Τάκης Κολώνιας: Εγκληματική η πολιτική Αγοραστού στη Θεσσαλία. Αλλαγή διοίκησης με τον Δημήτρη Κουρέτα

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Παναγιώτη (Τάκη) Κολώνια

Μέλους των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και

υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου

στην ΠΕ Μαγνησίας με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ του Δημήτρη Κουρέτα

Μάταια ψάχνει για δικαιολογίες

Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε τραγικές καταστάσεις, γεμάτες φόβο, πόνο και θλίψη και που αλλάζουν την καθημερινότητά μας σημαντικά. Πρωτίστως θρηνούμε για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν στα νερά των χειμάρρων και του κάμπου, αγωνιούμε για τους συμπολίτες μας που αγνοούνται, αγωνιούμε για την αποκατάσταση των ανθρώπων που δεν τυγχάνουν ακόμη στοιχειώδους περίθαλψης και φροντίδας.

Όσο, όμως, εμείς σεβόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών και δεν μιλάμε για απόδοση ευθυνών, τόσο ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός παίζει με τη νοημοσύνη μας και προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του. Αυτός, λοιπόν, ανοίγει το θέμα και του απαντούμε τα εξής:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως όλες οι Περιφέρειες της χώρας, ήταν υποχρεωμένη από το 2017 και με την Υπουργική Απόφαση 11258 (ΦΕΚ 873/16-03-2017) με θέμα «Εξειδίκευση περιεχομένου Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), σύμφωνα με το άρθρο 43 του ν. 4414/2016 (Α΄149), να εξειδικεύσει το ΠεΣΠΚΑ ώστε στη συνέχεια να καθορίσει την πολιτική της, τα οικονομικά της μέσα, τους εμπλεκόμενους φορείς και τα ειδικά μέτρα για την προστασία της Θεσσαλίας από την κλιματική αλλαγή. Που σημαίνει προστασία από ενδεχόμενους κινδύνους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, προσαρμογή της οικονομίας στις κλιματικές αλλαγές (επανασχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής, των τουριστικών δραστηριοτήτων, των άμεσα επηρεαζόμενων επιχειρήσεων, κ.ά.), κατασκευή έργων υποδομής για προστασία των πόλεων και της υπαίθρου από τα καιρικά και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) και τις προβλέψεις των επιστημόνων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίαζε υψηλή τρωτότητα στους τομείς της Ύδρευσης, Γεωργίας, Αλιείας, Δασών και Υγείας, χωρίς να παραβλέπονται τα σχετικά υψηλά ποσοστά στους τομείς των Μεταφορών και του Τουρισμού.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, λοιπόν, ενέταξε τον ΠεΣΠΚΑ στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020 το Μάρτιο του 2020 με προϋπολογισμό 104.000 ευρώ, τον έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούνιο του 2020 και ο Κ. Αγοραστός δήλωνε τότε: «Πρόκειται για μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως έχει ουσιαστικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για τους κινδύνους, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Σύντομα βγάζουμε στον αέρα τον διαγωνισμό για να ετοιμάσουμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή». Όμως, το έργο αναβάλλεται διαρκώς για να φτάσει μετά από 4 αναβολές με απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου να μπει σε συζήτηση στη συνεδρίαση της 31/12/2023 !!!

https://www.thessaly.gov.gr/data/ps_apof/2023/%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%9F%2002(17-02-2023)/%CE%98%CE%95%CE%9C%CE%91%20%CE%95%CE%97%CE%94%2015%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97%20%CE%A0%CE%95%CE%A3%CE%A0%CE%9A%CE%91%20%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3.pdf?fbclid=IwAR2Ea4PlLJbtYqpdVa0o6WWmfUiMY8li7rDThp8zPXKc7_PAnJzACJ9LyeE

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της είναι εδώ, αλλά ο Σχεδιασμός θα συζητηθεί το Δεκέμβριο του 2023, 7 χρόνια μετά τις οδηγίες της ΕΕ και 6 χρόνια μετά τις παραινέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος! Παραβλέποντας, μάλιστα, και τις υποδείξεις των επιστημόνων, αλλά και τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών, τα οποία είναι αναρτημένα στη σελίδα του ΥΠΕΚΑ από το 2017.

Ωστόσο, ο Κ. Αγοραστός τον Ιανουάριο του 2021, λίγους μήνες μετά τον Ιανό, διαφήμιζε με στόμφο την ολοκλήρωση 119 αντιπλημμυρικών έργων αξίας 530 εκ. ευρώ και υποσχόταν την κατασκευή νέων, αξίας 141,5 εκ. ευρώ, μεταξύ των οποίων την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Παλαμά. Δήλωνε, μάλιστα, ότι «Η εποχή επιβάλλει βαθιές επεξεργασίες και συνδυαστικές ολιστικές πολιτικές αντίστοιχες των κινδύνων και των απειλών που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τη φύση ως σύμμαχο και όχι σαν εχθρό. Χρειάζεται να σχεδιάσουμε και να υλοποιούμε δράσεις «χρησιμοποιώντας» τη φύση και τις φυσικές διεργασίες, με λύσεις όπως αποκαταστάσεις υγροτόπων και πλημμυρικών περιοχών, επαναφορά του πλάτους των ποταμών στις αρχικές διαστάσεις, καθαιρέσεις αυθαίρετων και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων ώστε να συμβάλουν στη μείωση των πλημμυρών». Παχιά λόγια και εγκληματικές καθυστερήσεις!

Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον άνθρωπο που δύο μήνες μετά την τραγωδία του Ιανού και με τον ΠεΣΠΚΑ να εκκρεμεί δήλωνε: «Βρισκόμαστε σε επαφή με την Κυβέρνηση για το σχεδιασμό της διαχείρισης του έργου του Αχελώου. Το πρόσφατο, χαοτικού χαρακτήρα ακραίο καιρικό φαινόμενο του Ιανού και οι πρωτόγνωρες ποσότητες νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία, απέδειξαν ότι νερό υπάρχει για όλους. Ο Αχελώος μαζί με τα συνοδά του έργα -φράγματα Πύλης, Νεοχωρίτη και Μουζακίου- θα αντιμετώπιζε τα πλημμυρικά φαινόμενα, είναι πηγή ζωής, αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή. Κάθε προσπάθεια ακύρωσής του έργου, συντηρεί ένα βιολογικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό έγκλημα».

Φαντάζεται ο Κ. Αγοραστός πώς θα ήταν η Θεσσαλία σήμερα αν σε όλη αυτή την καταστροφή προστίθεντο και τα νερά του Αχελώου;

Μάταια, λοιπόν, ψάχνει για δικαιολογίες. Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να παραδεχτεί ότι απέτυχε.

Posted on 12/09/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top