Είναι άθλημα η σκοποβολή με πιστόλι;

laskaratos-alekos-thumbΤου Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Το πιο πιθανό, για τους περισσότερους από εμάς, είναι πως δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη του αγωνίσματος στο οποίο πρώτευσε η Άννα Κορακάκη, στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Χάρις όμως σε αυτήν, και στην επίδοσή της, το αγώνισμα αυτό έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Πέρα από αυτό, η παρουσία της, η σεμνότητά της, οι προσπάθειές της κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς και οι δηλώσεις της, κέρδισαν την καρδιά όλων των Ελλήνων. Μπράβο της!

epa05461329 Anna Korakaki of Greece takes aim during the women's 10m Air Pistol final of the Rio 2016 Olympic Games Shooting events at the Olympic Shooting Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 07 August 2016. Korakaki won the bronze medal.  EPA/VALDRIN XHEMAJ

epa05461329 Anna Korakaki of Greece takes aim during the women’s 10m Air Pistol final of the Rio 2016 Olympic Games Shooting events at the Olympic Shooting Centre in Rio de Janeiro, Brazil, 07 August 2016. Korakaki won the bronze medal. EPA/VALDRIN XHEMAJ

Παρ’ όλα αυτά, βλέποντας και μαθαίνοντας για το αγώνισμα αυτό, μου γεννήθηκε η απορία: είναι, ή μάλλον θα έπρεπε να είναι, αυτό και άλλα συναφή “αθλήματα”, ολυμπιακά αγωνίσματα; Υποτίθεται πως στους ολυμπιακούς αγώνες επιβραβεύεται η επίδοση των αθλητών και το “ευ αγωνίζεσθε”.

 0vc0Kr9G hi-res-7637306de360f48a7e89f17bcc8b99f5_crop_north

Με την τροπή που έχουν πάρει οι ολυμπιακοί αγώνες, με το χρήμα που έχει πέσει σε μια σειρά αθλήματα, με τα συχνά και συνεχή κρούσματα ντόπινγκ, οι αρχικοί αυτοί στόχοι μοιάζουν πια αρκετά μακρινοί.  Όμως υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ένα άθλημα στίβου, π.χ. άλμα εις ύψος, ή αγώνισμα δρόμου κλπ, ή και σε ομαδικά αθλήματα όπως πόλο, μπάσκετ κλπ., και σε ένα άθλημα στο οποίο επιβραβεύεται η ικανότητα του αθλητή να επιτύχει έναν στόχο με αεροβόλο ή άλλου είδους πιστόλι. Υπάρχει στην ίδια τη φύση ενός τέτοιου “αθλήματος” μία βία, που κατά τη γνώμη μου δεν ταιριάζει στον ορισμό της λέξης αυτής.

shooting1 11-08-2016-Rifle-50m-Women-03 9WvK7TEn

Με τη συζήτηση να έχει ανοίξει στις Η.Π.Α., για πολλοστή φορά, για την οπλοφορία πολιτών και τις καταστροφικές συνέπειες από τα πολλαπλά κρούσματα ένοπλης βίας και τις δολοφονίες, μήπως θα έπρεπε τέτοια “αγωνίσματα” να μην εντάσσονται στα ολυμπιακά αθλήματα; Μήπως η Άννα Κορακάκη, αλλά και οι άλλες και οι άλλοι συναθλητές της σε κάθε είδους σκοποβολή με όπλα που μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο, θα ήταν καλύτερα να είχαν στραφεί σε άλλο αγώνισμα; Είμαι βέβαιος, κρίνοντας από την προσωπικότητα και την επιμονή της Άννας ότι θα μπορούσε να πρωτεύσει και σε άλλα, λιγότερο βίαια, αθλήματα.

 

Posted on 14/08/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top