37 χρόνια μετά την καταστροφή στο Τσερνομπίλ, οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε απαραίτητη, ούτε βιώσιμη:
- Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μάχες γύρω από τις πυρηνικές μονάδες του Τσερνομπίλ και της Ζαπορίζια, έδειξαν ότι πόσο εύκολα μπορεί να ζωντανέψει ο πυρηνικός εφιάλτης.
- Οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία έδειξαν πόσο επικίνδυνα μπορούν να αποδειχθούν τα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάζονται στη γειτονιά μας, καθώς η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα.
- Από την άλλη, η πρόσφατη οριστική έξοδος της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια, όπου στις 15 Απριλίου έκλεισαν τα τελευταία πυρηνικά εργοστάσια μετά από δεκαετίες αγώνων των Γερμανών Πράσινων, σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή.
- Αντίθετα, η Γαλλία που κάνει τα πάντα για να διατηρήσει και να ανανεώσει τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες, αναγκάζεται παρόλα αυτά να εισάγει μαζικά ηλεκτρική ενέργεια από τη Γερμανία, που μόλις έκλεισε τους δικούς της.
Οι δυνάμεις της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ:
- Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αγωνιζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να εξασφαλίζεται σαφής προτεραιότητα ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς την ενεργειακή εξοικονόμηση και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με επικαιροποιημένους σχεδιασμούς και ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας
- Μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, στο μήνυμα συμπαράστασης προς τα αντίστοιχα τουρκικά κόμματα εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας και προς το τουρκικό αντιπυρηνικό κίνημα.
- Στην Ελλάδα, φέρνουμε στο προσκήνιο και απορρίπτουμε ρητά το επικίνδυνο σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για έμμεση ελληνική χρηματοδότηση της νέας πυρηνικής μονάδας του Κοζλοντούι, μέσω εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής της από τη χώρα μας για 30 χρόνια.
Βιώσιμο μέλλον και ενεργειακή επάρκεια μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με επείγουσα μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ενέργεια με επαρκή αποθήκευση, ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ, ενεργειακή δημοκρατία και κλιματική δικαιοσύνη.