Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης – η ευρωπαϊκή πρόκληση

Διεθνές συνέδριο για το πανευρωπαϊκό πρόβλημα της υπερχρέωσης

Παρακολουθείστε την ομιλία του Ν. Χρυσόγελου:

{youtube}kWVUddmjqRk{/youtube}

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πράσινων, από κοινού με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Η ποιότητα της ζωής), την Ομάδα της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με θέμα: «Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης – η ευρωπαϊκή πρόκληση», που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2014 στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ.

«Το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει πλήξει όλες τις χώρες της Ευρώπης, ιδίως στο Νότο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αισθητά λόγω της κρίσης. Η αύξηση των αστέγων, των εξώσεων και των κατασχέσεων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

EKPOIZO 011Στην Ελλάδα, οι αιτήσεις υπαγωγής στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανέρχονται σε 85.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται, όμως, για 85.000 μεμονωμένες περιπτώσεις. Όσο δεν αντιμετωπίζεται η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επηρεάζεται ολόκληρη η κοινωνία και η εθνική οικονομία.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτείται πολύπλευρη και συνεκτική προσέγγιση κι όχι αποσπασματικές ενέργειες. Δεν χρειάζεται απλώς ρύθμιση των χρεών, αλλά μία συνολική πολιτική για την κατοικία, στην οποία θα ενσωματωθεί και η πολιτική στέγασης και η φορολογική πολιτική και θα εξασφαλίζεται το συμφέρον όλων των μερών και όχι μόνο των τραπεζών. Το θέμα της ρύθμισης των χρεών έχει να κάνει και με την κοινωνική πολιτική για την κατοικία. Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει στα κράτη μέλη να καθιερώσουν ουδέτερες πολιτικές στέγασης που να ευνοούν την κοινωνική και οικονομικά προσιτή στέγαση, να αντιμετωπίσουν τα ζήτημα των κατοικιών που παραμένουν κενές και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές αποτρεπτικές πολιτικές για τη μείωση των εξώσεων.

Πέρα από τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, μείζονος σημασίας είναι και η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και η πολιτική αντιμετώπιση της φτώχιας. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αυτοδιαχειριζόμενοι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, που εφαρμόζονται επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, της υπερχρέωσης δεν άπτεται μόνο της ρύθμισης του τραπεζικού δανεισμού, αλλά απαιτεί μια συνολική στρατηγική για την κατοικία και τη στέγαση, με συνεργασία όλων των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

Στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό οι Αθανάσιος Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεώργιος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Παναγιώτης ΛυμπερόπουλοςEKPOIZO 005κ μέρος του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, και Ελένη Αλευρίτου, Πρόεδρος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Ως ομιλητές, κατά σειρά παρουσίασης, συμμετείχαν οι JasonKilborn, Καθηγητής, Προεδρεύων της ομάδας εργασίας για την αντιμετώπιση της πτώχευσης φυσικών προσώπων στο Πανεπιστήμιο Radboud – Ολλανδία, Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Μαρία Κουβαρά, ειρηνοδίκης, Γεώργιος Μεντής, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών, Δημήτρης Σπυράκος, ΔΝ-δικηγόρος, Πρόεδρος Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, Όλγα Θεοδωρικάκου, ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, ErnestMarco, Πλατφόρμα για τους Πληγέντες από Υποθήκες, Λέκτορας στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής, JurgenKlute, ευρωβουλευτής, Γεώργιος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Εκπρόσωπος Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ευάγγελος Ζερβέας, Συνήγορος του Καταναλωτή, Μελίνα Μουζουράκη, εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Δικτύου Υπερχρεωμένων Καταναλωτών και Βίκτωρας Τσιαφούτης, Νομικός Σύμβουλος Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

Δείτε κι άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ: http://www.flickr.com/photos/chrysogelos/sets/72157642585959765/

Posted on 18/03/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top