ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: πρόσκληση σε συμμαχία για την προώθηση των οσπρίων

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Πρόσκληση για την δημιουργία «συμμαχίας για τα όσπρια», στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτος Οσπρίων 2016

Η 68η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 2016 ως Διεθνές Έτος Οσπρίων. Στο πλαίσιο αυτό οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προσκαλούμε φορείς και άτομα που ενδιαφέρονται να συγκροτήσουμε από κοινού μια «Συμμαχία για την προώθηση των οσπρίων».

pulses

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει τεθεί  επικεφαλής της προσπάθειας για την ανάδειξη του ‘Ετους,  σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις, τους αρμόδιους οργανισμούς και ΜΚΟ,  καθώς και με άλλους  εταίρους, με στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή.

130617-pulse-interview-2016-international-year-of-pulses-charlie-higgins-320x202

Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.  Ο όρος «όσπρια» περιορίζεται αποκλειστικά στις καλλιέργειες που συγκομίζονται μόνο για ξηρό καρπό, αποκλείοντας έτσι καλλιέργειες που συγκομίζονται  για χλωρά τρόφιμα, τα οποία έχουν ταξινομηθεί ως καλλιέργειες λαχανικών, καθώς και εκείνες οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την εκχύλιση ελαίου ή οσπρίων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για  σπορά (με βάση τον ορισμό «όσπρια και παράγωγα προϊόντα” του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών).

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

resize

Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για ζώα.

Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).

Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5000 π.Χ

iyop-handouts-1

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Στο πλαίσιο αυτό οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προσκαλούμε φορείς και άτομα που ενδιαφέρονται να συγκροτήσουμε από κοινού μια «Συμμαχία για την προώθηση των οσπρίων». Στόχος είναι να οργανώσουμε, από κοινού με φορείς (παραγωγούς οσπρίων, συνεταιρισμούς, εκπροσώπους του τομέα της διατροφής, μαγείρους, εστιατόρια. διατροφολόγους,  τοπικές κοινότητες, Δήμους, φορείς από τον χώρο της υγείας και του πολιτισμού, περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις) εκδηλώσεις που θα αναδείξουν με ολοκληρωμένο τρόπο τα πολλαπλά οφέλη από την αύξηση της βιώσιμης καλλιέργειας και της κατανάλωσης οσπρίων για:

 • την υγεία μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διατροφής,
 • την αγροτική παραγωγή, την απασχόληση και την βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα για ορεινές, νησιωτικές κι απομακρυσμένες περιοχές,
 • το περιβάλλον, ιδιαίτερα μέσω της οικολογικής καλλιέργειας και της αμειψισποράς, της διατήρησης της γενετικής ποικιλότητας και των τοπικών ποικιλιών και της ανάδειξης του πλούτου ειδών οσπρίων,
 • τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την διατροφική κουλτούρα,

IYP-story-RS-N

Στην δημιουργία αυτής της καμπάνιας προσκαλούμε να συμμετάσχουν φορείς, ομάδες και άτομα που έχουν σχέση με τις διάφορες πλευρές του θέματος:

 • Παραγωγούς, αγροτικούς συνεταιρισμούς, καλλιεργητές και εμπορικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με τα όσπρια.
 • Κοινωνικούς φορείς και ειδικούς που ασχολούνται με θέματα διατροφής και υγείας.
 • Επιχειρήσεις εστίασης αλλά και μαγαζιά που διακινούν όσπρια ή επιθυμούν να διακινούν όσπρια.
 • Πολιτιστικούς οργανισμούς που θέλουν να αναδείξουν την πολιτισμική διάσταση των οσπρίων.
 • Οργανώσεις δίκαιου και ηθικού εμπορίου.
 • Οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις.
 • Τοπικές αρχές περιοχών που συνεχίζουν να καλλιεργούν όσπρια, ιδιαίτερα περιοχών που έχουν προϊόντα με ιδιαίτερη ταυτότητα ή συνεχίζουν να καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες
 • Οργανισμούς πιστοποίησης οικολογικών προϊόντων

Για επικοινωνία: symaxiaospria2016@gmail.com

https://www.facebook.com/events/223790827998425/

ext

Προτεινόμενες δράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης :

 • Έναρξη δικτύωσης μέσω Social media, facebook, twitter
 • Blog στο οποίο θα μπορεί να συμμετέχει το κοινό και στο οποίο αναρτώνται ενημερωτικά κείμενα, πληροφορίες, δράσεις, συνταγές, απόψεις.

Σειρά εκδηλώσεων όλο τον χρόνο όπως:

 • Οργάνωση ημερίδας γνωριμίας με πιθανό τίτλο “Όσπρια. Το superfood του 2016” με ομιλίες γιατρών, διατροφολόγων και εκπροσώπων εταιρειών για την προώθηση και προβολή των οσπρίων που θα μπορούσε να συνδυαστεί με έκθεση εμπορική
 • Ίσως άλλη μια δεύτερη ημερίδα σχετικά με τα θέματα των μεταλλαγμένων σπόρων, της ηθικής στις καλλιέργειες, το δίκαιο εμπόριο κλπ.
 • Γευσιγνωσίες σε εστιατόρια που θα συμμετέχουν στις δράσεις.
 • Συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και άλλους δήμους στο πλαίσιο του sustainable food.
 • Δημιουργία ενός χάρτη με τα είδη των οσπρίων και που καλλιεργούνται στoν ελλαδικό χώρο.
 • Οργάνωση επισκέψεων σχολείων σε κτήματα παραγωγής οσπρίων, συνομιλία με τους παραγωγούς σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή. Επίσης, εκστρατείες ενημέρωσης στους μαθητές για τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων.
 • Διοργάνωση ενός υπαίθριου falafel festival. Είναι πολύ της μόδας στη νεολαία σαν σνακ. Με συμμετοχή παρασκευαστών falafel και ανακήρυξη του καλύτερου falafel-maker της Αθήνας. Με συμμετοχή πιθανόν κάποιων σεφ που θα προσδώσει σχετική δημοσιότητα.
 • Διαγωνισμός φωτογραφίας ή ολιγόλεπτων βίντεο (και από κινητό) με θέμα: “Πιάτα με όσπρια
 • Στο τέλος της διαδικασίας στοχεύουμε στην δημιουργία ενός μόνιμου δικτύου φορέων προώθησης των οσπρίων στη βάση ενός Κώδικα Δεοντολογίας για βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας, εμπορίας και κατανάλωσης καθώς και απονομής «σήματος ποιότητας οσπρίων» σε εστιατόρια που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Posted on 24/04/2016 in Δελτία Τύπου, Δράσεις, Θέσεις

Share the Story

Back to Top