Με τη βοήθεια της Παναγίας (Σουμελά)

Του Αλέξανδρου Λασκαράτου
Γεν. Γραμ. των Πράσινων Αλληλεγγύη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε την Τρίτη 28/7/2020 στα εγκαίνια της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου ολοκληρώθηκαν τα έργα στήριξης της Μονής. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως «φέτος οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν λειτουργία στις 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά τις  οποίες δεν μπορούσαν λόγω των έργων».

Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει σήμερα μετά από πέντε χρόνια εργασιών αναστήλωσης. Η Ιερά Μονή είχε κλείσει προσωρινά το 2015, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες στήριξης, καθώς είναι χτισμένη σε βράχο, σε ύψος 1.200 μέτρων. Να υπενθυμίσουμε πως το ιστορικό μνημείο είχε ιδρυθεί από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Θεοδόσιο, το 386 μ.Χ. Η πρόσβαση στα προβληματικά σημεία όπου υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων γίνεται μόνο με ειδικά συνεργεία ορειβατών, είπε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει επιτάχυνση των εργασιών ώστε η Μονή της Παναγίας Σουμελά να ανοίξει τη φετινή σεζόν, ίσως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις δηλώσεις Ερντογάν περί εορταστικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ήρθε το ίδιο βράδυ της Τρίτης 28/7. Συγκεκριμένα το Οικουμενικό Πατριαρχείου, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, δεν θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο της προστασίας του κλήρου και των πιστών από την πανδημία του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει το εξής: «Διά του παρόντος ανακοινούται ότι, λόγω της συνεχιζομένης πανδημίας του νέου κορωνοιού, δεν επετράπη υπό των αρμοδίων Τουρκικών Αρχών η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος, την 15ην προσεχούς μηνός Αυγούστου. Τούτο φέρον εις γνώσιν των ενδιαφερομένων το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, επικαλείται επ᾿ αυτούς και επί πάντας την χάριν και την άμαχον προστασίαν της Παναγίας τηςΣουμελιώτισσας.
Τη 28η Ιουλίου 2020»

Στροφή 180 μοιρών του Πατριαρχείου σε σχέση με τα λεγόμενα από τον επικεφαλής του Τουρκικού κράτους!!!
Το αλαλούμ συμπληρώνει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου της επομένης, σύμφωνα με το οποίο θα γίνει τελικά(!!!) η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο. Το ανακοίνωσε την Τετάρτη 29 Ιουλίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αξίζει να σημειωθεί πως την Τρίτη 28 Ιουλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ήρθε σε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο και ευχαρίστησε για τα «συστηματικά ανακαινιστικά έργα» που έγιναν στη Μονή, η οποία άνοιξε ύστερα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου συνεχίζει πως τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά θα τελέσουν οι μητροπολίτες Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Σηλυβρίας Μάξιμος και Ζάμπιας Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου για την Παναγία Σουμελά: «Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατόπιν νεωτέρου εγγράφου της Νομαρχίας Τραπεζούντος, αλλά και σχετικής ανακοινώσεως του Εξοχωτάτου κυρίου Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, επετράπη η τέλεσις της Θείας Λειτουργίας εν τη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά κατά την εορτήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την πανηγυρικήν αυτήν Λειτουργίαν θα τελέσουν κατά την μεγάλην Θεομητορικήν εορτήν οι Σεβ. Μητροπολίται Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος και Ζάμπιας κ. Ιωάννης, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Δεν αποκλείεται να πέσανε ενδιάμεσα και τίποτε “γαλλικά” (με τον απαραίτητο βέβαια μανδύα καθωσπρεπισμού) και να ήρθαν τα πράγματα στα ίσια τους και οριστικοποιηθεί η τέλεση της θείας λειτουργίας τον 15αύγουστο στην Παναγία Σουμελά. Μεγάλη η χάρη της…

Posted on 31/07/2020 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top