Ρόδος: μαζί με χιλιάδες στρέματα δάσους, κάηκαν πολλά ζώα και 50.000 ελιές

Από ανάρτηση του Δημήτρη Κούκουλα:

Μετά από τις πρόσφατες φωτιές που στη Ρόδο έκαψαν 50.000 ελαιόδεντρα, έκανα μια μικρή αναφορά στα “αιωνόβια ελαιόδεντρα” για τα οποία μέσα από δράσεις του www.Ecomuseum.gr προσπαθούσα για αρκετά χρόνια προκειμένου να προστατευθούν και να χαρακτηριστούν “ζώντα μνημεία της φύσης”.

Αιωνόβια ελαιόδεντρα της Ρόδου

The Ecomuseum of Rodos

Η φωτογραφία της ελιάς που μέσα στην “κουφάλα” της φωτογράφισα τον πατέρα μου πριν μερικά χρόνια, έχει περιφέρεια 10,50 μέτρα και εκτιμώ την ηλικία της στα 1200 χρόνια τουλάχιστον.


Που σημαίνει ότι τουλάχιστον 45 γενιές από τους δικούς μου προγόνους που έζησαν στην περιοχή Μάλωνα/ Kaminari επιβίωσαν τρώγοντας τους καρπούς και το λάδι της. Κουνα – κούνα, ελιά -ελια, σταγόνα -σταγόνα, χρονιά – χρόνια…

Το αναφέρω για μερικούς που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τι νιώθω όταν εγώ αναφέρομαι στα ζωντανά μνημεία της φύσης της περιοχής που γεννήθηκα, την ιστορική και συναισθηματική αξία που αυτά τα δένδρα μπορεί να έχουν για την οικογένεια μου και εμένα προσωπικά -αλλά και για πολλούς άλλους στην περιοχή- και κυρίως, γιατί πονάει η ψυχή μου που μαζί με την φωτιά, κόπηκαν και οι δικές μου ρίζες σε αυτή την γη…

Το σχόλιο αυτό το κάνω ως μνημόσυνο στην μνήμη αυτών των 45 γενιών των προγόνων μου που έζησαν γύρω στο Kaminari, – συμπεριλαμβανομένου και του πατέρα μου -, που όλοι μέσα στους αιώνες που πέρασαν από τότε που αυτό το δένδρο φύτρωσε, τραφηκαμε από τις ελιές του.

Σιωπή στα τοπικά ΜΜΕ;

Θέλω να κοινοποιήσω ένα σχόλιο της “Ομπρέλας” και αφορά μια επιστολή/ παρέμβαση της που στάλθηκε προχθές, Παρασκευή 4/8/2023 μεσημέρι, τόσο σε τοπικά ΜΜΕ, όσο και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Ενώ λοιπόν υπήρξε ανταπόκριση με αναφορές στο παρόν κείμενο της Ομπρέλας από ΣΚΑΪ TV, OPEN TV, ραδιόφωνο REAL FM, εφημερίδα Καθημερινή κλπ., τα τοπικά ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, – εγώ ευχαριστώ το διαδικτυακό Verena που το δημοσίευσε – αγνόησαν μία τόσο σημαντική για τη Ρόδο και τους πολίτες της καταγγελία που ούτως ή άλλως απευθύνεται στους μηχανισμούς ασκήσης της εξουσίας.

Αυτό που εγώ θέλω να πω σε όλους τους φίλους δημοσιογράφους, (τους οποίους όλους τους εκτιμώ ως άτομα και προσωπικότητα), είναι ότι η παρακμή σε μια τοπική κοινωνία αποδεικνύεται όταν οι θεσμοί της (όπως θεσμό συνιστά και το λειτούργημα της Δημοσιογραφίας), εφαρμόζουν πρακτικές συγκάλυψης γεγονότων.

Αν η “σιωπή” που θέλουν να επιβάλουν σε δράσεις που ακομάτιστα βγαίνουν ως κίνημα μέσα από την κοινωνία των πολιτών της Ρόδου, οφείλεται στο γεγονός ότι διαφωνούν κάθετα με την εφαρμογή του νόμου, τότε να το δεχθώ.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση την εφαρμογή του νόμου την απαιτεί ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, που στην περίπτωση των παρανομιών στις παραλίες, εκπροσωπεί και εκφράζει την Κυβέρνηση.

Ως πολίτης που συμμετέχω στην κίνηση “Ομπρέλα” λυπούμαι που με αυτή την πρακτική των τοπικών ΜΜΕ διαπιστώνουμε πως μάλλον υπάρχει έλλειμμα Δημοκρατίας στο νησί. Εκτός και αν εγώ κάνω λάθος. Κάποιος να μου πει;

Posted on 08/08/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top