Ήττα του Ερντογάν αλλά και των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών στην Τουρκία

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ εκτιμούν ως πολύ θετικά τα αποτελέσματα των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών και ιδιαίτερα την επανεκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου, ως επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου Κωνσταντινούπολης και του μητροπολιτικού συμβουλίου.
Η νίκη του με 51% είναι σημαντική όχι μόνο γιατί επιτεύχθηκε ενάντια στην με κάθε μέσο υποστήριξη του εκλεκτού του Ερντογάν από όλο το σύστημα εξουσίας αλλά και γιατί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση των νέων και στην έντονη διάθεση πολιτικής τιμωρίας του υποψήφιου εκλεκτού της κυβέρνησης, Murat Kurum.
Ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος είναι υπεύθυνος για πολλές αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές και την προσπάθεια ιστορικής μεταμόρφωσης της πόλης. Φαίνεται για άλλη μια φορά ότι το περιβάλλον και οι αναπτυξιακές – οικονομικές πολιτικές που σχετίζονται με αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή των πολιτικών σε αυτοδιοικητικές εκλογές (αλλά και σε ευρωεκλογές και σε εθνικές).
Οι δύο συμπρόεδροι Βασιλική Γραμματικογιάννη και Ηλίας Γιαννίρης έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Είναι εντυπωσιακή η έντονη ανάμειξη της κυβέρνησης της Τουρκίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 31/3/2024. Την περασμένη εβδομάδα, κατά την περιοδεία μας τον Έβρο, διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι εκατομμύρια Τούρκοι και Έλληνες περνούν κάθε χρόνο από τη μια χώρα στην άλλη με απλές διαδικασίες και συχνά για ημερήσιες επισκέψεις. Η αμοιβαία επωφελής πολιτική των ανοιχτών συνόρων μεταξύ των λαών των δυο χωρών πρέπει να διατηρηθεί, γιατί δημιουργεί αισθήματα φιλίας και ασφάλειας, ενάντια στο κλίμα φόβου που επιθυμούν αυταρχικές και ακροδεξιές πολιτικές».
Να σημειωθεί ότι το κόμμα των Πράσινων (Yeşiller Partisi ή Yeşiller) που ιδρύθηκε το 2020, αποκλείστηκε από τις εκλογές του 2023 και τις τωρινές με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας. Προβλήματα είχε και το κόμμα “Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών”, μετεξέλιξη του κόμματος της “Πράσινης Αριστεράς”.
Η πόλωση την οποία επιδίωξε ο Ερντογάν για να ελέγξει τους δήμους γύρισε μπούμερανγκ εναντίον του, αφού τελικά έχασε πολλούς δήμους, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του για δύο δεκαετίες (Κιουτάχεια, Προύσα, Ντενιζλί κ.α.), και κατάφερε να ελέγξει μόνο 24 από τους 81 δήμους πρωτευουσών επαρχιών της Τουρκίας. Οι υποψήφιοι του ακροδεξιού ΜHP του Μπαχτσελί, συμμάχου του Ερντογάν, έχασαν επίσης δυνάμεις και από το 7.44% έπεσαν στο 4,98%. Το επίσης δεξιό εθνικιστικό κόμμα της Meral Akşener έχασε το 50% των ψήφων του και από 7,76% έπεσε στο 3,77%.
Οι εκλογές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε 81 επαρχίες της Τουρκίας και εξέλεξαν επικεφαλής σε 30 μητροπολιτικούς και άλλους 1363 δήμους περιφερειών και 1282 επαρχιακούς δήμους. Εκλέχτηκαν συνολικά 21.001 δημοτικοί σύμβουλοι και χιλιάδες άλλοι σε τοπικούς θεσμούς όπως, όπως φύλακες της γειτονιάς και συμβούλια για ηλικιωμένους.
Πληροφορίες:
Γραμματικογιάννη Βασιλική,
6978330032, gramvas@yahoo.gr
Γιαννίρης Ηλίας 6974185330
igiann3@gmail.com

Posted on 02/04/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top