Ο πράσινος χώρος δεν διαλύεται αλλά αλλάζει σελίδα, δημιουργικά και συμμετοχικά

Δημιουργία Πράσινης Κοινωνικής Λίστας για τις ευρωεκλογές

Στο έκτακτο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, 15 και 16 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος, αλλά και αναδείχθηκε η ανάγκη αλλαγής σελίδας για να δοθεί νέα πνοή στην πράσινη κοινωνική πολιτική. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε πλέον είναι, σε συνεργασία με ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα προτάσεων για λύσεις και μια πράσινη κοινωνική ευρωλίστα.

Στο συνέδριο προτάθηκε μια διευρυμένη ενωτική πράσινη λίστα υποψηφίων που θα περιλάμβανε και δραστήρια στελέχη της κοινωνίας των πολιτών που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν. Η πρόταση αυτή συνοδεύονταν φυσικά από συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του προγράμματος, διευρυμένο τίτλο «Οικολόγοι Πράσινοι – Κοινωνική Εναλλακτική Λίστα» και αντιστοίχως διευρυμένη Διοικούσα Επιτροπή. Αυτό το απλό και λογικό «άνοιγμα», απορρίφθηκε όχι από τα παλιά και δραστήρια κοινωνικά στελέχη αλλά, με μεγάλες εντάσεις, από ανθρώπους ενός μηχανισμού που δεν ήθελε με τίποτα να αλλάξει έστω και ο τίτλος. Εκ των υστέρων και αφού σχεδόν είχε διαλυθεί το συνέδριο, οι ίδιοι άνθρωποι αποφάσισαν (22 υπέρ, 28 λευκά, 8 κατά) ότι το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων θα είναι μια ανοικτή πράσινη λίστα, πιστεύοντας ότι πολιτική είναι ένα αστείο και μπορείς να κοροϊδεύεις! Σε μια εποχή που υπάρχει τόσο μεγάλη κινητικότητα… δεν υπάρχει άλλος λόγος να μην αλλάξει τίποτα παρά μόνο αν θέλεις να κρατάς τους Οικολόγους Πράσινους ένα μικρό, ελεγχόμενο κόμμα και όχι ένα κόμμα που είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό για την κοινωνία.

Τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων μπορεί να «έχασαν» από τους μηχανισμούς, αλλά δεν εγκαταλείπουν τη δέσμευσή τους να αγωνίζονται για μια πράσινη πολιτική με αξίες, λύσεις και δημιουργικές ανατροπές προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Δεν θα αφήσουμε να διαλυθεί ο πράσινος χώρος, θα αλλάξουμε σελίδα. Δεν είναι οι μηχανισμοί που κερδίζουν στην κοινωνία, αλλά οι πολιτικές προτάσεις και η δουλειά μαζί με την κοινωνία για λύσεις. Οι μηχανισμοί επεδίωξαν και επέβαλαν να μην ανοίξει ο χώρος των Οικολόγων Πράσινων με μόνο κριτήριο ότι θα χάσουν τον έλεγχο. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε πλέον είναι, σε συνεργασία με ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα προτάσεων για λύσεις και μια πράσινη κοινωνική ευρωλίστα.

Η πολιτική δεν μπορεί να είναι αγώνας για επιβολή μηχανισμών, αλλά να εκφράζει ποιότητα διαλόγου, αξίες, συναινέσεις. Ο στόχος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ή και της προσωπικής εκλογής δεν μπορεί να κουκουλώνει καταστάσεις παρακμής, για ίδιο όφελος.

Η κρίση στους Οικολόγους Πράσινους δεν πρέπει να ταυτιστεί με τη διάλυση του χώρου, αλλά αντιθέτως να ιδωθεί ως ευκαιρία δημιουργικών αλλαγών. Όλη αυτή η κοινωνική παρέμβαση των προηγούμενων ετών δεν μπορεί να αναιρεθεί από κομματικούς μηχανισμούς που απλώς επιδιώκουν με κάθε μέσο να αναπαραγάγουν τα ιδιοτελή συμφέροντα ανθρώπων που η μόνιμη ενασχόλησή τους είναι ίντριγκες, επιδίωξη επιβολής με κάθε μέσο, καρέκλες και άσκηση εξουσίας.Υπό το πρίσμα αυτό, η συγκρότηση ενός ευρύτερου πράσινου εκλογικού σχήματος είναι μονόδρομος. Στόχος της νέας Πράσινης Κοινωνικής Λίστας είναι να αναδείξει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα. Δεν θα αρκείται στην κριτική, δεν θα είναι μια επικοινωνιακή φούσκα.

Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί ένδειξη προσωπικής δυσαρέσκειας και στόχος της δεν είναι να συμβάλει απλώς στην υπέρβαση της σημερινής κατάστασης στον οικολογικό πράσινο χώρο. Επιδίωξή μας είναι να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε το σημαντικό, το πιο δημιουργικό, τμήμα της ελληνικής κοινωνίας – που δεν εκπροσωπείται σήμερα πολιτικά – το οποίο επιθυμεί να αλλάξει η Ελλάδα και η Ευρώπη με δίκαιο και ισορροπημένο τρόπο, με τους ίδιους τους πολίτες να διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στις ουσιαστικές αλλαγές που συντελούνται από κάτω. Σε μια εποχή ακροτήτων, προτείνουμε μια νέα οραματική, αλλά ρεαλιστική, πολιτική.

Posted on 17/03/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top