ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Σε ευρωπαϊκό επίπεδο «απέχουν», στην Ελλάδα παρατείνουν άδεια κυκλοφορίας επικίνδυνων ζιζανιοκτόνων

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταγγέλλουμε την απόφαση του υπουργείου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία έχει ήδη παρατείνει την άδεια κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν το επικίνδυνο συστατικό glyphosate (το πιο γνωστό από αυτά είναι το ROUNDUP) μέχρι τον Ιούνιο 2017. Είναι μια πράξη προκλητική και ανεύθυνη μια και αυτή την περίοδο διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια έντονη πολιτική και επιστημονική αντιπαράθεση για την παράταση ή όχι της άδειας κυκλοφορίας των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν που περιέχουν το glyphosate. Είναι, επίσης, μια πράξη μεγάλης υποκρισίας γιατί την ίδια στιγμή που στην Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed που συζητάει το θέμα η ελληνική αντιπροσωπεία “απέχει”, στη χώρα μας βιάζεται να παρατείνει την άδεια κυκλοφορίας για ένα και πλέον χρόνο, χωρίς μάλιστα να περιμένει να δει τι θα αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν δεν κάνουμε λάθος, το Υπουργείο δεν ενημέρωση για την απόφασή του αυτή ούτε καν την σχετική επιτροπή της Βουλής που συζήτησε το θέμα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είχαμε καλέσει πριν από μερικές μέρες την κυβέρνηση «να σταματήσει να κρύβει το κεφάλι της μέσα στην άμμο και να πάρει θέση στο θέμα του επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου Round Up, να ταχθεί δηλαδή σταθερά και ξεκάθαρα με την μη ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας και χρήσης του, αντί να απέχει ή να σιωπά, όπως έγινε για άλλη μια φορά στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής που συζήτησε το θέμα». Δυστυχώς δεν είχαμε φανταστεί ότι στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη πάρει θέση υπέρ της παράτασης της άδειας κυκλοφορίας αλλά υποκρίνονταν ότι δεν έχει καταλήξει.

Αναλυτικά για το glyphosate που περιέχεται σε πολλά ζιζανιοκτόνα ROUNDUP

Η υπόθεση του συστατικού glyphosate των ζιζανιοκτόνων (το πιο γνωστό είναι αυτό με εμπορική ονομασία ROUNDUP) έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία γιατί αν και θεωρείται επικίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία κυκλοφορεί και χρησιμοποιείται ευρέως (και στην Ελλάδα). Στις διαπιστωμένες βλάβες που προκαλεί στο περιβάλλον έρχονται να προστεθούν οι ανησυχίες για «πιθανή πρόκληση καρκίνου» από την τοξική αυτή ουσία, όπως διαπιστώνει με ανακοίνωσή του και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που λειτουργεί στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πάνω από 2.000.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την κατάργησή του. Στις 13 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά να τεθούν περιορισμοί στη χρήση του glyphosate. Γύρω από το θέμα της ανανέωσης ή όχι της άδειας κυκλοφορίας και χρήσης του εξελίσσεται μια μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο στα εθνικά κοινοβούλια αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμα και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στην Γερμανία.

Και οι δύο πρόσφατες συναντήσεις των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των 28 Κρατών – Μελών στο πλαίσιο της Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για να δοθεί εκ νέου, όπως ζητάει η εταιρία, μακροχρόνια άδεια για την κυκλοφορία του ζιζανιοκτόνου χωρίς σχεδόν περιορισμούς. Η εταιρία Monsanto πιέζει για παράταση της άδειας χρήσης για 15 χρόνια, ή το λιγότερο για 9 χρόνια. Ορισμένοι κύκλοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν την «τεχνική επέκταση» της άδειας χρήσης για 1,5-2 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση το επέβαλε …μόνη της. Ντροπή. Ντροπή!

Ιδού η απόφαση-ντροπή του υπουργείου «Παράταση εγκρίσεων κυκλοφορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων (ζιζανιοκτόνα) με δραστική ουσία glyphosate»:

http://wwww.minagric.gr/greek/data/Glyphosate-tr16-ananeosi-HB-70.pdf

Posted on 11/06/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top