Οικολογία – Πράσινη Λύση: Ερώτηση για ρύπανση θάλασσας από πλημμύρες στη Θεσσαλία

❗️Ερώτηση σχετικά με τη ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία
✅Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης κατέθεσε ερώτηση προς την ΠΚΜ αναφορικά με τις επιπτώσεις ρύπανσης από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στα θαλάσσια ύδατα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
✅Η Οικολογία- Πράσινη Λύση ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με τη ρύπανση των θαλασσίων υδάτων λόγω της “θεομηνίας” στη Θεσσαλία.
❗️❗️Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι επιπτώσεις από τις πλημμυρικές καταστροφές στη Θεσσαλία δεδομένου ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος δεν έχει σύνορα. Αναφερόμαστε στη θαλάσσια ρύπανση που προκύπτει από τις φονικές πλημμύρες και η οποία μπορεί να έχει σημαντικές και εκτεταμένες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στην ανθρώπινη υγεία. Συγκεκριμένα, ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς η ρύπανση από τα ποτάμια και τα νερά των πλημμυρών μπορεί να εισάγει μια ποικιλία ρύπων στη θάλασσα, όπως ιζήματα, θρεπτικά συστατικά, βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες.

Αυτοί οι ρύποι μπορούν να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και να βλάψουν την υδρόβια ζωή. Επίσης, η εισροή ιζημάτων και συντριμμιών μπορεί να καταπνίξει και να καταστρέψει κρίσιμους θαλάσσιους οικοτόπους και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιοποικιλότητας.

Η ρύπανση από θρεπτικά συστατικά από την απορροή μπορεί να προάγει την ανάπτυξη επιβλαβών φυκιών τα οποία παράγουν τοξίνες που βλάπτουν τη θαλάσσια ζωή. Η οργανική ύλη που μεταφέρεται από τα ποτάμια και τις πλημμύρες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη μικροβιακή δραστηριότητα, η οποία καταναλώνει οξυγόνο στο νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «νεκρές ζώνες» με εξάντληση οξυγόνου, όπου η θαλάσσια ζωή δεν μπορεί να επιβιώσει.

Σχετικά με την ανθρώπινη υγεία, οι ρύποι που εισάγονται στη θάλασσα μπορούν να συσσωρευτούν σε θαλασσινά είδη και μέσω κατανάλωσης, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, οδηγώντας σε προβλήματα υγείας.

Σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλο πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί στους μυδοκαλλιεργητές της Χαλάστρας.

Ακόμα, τα μολυσμένα παράκτια ύδατα μπορούν να επηρεάσουν τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι, εκθέτοντας δυνητικά τα άτομα σε παθογόνες ουσίες και τοξίνες στο νερό.

Σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν στην αλιεία καθώς υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση μολυσμένων ψαριών, ακατάλληλα προς πώληση, οδηγώντας τις αλιευτικές κοινότητες σε οικονομικές δυσκολίες.

Επίσης, λόγω του ότι οι παράκτιες περιοχές επηρεάζονται άμεσα και με γρήγορο ρυθμό από τη θαλάσσια ρύπανση πρέπει άμεσα, να προστατευτούν οι λουόμενοι λόγω της υποβαθμισμένης ποιότητας του νερού.

Σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να υπάρξει και διείσδυση αλμυρού νερού με διάφορες επιπτώσεις που χρήζουν παρακολούθησης.

Οι πλημμύρες μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, οδηγώντας στην απελευθέρωση μη επεξεργασμένων λυμάτων στα παράκτια ύδατα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη ρύπανση.

Ορισμένοι ρύποι, όπως τα πλαστικά, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων (ως επικίνδυνα απόβλητα), τα λιπάσματα κλπ μπορούν να παραμείνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον για χρόνια, προκαλώντας συνεχή βλάβη στη θαλάσσια ζωή και στα οικοσυστήματα.

Η απελευθέρωση οργανικού υλικού από πλημμύρες και ποτάμια μπορεί να συμβάλει στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όταν αυτά αποσυντίθενται στη θάλασσα.

Η παρακολούθηση των επιπτώσεων της θαλάσσιας ρύπανσης από αυτές τις πηγές είναι ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τον εντοπισμό των πηγών ρύπανσης και απαιτεί ολοκληρωμένες προσπάθειες για την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού του προβλήματος.

Η παρακολούθηση ποιότητας νερού με σκοπό την αξιολόγηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η χημική και θρεπτική ανάλυση για ενδεχόμενη παρουσία ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των βαρέων μετάλλων, οργανικών χημικών ουσιών, θρεπτικών ουσιών κλπ, η βιολογική παρακολούθηση, η τηλεπισκόπηση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση γεγονότων ρύπανσης κλπ είναι μερικές άμεσες ενέργειες που οφείλει να πράξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. με κύριο στόχο την προστασία του πλούτου των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της δημόσιας υγείας.

Συνεπώς, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

Σε ποιες ενέργειες προέβη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αμέσως μετά την ενημέρωση για την κατάληξη στη θάλασσα, των νερών από τις πλημμύρες που παρέσυραν οικισμούς, υποδομές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις κλπ.;
– Έχει συσταθεί και συνεδριάσει, κάποια ομάδα ή επιτροπή για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το φαινόμενο ρύπανσης των θαλασσών όπως αναφέραμε παραπάνω;
– Έχουν ολοκληρωθεί οι ποιοτικοί έλεγχοι θαλασσινού νερού ώστε να ενημερωθούν οι κολυμβητές και οι ψαράδες της περιοχής;
– Επειδή πιστεύουμε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί ρύπανση θαλάσσιων υδάτων σε περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων θεμάτων ρύπανσης της θάλασσας, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα.

Posted on 22/09/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top