Καλές πρακτικές της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαμιέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

Του Παναγιώτη Στασινού

Επικεφαλής του συνδυασμού Λαμία στο Κέντρο
Αντιδήµαρχος Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Προστασίας Γ’ ηλικίας, εποπτείας και
λειτουργίας βρεοφονηπιακών σταθμών, Ισότητας των Φύλων,

υπεύθυνου λειτουργίας Δημοτικού Κέντρου Περίθαλψης
Αδέσποτων Ζώων και φροντίδας αδέσποτων ζώων,

Ορθοπαιδικός-Χειρουργός

Η εμφάνιση του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 αρχικά στην Κίνα και από τις αρχές του 2020 σταδιακά σε όλο τον κόσμο, αναπόφευκτα επηρέασε σύντομα και τη χώρα μας. Μετά τα πρώτα επιβεβαιωμένα
κρούσματα στην Ελλάδα άρχισαν να επιβάλλονται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο (πχ αναστολή εκδηλώσεων), ενώ στη συνέχεια με την αύξηση των κρουσμάτων και τους πρώτους θανάτους οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κεντρική Κυβέρνηση υπήρξαν οριζόντιοι και αφορούσαν το σύνολο της χώρας (πχ κλείσιμο σχολείων και εμπορικών καταστημάτων, περιορισμοί στις μετακινήσεις).

Η νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε – πρωτοφανής σε έκταση καθώς επηρέασε όλο τον κόσμο, αλλά και σε σοβαρότητα αφού το ποσοστό θνησιμότητας υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο με την αρχική μορφή του ιού – σύντομα επέβαλε την ανάγκη καθημερινής ενημέρωσης των πολιτών από μια ομάδα ειδικών λοιμωξιολόγων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Παρόλα αυτά, ο Δήμος Λαμιέων, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών και της μη διασποράς του COVID – 19, ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μηχανισμών διαχείρισης κινδύνου και προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Με την σύμπραξη σημαντικών φορέων της πόλης, την αγαστή συνεργασία τοπικών επιχειρήσεων και πολιτών αλλά και με την άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων πετύχαμε την σχεδόν μηδενική εμφάνιση κρουσμάτων, τουλάχιστον κατά την πρώτη αυτή περίοδο.

Μέτρα που λήφθηκαν κατά τον Μάρτιο – Μάιο 2020 (1 ο lockdown: περιορισμοί λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών δομών και μετακινήσεων)
– Καθώς η ανάγκη εξειδικευμένης ενημέρωσης για τους βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται σε υπηρεσίες και τομείς εμπορικών δραστηριοτήτων, στους οποίους είτε δεν επιβλήθηκε κλείσιμο από τις πρώτες ημέρες των περιορισμών, είτε επειδή παρέμειναν ανοιχτές με Κυβερνητική απόφαση (πχ καταστήματα τροφίμων, δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες), η Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής του Δήμου Λαμιέων συνεδρίασε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας εξέδωσε αφίσες με τις σχετικές οδηγίες, οι οποίες αναρτήθηκαν σε υπηρεσίες και καταστήματα της πόλης. Επιπλέον, για την ευρύτερη δυνατή αλλά και πιο άμεση ενημέρωση των πολιτών για τα μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να λαμβάνουν σε καθημερινή πια βάση, διανεμήθηκε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο με οδηγίες του ΕΟΔΥ μέσω των λογαριασμών ΔΕΚΟ Αφίσες σε καταστήματα & υπηρεσίες
– Ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες ΕΟΔΥ μέσω των λογαριασμών ΔΕΚΟ
– Τηλεοπτικό & ραδιοφωνικό σποτάκι
– Συνεντεύξεις Τύπου Μελών Επιτροπής Δημόσιας Υγείας & Ειδικών
– Γραμμή Βοήθειας «Βοήθεια για Όλους»:

https://www.facebook.com/100000337321854/posts/3032310996790115/

  • Ειδική τηλεφωνική γραμμή: 2231200240
  • E-mail: covid-19@lamia-city.gr
  • Ειδικά υποσέλιδα στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου http://www.lamia.gr.
  • Τηλεφωνικά ραντεβού για το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου – «Ο Δήμος στο
    Σπίτι σας».
  • Συνεργασία στο σύνολο του πληθυσμού με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
  • Συνεργασία στο σύνολο του πληθυσμού -πέρα των ωφελουμένων- με το «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Φυσικοθεραπείας με τη δημιουργία προγραμμάτων:
    «Στο σπίτι χωρίς πόνο» (υποστήριξη ασθενών με χρόνιο μυοσκελετικό πόνο)
    «Πάρε μία ανάσα» (συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών με χρόνια πνευμονικά νοσήματα)
    – Διανομή πακέτων ξηράς τροφής σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
    – Διανομή κοινωνικού συσσιτίου.
    – Βραχιολάκι έκτακτης ανάγκης σε ηλικιωμένα μοναχικά άτομα.
    – Δράσεις ενημέρωσης και εφαρμογής μέτρων προστασίας στους ROMA:
    – Ενημέρωση για τα μέτρα και συνεχή επαφή και επικοινωνία με τους κοινωνικούς διαμεσολαβητές
    – Απολυμάνσεις καταυλισμών
    – Τροφοδοσία με πακέτα ξηράς τροφής
    – Ιατροφαρμακευτική κάλυψη & έλεγχος υγείας
    – Συχνές απολυμάνσεις των δημόσιων χώρων και των δημόσιων κτιρίων.
    – Πρόγραμμα για απαλλαγή Δημοτικών Τελών, στο μέτρο του δυνατού, των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
    – Προσωρινή δημιουργία Δομής Φιλοξενίας Αστέγων.
    – Πρόγραμμα «Κοντά στο Παιδί»: Δημιουργική απασχόληση με την βοήθεια τηλεδιάσκεψης για τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
    – Πρόγραμμα «Άθληση για όλους»: Πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι σε συνεργασία με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Φθιώτιδας.
    – Ταΐστρες σε κεντρικά σημεία της πόλης για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων.
    – Ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία.

Β ΚΑΙ Γ ΚΥΜΑ

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΠΗ
2020
1) Πραγματοποίηση rapidtest, τακτικά αλλά και έκτακτα, αρχικά σε υπηρεσίες του Δήμου για την προστασία αλλά και πρόληψη της διάδοσης του ιού εντός του προσωπικού μας σε κρίσιμες υπηρεσίες του πεδίου (π.χ. Κοινωνική Υπηρεσία, Βοήθεια στο Σπίτι, Καθαριότητα κλπ).
2) Στις περιπτώσεις αστέγων που εντοπίστηκαν στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας το τμήμα μας κλήθηκε να εξασφαλίσει τη φιλοξενία τους στους χώρους των ΚΑΠΗ (τα οποία ήταν ήδη κλειστά), τη σίτιση και την κάλυψη επειγουσών αναγκών τους τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (π.χ. πραγματοποίηση rapidtest πριν την είσοδό τους στους χώρους των ΚΑΠΗ, τήρηση του περιορισμού εντός αυτών κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού
περιορισμού των μετακινήσεων-lockdown).
3) Rapidtest πραγματοποιήθηκαν και στους καταυλισμούς Ρομά που βρίσκονται εντός του Δήμου μας ήδη από το πρώτο κύμα με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν κρουσμάτων και τον άμεσο περιορισμό της διασποράς τους. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και την επόμενη περίοδο (δεύτερο και τρίτο κύμα) σε εξαιρετική συνεργασία με την κοινότητα των Ρομά και με μεγάλη αποδοχή.
4) Με την έναρξη των σχολείων τον Σεπτέμβριο του 2020 το Τμήμα μας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, τον Ερυθρό Σταυρό και τον Ιατρικό Σύλλογο Φθιώτιδος πραγματοποίησε επισκέψεις στα σχολεία του Δήμου μας προκειμένου να ενημερωθούν εκπαιδευτικοί και παιδιά για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούν προκειμένου να προστατευθούν οι ίδιοι και οι γύρω τους.
5) Πριν την έναρξη του δεύτερου κύματος ξεκίνησε η συνεργασία του τμήματός μας με τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥΥ (ΚΟΜΥ) στην πόλη μας προκειμένου να πραγματοποιούνται rapidtest σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε σταθερά σημεία, πρακτική που καθιερώθηκε πολύ σύντομα, αφού οι δημότες συμμετείχαν από την αρχή με σημαντική προσέλευση, και σύντομα διευρύνθηκε (περισσότερες ημέρες την εβδομάδα).
2021
1) Πραγματοποίηση rapidtest, τακτικά αλλά και έκτακτα, σε υπηρεσίες του Δήμου για την προστασία αλλά και πρόληψη της διάδοσης του ιού εντός του προσωπικού μας σε κρίσιμες υπηρεσίες του πεδίου (π.χ. Κοινωνική Υπηρεσία, Βοήθεια στο Σπίτι, Καθαριότητα κλπ).
2) Στις περιπτώσεις αστέγων που εντοπίστηκαν στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας το τμήμα μας κλήθηκε να εξασφαλίσει τη φιλοξενία τους στους χώρους των ΚΑΠΗ (τα οποία ήταν ήδη κλειστά), τη σίτιση και την κάλυψη επειγουσών αναγκών τους τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα (π.χ. πραγματοποίηση rapidtest πριν την είσοδό τους στους χώρους των ΚΑΠΗ, τήρηση του περιορισμού εντός αυτών κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού
περιορισμού των μετακινήσεων -lockdown).
3) Συνέχισαν να πραγματοποιούνται rapidtest και στους καταυλισμούς Ρομά που βρίσκονται εντός του Δήμου μας (καλή πρακτική η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από το 2020) με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν κρουσμάτων και τον άμεσο περιορισμό της διασποράς τους σε εξαιρετική συνεργασία με την κοινότητα των Ρομά και με μεγάλη αποδοχή.
4) Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας, ώστε να διενεργούνται τα απαραίτητα -σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων- εβδομαδιαία selftest στους μαθητές και μαθήτριες Ρομά -αλλά και όπου αλλού μας ζητήθηκε σε σχολεία του Δήμου μας- με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν κρουσμάτων και τον άμεσο περιορισμό της διασποράς τους στη σχολική κοινότητα.
5) Συνέχιση και εντατικοποίηση της συνεργασίας του τμήματός μας με τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥΥ (ΚΟΜΥ) στην πόλη μας προκειμένου να πραγματοποιούνται rapidtest σε καθημερινή βάση και σε σταθερά σημεία της πόλης. Η συγκεκριμένη πρακτική έγινε πολύ γρήγορα αποδεκτή από τους δημότες μας και αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων καθημερινά.

«Καλές Πρακτικές Υπηρεσίας σχετικά με την αντιμετώπιση & διαχείριση κρουσμάτων COVID-19 στους καταυλισμούς Roma Δήμου Λαμιέων»

Στον καταυλισμό Roma στην Τ.Κ. Ανθήλης διαβιούν περίπου 300 Roma σε οικίσκους & παράγκες. Κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και σύμφωνα με περιγραφές υπήρξε έντονη κινητικότητα στον καταυλισμό , αλλά και επισκέψεις Roma κυρίως από την περιοχή της Καρδίτσας που είχε έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος άμεσα και συντονισμένα προέβη προληπτικά στις παρακάτω ενέργειες:
– Σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΚΟΜΥ προέβη σε Rapid test την παραμονή των Χριστουγέννων τόσο στον εν λόγω καταυλισμό όσο και στον καταυλισμό της Καμηλόβρυσης. Πραγματοποιηθήκαν 160 τεστ στην Ανθήλη – εκ των οποίων 1  θετικό- και 82 τεστ στην Καμηλόβρυση (όλα αρνητικά).
– Στις 07/01/2021 και μετά την νοσηλεία δύο Ρομά (άνδρα 44 ετών και γυναίκας 51 ετών) στη μονάδα Covid-19 του Νοσοκομείου Λαμίας επαναλήφθηκαν τα τεστ και διαπιστώθηκε ότι :
– Στην Ανθήλη σε σύνολο 108 δειγμάτων τα 24 ήταν θετικά(σε 4 σπίτια και 3 παράγκες), ενώ στην Καμηλόβρυση από τα 68 δείγματα τα 3 ήταν θετικά (συγγενείς της νοσηλευόμενης γυναίκας- ο ένας αιμοκαθαιρόμενος 74 ετών σε
ιδιωτική μονάδα Υγείας)
Άμεσα ο Δήμος Λαμιέων απέστειλε στη Περιφέρεια και στη Πολιτική Προστασία αίτημα για λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του ιού και την επομένη ημέρα συντόνισε σύσκεψη με την Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και την Αστυνομία προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για την τήρηση
των μέτρων που επιβλήθηκαν.

Στις 7/1/2021 εκδόθηκε ΦΕΚ 18/Β/7-1-2021 βάσει του οποίου τέθηκε σε καραντίνα η Κοινότητα της Ανθήλης έως 18/1/2021 αρχικά που παρατάθηκε με νέα απόφαση (ΦΕΚ 96/Β/16-1-2021) έως 25/1/2021. Ο Δήμος σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία κινήθηκε άμεσα έτσι ώστε:
1. Να καταγράψει τα περιστατικά COVID-19 βάσει των στοιχείων του κλιμακίου της ΚΟΜΥ αλλά και να ιχνηλατήσει το σύνολο των ατόμων που διαβιούν μαζί τους (καταγραφή με ΑΜΚΑ).
2. Να απομονωθεί η οικογένεια ρομά που βρέθηκε θετική στη Καμηλόβρυση.
3. Να μεταφερθεί ο αιμοκαθαιρόμενος ρομά στο Νοσοκομείο Λαμίας για την αιμοκάθαρση και παρακολούθηση.
4. Μερίμνησε για την καθημερινή σίτιση της οικογένειας με διπλά ζεστά γεύματα σε καθημερινή βάση,σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας.

5. Φρόντισε να επισκεφτεί όλα τα καταστήματα της Τ.Κ. Ανθήλης προκειμένου να διαπιστώσει επάρκεια βασικών αγαθών και υπήρξε συνεννόηση για τη τροφοδοσία των οικογενειών ρομά.
6. Για τον ίδιο λόγο επισκέφτηκε και το τοπικό φαρμακείο ώστε να εξασφαλιστούν φάρμακα και παιδικές τροφές για τους έγκλειστους ρομά.
7. Επικοινώνησε με το Περιφέρεια, προκειμένου να εξασφαλιστεί ιατρός υπαίθρου σε καθημερινή βάση στο Αγροτικό Ιατρείο της Ανθήλης.
8. Προέβη από την πρώτη μέρα της καραντίνας σε διανομή βρεφικού και παιδικού γάλακτος που προκρίθηκε ως άμεση ανάγκη ενώ δόθηκαν συγκεκριμένες ιατρικές οδηγίες στους θετικούς ρομά και στις στενές επαφές τους.
9. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο λόγω της έντονης ανησυχίας των γονιών και ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με την Α’βάθμια Εκπαίδευση και την Περιφερειακή Εκπαίδευση Στερεάς Ελλάδας την οποία παρακολούθησαν περίπου 50 γονείς. Εκεί μετά τη κατάθεση των πραγματικών γεγονότων αλλά και του προγραμματισμού για περιορισμό της μετάδοσης του ιού ξαναλειτούργησαν οι σχολικές μονάδες που είχαν κλείσει προσωρινά λόγου φόβου των γονέων.
10. Στις 15/01/2021 πραγματοποιήθηκε διανομή 124 πακέτων προϊόντων ξηράς τροφής καθώς και αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας σε οικογένειες του καταυλισμού, προκειμένου να περιορίσουμε την κινητικότητά τους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο και στα πλαίσια της πρόληψης μοιράστηκαν αντίστοιχα 46 πακέτα στον καταυλισμό της Καμηλόβρυσης και 55 πακέτα στους κατοίκους της Κοινότητας
11. Στις 17/01/2021 επαναλήφθηκαν τα rapid τεστ και βρέθηκε 1 θετικό σε 69 δείγματα στον καταυλισμό και κανένα θετικό στα 113 δείγματα στη Τοπική Κοινότητα.
12. Στις 21/01/2021 μοιράστηκαν εκ νέου γάλατα και μάσκες στον καταυλισμό.
13. Στις 21/01/2021 επαναλήφθηκαν rapid τεστ σε όσους ήταν θετικοί στις προηγούμενες δειγματοληψίες και στις οικογένειές τους και βρέθηκαν όλα αρνητικά.
14. Στις 22/1/2021 ανακοινώθηκε η λήξη της απαγόρευσης, από 06.00 π.μ. της 25/1/2021, μετά από απόφαση της Επιτροπής Λοιμώξεων αφού το επιδημιολογικό φορτίο στη περιοχή έπεσε σε φυσιολογικά επίπεδα.
Να τονίσουμε ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση συνομιλούσαμε με εκπροσώπους των Roma προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα περιστατικά ή ιδιαίτερες ανάγκες που προέκυπταν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι οικογένειες των Roma επέδειξαν συμμόρφωση στις συνθήκες απομόνωσης, τήρησαν τα περιοριστικά μέτρα και έδειξαν μεγάλο πνεύμα συνεργασίας τόσο με τoν Δήμο όσο και με όλες τις εμπλεκόμενες πηρεσίες.

Posted on 27/09/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top