκληρώθηκαν επίσημα, με την καταμέτρηση των ψήφων να διαρκεί 4 ημέρες(!) εξαιτίας των μέτρων προστασίας για την πανδημία.
Το Πράσινο Κόμμα Αγγλίας & Ουαλίας πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα του σε μια ”Super Thursday”, όπως ονομάζονται οι Εκλογές  που λαμβάνουν χώρα την πρώτη Πέμπτη του Μαίου κάθε 5 χρόνια, για την ανάδειξη πολυεπίπεδων Διοικητικών Αρχών στο ΗΒ. Οι Πράσινοι κατάφεραν να αυξήσουν τις έδρες τους σε Τοπικά και Κομητειακά Συμβούλια – στα συγκεκριμένα που πήγαν σε Εκλογές, καθώς δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα παντού – από τις 63 που είχαν σε 151, δηλαδή κέρδισαν 88 νέες έδρες. Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίστολ, όπου το Εργατικό Κόμμα έχει παράδοση κυριαρχίας εδώ και πολλές δεκαετίες, οι Πράσινοι είναι πλέον το μεγαλύτερο Κόμμα.
Στο Λονδίνο, η υποψήφια Δήμαρχος και Συμπρόεδρος του Πράσινου Κόμματος, Σίαν Μπέρι, έλαβε το 7,8% των ψήφων (περίπου 200 χιλιάδες), ενώ το Πράσινο Κόμμα έλαβε 11,8% στην ψήφο για την Περιφέρεια και 13% στην πλειοψηφική ψήφο το οποίο είναι το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του και κέρδισε 3 έδρες στην Συνέλευση του Λονδίνου – με την Σίαν Μπέρι να καταλαμβάνει την πρώτη – που είναι και οι περισσότεροι που έχει ποτέ εκλέξει.
Στην Ουαλία, το ημι-αυτόνομο Πράσινο Κόμμα Ουαλίας έλαβε 4,4% στην ψήφο της λίστας της Περιφέρειας και απέτυχε για λίγο να μπει στην Συνέλευση.
Μεγάλη επιτυχία των Πράσινων στη Σκωτία
Το Πράσινο Κόμμα της Σκωτίας που έχει δει τον αριθμό των μελών του να αυξάνεται δραματικά τα τελευταία χρόνια, είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του σε Βουλευτικές Εκλογές της Σκωτίας. Έλαβε το 8,1% των ψήφων και αύξησε τις έδρες του στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, από 6 σε 8. Καθώς το SNP απέτυχε να λάβει την Απόλυτη Πλειοψηφία των εδρών, οι Πράσινοι θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο και σε αυτή την Κοινοβουλευτική Περίοδο όπως και στην προηγούμενη όπου κατάφεραν να περάσουν πολύ σημαντικά νομοσχέδια, από την Προστασία του Περιβάλλοντος μέχρι την βελτίωση στα Εργατικά Δικαιώματα, δημιουργώντας έτσι το προφίλ του Κόμματος που πετυχαίνει τους στόχους του.
Ένα από τα κυριότερα θέμα που επικράτησαν κατά την προεκλογική περίοδο στην Σκωτία ήταν το θέμα της Ανεξαρτησίας και το Αυτονομιστικό Μπλοκ που περιλαμβάνει το SNP και το Πράσινο Κόμμα, κατάφερε να πάρει την Πλειοψηφία των εδρών με 72 από τους 129 βουλευτές να ανήκουν σε αυτό!
Καθώς οι Πράσινοι στο ΗΒ είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους, γίνεται πλέον προφανές ότι το πράσινο κύμα έφτασε και εκεί, βάζοντας τις βάσεις για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον και με διαρκή παρουσία των προταγμάτων των Πρασίνων, από το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι το Κοινοβούλιο!

Posted on 19/05/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top