του Πάρι Κακλαμάνου
υποψηφίου Περιφερειακού Συμβούλου στην ενότητα Πάρου
συντονιστή θεματικής ομάδας Οικονομίας των Πράσινων
Η διπλή κλιματική και περιβαλλοντική κρίση απαιτεί αλλαγή πλεύσης στο Νότιο Αιγαίο
Οι τελευταίοι μήνες έχουν καταδείξει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού μπροστά στην προελαύνουσα κλιματική απορρύθμιση και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Πάνω από 1,6 εκατ. στρέμματα καμένης γης, που περιλαμβάνουν 23 προστατευόμενες περιοχές, 3 Εθνικά Πάρκα και 1 Εθνικός Δρυμός είναι ο έως τώρα απολογισμός των φετινών πυρκαγιών, σύμφωνα με την πρώτη οικολογική αποτίμηση του WWF Ελλάς (μεταξύ των οποίων και η φωτιά στη Ρόδο που έκαψε πάνω από διακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους).
Καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου συνεχίζει να αυξάνεται είναι κοινή διαπίστωση πως απαιτούνται άμεσα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Περιττό να πούμε πως τα νέα αυτά δεδομένα επηρεάζουν κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας και εν γένει της ανθρώπινης ζωής.
Ειδικότερα, στην περιοχή του νοτίου Αιγαίου η άνοδος της θερμοκρασίας και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν επιφέρει σωρό από αρνητικές συνέπειες όπως η διάβρωση του εδάφους και των νησιωτικών ακτογραμμών, η αποψίλωση των δασών, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η θέρμανση των θαλάσσιων υδάτων που συντελεί στην ενίσχυση της ήδη αυξηµένης αλατότητας και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης παρατηρηθεί επέκταση ξενικών θαλάσσιων ειδών μέσω της διώρυγας του Σουέζ (κάποια εκ των οποίων λειτουργούν χωροκατακτητικά και εξορίζουν τα παλαιότερα είδη), όπως ο τοξικός λαγοκέφαλος και το λιονταρόψαρο τα οποία συντελούν στην αλλαγή των ιχθυαλιευμάτων και των θαλάσσιων πληθυσμών που συναντώνται στο Αιγαίο. Άλλα πεδία επιστημονικής έρευνας παραμένουν ακόμα άγνωστα, π.χ. δεν γνωρίζουμε πολλά για τη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών και το πώς το πολύτιμο φυτοπλαγκτόν ή το ζωοπλαγκτόν θα αντιδράσει στην τροποποίηση της χημικής σύνθεσης της θάλασσας (του pH) λόγω των αυξημένων ποσοτήτων του διοξειδίου του άνθρακα που «καταπίνονται» από τις θάλασσες.
Απαιτείται λοιπόν να ενισχυθούν η θαλάσσια έρευνα και οι ερευνητικές μονάδες που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνουν, όπως ο υδροβιολογικός Σταθμός της Ρόδου.
Γενικότερα, πρέπει να δώσουμε έμφαση και να επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται ολόγυρα μας.
Είναι καιρός να υιοθετήσουμε νέες νοοτροπίες, συνειδητοποιώντας ότι κανένα έργο δεν μπορεί να θεωρείται «αναπτυξιακό» όταν υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον και στρέφεται ενάντια στη βιωσιμότητα των νησιών. Μέριμνά μας πρέπει να είναι η μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών (ΑΠΕ) και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών (π.χ. βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αναγεννητική γεωργία).
Καίριο ρόλο σ’ αυτήν την προσπάθεια καλείται να παίξει η παιδεία, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και στο «πρασίνισμα» του ελληνικού σχολείου ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν γνώση του περιβάλλοντος και των κινδύνων που το απειλούν (όπως και των μέτρων που μπορούμε να λάβουμε για να το προστατέψουμε από κοντόφθαλμες πρακτικές).
Η περιφερειακή παράταξη Οικολογικός Άνεμος, η οποία συμμετέχει και με δικούς της υποψηφίους στο κοινό σχήμα Νέα Εποχή Νοτίου Αιγαίο με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νκηφόρο Παπανικόλα. Οι εκπρόσωποι του Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου είναι
- Νάξος: Πράσινος Ανδρέας του Ζανή, με αγώνες στις Κυκλάδες για το περιβάλλον και τη θάλασσα
- Πάρος: Κακλαμάνος Πάρις του Παναγιώτη, διερμηνέας, συντονιστής της Επιτροπής των Πράσινων για θέματα οικονομίας
- Κως: Κάππας Νικόλαος του Ιωάννη, επέστρεψε από την Μελβούρνη στην Κω, πρώην κοινοτικός σύμβουλος στην Κω, μουσικός
- Κέα – Κύθνος: Μαρούλης Κωνσταντίνος του Αγγέλου, ενεργός πολίτης, υπεύθυνος του οικογενειακού ξενώνα αγροτουρισμού Κόκκινο Τρακτέρ στο νησί της Τζιάς, λάτρης των ιστιοφόρων παραδοσιακών καϊκιών