Παρά τις δηλώσεις διαφοροποίησης του Δημάρχου από την άσκηση αστυνομικής βίας κατά 14 πολιτών, οι σύμβουλοι της δημοτικής πλειοψηφίας καταψήφισαν το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η αντιπολίτευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Οικολογία Αλληλεγγύη, 17 Σύμβουλοι ψήφισαν κατά, 7 υπέρ και 2 λευκο. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος αρνήθηκε να ψηφίσει.
Το σχέδιο ψηφίσματος ήταν το εξης:
“Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει την άσκηση αστυνομικής βίας κατά 14 συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κοπή δένδρων στην πλατεία αρχαίας αγοράς. Και ζητά την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία.
Επιπλέον, εξουσιοδοτει τον πρόεδρο του ΔΣΘ να παραστεί στη δίκη των 14 πολιτών και να εκφράσει την παραπάνω βούληση του σώματος.”
Η διοίκηση Ζέρβα είχε αξιώσει πιο πριν να μπει στο ψήφισμα η θέση ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (για την κοπή των δενδρων) θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το γεγονός ότι 5 από τους 14 συλληφθέντες αρνήθηκαν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ως απαράδεκτη, για να απορρίψει συνολικά το ψήφισμα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Π. Λεκάκης καθυστέρησε τη συζήτηση του ψηφίσματος μέχρι τη 1 η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αφού είχαν αδειάσει την αίθουσα οι διαμαρτυρομενοι πολιτες, και δημιούργησε τεχνητή ένταση, ώστε να συσπειρώσει την παράταξη της πλειοψηφίας.
“Η άρνηση της διοίκησης Ζέρβα να υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος αποδεικνύει ότι αυτή είναι που ζήτησε από την αστυνομία και τους διωκτικους μηχανισμούς να ασκήσουν βία εναντίον των ειρηνικά διαμαρτυρομενων πολιτων“, δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. “Και επίσης, ότι αυτή καθοδηγεί τις αυταρχικές συμπεριφορές και επιθυμεί την εξάντληση της κατασταλτικης αυστηροτητας απέναντι σε όσους διαφωνουν με τις δενδροκτονες επιλογές της“.
Συγκεντρώσεις και ανακοινώσεις αλληλεγγύης
Με την προσαγωγή των 14, ενεργοί πολίτες και στελέχη του οικολογικού κινήματος οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχαν μεταφερθεί οι 14.
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο
Η δημοτική παράταξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης (επικεφαλής και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος)
Οικολογία Αλληλεγγύη διοργάνωσε μετά τις συλλήψεις διαμαρτυρία στο Δημαρχείο την Δευτέρα 13/3/2023.
Αλέκος Γεωργόπουλος:
Ξανά: εκτεταμένοι χώροι πρασίνου σημαίνουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, προστατεύουν από ρύπανση του αέρα, ζέστη, ηχορύπανση, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα “φρενάροντας” την κλιματική κρίση και διευκολύνουν σωματική άσκηση, ψυχαγωγία και κοινωνικές συναναστροφές.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα 41 δέντρα της Αριστοτέλους με μη βίαιες μεθόδους πολιτικής ανυπακοής, όπως κάναμε αυτές τις μέρες. Θα παρακωλύσουμε με κάθε τρόπο τα εργολαβικά συνεργεία δολοφονίας των δέντρων, υπερασπίζοντας όχι το δικό μας συμφέρον αλλά το συμφέρον της πόλης που θρηνεί ήδη 245 θανάτους κάθε χρόνο (Αθήνα: 1.431, Ευρώπη 43000) λόγω της έλλειψης πρασίνου. Αν κοπούν και τα προβλεπόμενα 4000 επί πλέον (μετά τις λεύκες σειρά θα έχουν τα πεύκα της Αριστοτέλους, που θα γίνει κρανίου τόπος) πόσα παραπάνω θύματα θα θρηνήσουμε; Ή δεν μας πολυενδιαφέρει επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν συγκεκριμένα ονόματα;
Είναι μια πολιτική μάχη που δεν πρέπει να τη χάσουμε! Το χρωστάμε σε μας και τα παιδιά μας!
Ελένη Ιωαννίδου:
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικο να αποδίδεται η κατηγορία της “άσκησης παράνομης βίας” σε 14 πολίτες που, στο πλαίσιο του αγώνα που κάνει το Δίκτυο SOSε τα Δεντρα, στάθηκαν ειρηνικά, ακίνητοι και αγκαλιασμενοι, μπροστά στα δέντρα της Ρωμ. Αγοράς για να μην τα κόψουν. Όταν συρθηκαν από αστυνομικούς, τους πέρασαν χειροπέδες, τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα σαν να είναι εγκληματίες. Πολίτες σαν εσένα κι εμένα, που καιγόμαστε το καλοκαίρι χωρίς ισκιο, που δεν μπορούμε να ανασανουμε από το καυσαέριο. Ναι, η καταστολή και οι απειλές είναι ένας τρόπος για να μας φοβισουν. Ας ξέρουν όμως πως το αντίθετο συμβαίνει. Συσπειρωνομαστε και συμμετέχουμε όλο και περισσότεροι, γιατί έχουμε την ίδια αγωνία: Πως θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια πόλη που ο Δήμος κόβει 4000 δέντρα, το 10% των δέντρων δηλαδή, και καταστρέφει με τα βαθιά κλαδέματα 30.000, ενώ δεν φυτεύει σχεδόν κανένα.