Να σταματήσει η ανήθικη εξαγωγή απαγορευμένων στην ΕΕ φυτοφαρμάκων σε άλλες χώρες

Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ περιλαμβάνει τολμηρές υποσχέσεις για σημαντική μείωση της χρήσης τοξικών φυτοφαρμάκων. Αλλά μεγάλες εταιρείες φυτοφαρμάκων όπως η Bayer, η BASF, η Syngenta και η Corteva ασκούν έντονη πίεση για να ακυρώσουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Θέλουν επίσης να συνεχίσουν την παραγωγή και την εξαγωγή φυτοφαρμάκων σε άλλες χώρες που απαγορεύονται στην Ευρώπη.

Το Corporate Europe Observatory είναι μια ομάδα έρευνας και καμπάνιας που εργάζεται για να αποκαλύψει και να αμφισβητήσει την προνομιακή πρόσβαση και επιρροή που απολαμβάνουν οι εταιρείες και οι ομάδες λόμπι τους στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ.

Τοξικά φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να παράγονται εκεί και να εξάγονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Για παράδειγμα, η Bayer παράγει cyfluthrin στη Γερμανία και την εξάγει στην Κολομβία. Υπολείμματα cyfluthrin βρίσκονται στα τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση της PAN-Europe. Από το Βέλγιο, η BASF εξάγει Fipronil, ενώ η Bayer και η Corteva εξάγουν Acetochlor.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε να σταματήσει αυτήν την ανήθικη πρακτική σε μια νέα στρατηγική για τα χημικά. Η Γαλλία, η οποία θα έχει την Προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχει νόμο που σύντομα θα απαγορεύσει την εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων από τη χώρα αυτή. ΜΚΟ και ευρωβουλευτές απαιτούν από την Επιτροπή να μην αποδυναμώσει ή να υποχωρήσει από την υπόσχεσή της και να απαγορεύσει τώρα αυτό το τοξικό εμπόριο.

Ωστόσο, κατάλοιπα αυτών των φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ επιτρέπονται μερικές φορές ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ . Με αυτόν τον τρόπο, τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα μπορούν να γυρίσουν μπούμερανγκ ως υπολείμματα στα τρόφιμα που τρώμε. Οι λομπίστες των φυτοφαρμάκων στις Βρυξέλλες πέτυχαν να ανατρέψουν ένα σχέδιο που είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιτρέπει πλέον υπολείμματα τοξικών φυτοφαρμάκων – που απαγορεύονται στην ΕΕ – σε αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Επιτροπή δεσμεύτηκε για «πράσινη διπλωματία» να συνεργαστεί δηλαδή με άλλες χώρες για να σταματήσει η χρήση αυτών των πολύ επικίνδυνων φυτοφαρμάκων. Ο όμιλος λόμπι φυτοφαρμάκων Croplife Europe, μαζί με κυβερνήσεις όπως οι ΗΠΑ, αντιτίθενται σε αυτές τις προσπάθειες.

Οι διεθνείς συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου όπως η EU-Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη, Ουρουγουάη) και η CETA (ΕΕ-Καναδάς) είναι ένα άλλο μέσο για τις εταιρείες φυτοφαρμάκων και τους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία και την αρχή της ΕΕ προφύλαξης. Η EU-Mercosur θα υποστηρίξει και θα συνεχίσει να παρέχει μια βάση για το εμπόριο επιβλαβών χημικών ουσιών μεταξύ των εμπορικών εταίρων. Με τη CETA, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και άλλων βασικών δικαιωμάτων θα θεωρηθούν εμπορικά εμπόδια. Είναι πιθανό, επίσης, ότι ο Καναδάς θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί ειδικές συμφωνίες που επιτρέπουν εξαιρέσεις για προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων που απαγορεύονται στην ΕΕ.

Μπορείτε να αναλάβετε δράση κατά της CETA και της EU-MERCOSUR υπογράφοντας  αυτήν την foodwatch petition.

Καλούμε την ΕΕ να:

  • Σταματήσει αμέσως η εξαγωγή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων
  • Αποκλείσει τα τοξικά κατάλοιπα στις εισαγωγές τροφίμων
  • Σταματήσει η διαπραγμάτευση “συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών” που βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον

Posted on 21/10/2021 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top