ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Η Μέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία 500.000 Ρομά από τους ναζί, αφετηρία για εξάλειψη διακρίσεων και κοινωνική ένταξη

Πάνω από 500.000 Ρομά έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας των ναζί στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που ελάχιστα συζητάνε και γνωρίζουν οι πολίτες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Στις 15 Απριλίου 2015, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να καθιερώσει την 2α Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά από τους ναζί, κάτι που ζητούσαν οι νέοι και οι νέες Ρομά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η μέρα αυτή είναι συμβολική αφού το βράδυ της 2ας προς την 3η Αυγούστου 19944  οι ναζί “διέλυσαν” το στρατόπεδο συγκέντρωσης οικογενειών Ρομά, στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου εκτελώντας τουλάχιστον 2.897 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η 2α Αυγούστου έχει γίνει λοιπόν μια συμβολική μέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ρομά από τους ναζί. Οι ναζί είχαν σχεδιάσει να εξοντώσουν ήδη από τις 16 Μαΐου 1944 κάπου 6000 Ρομά στο στρατόπεδο, αλλά οι Ρομά αμύνθηκαν και εμπόδισαν την απόπειρα μαζικής εξόντωσης. Οι νέοι και οι νέες Ρομά έχουν χαρακτηρίσει την 16η Μαΐου ως Μέρα Αντίστασης των Ρομά.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τιμώντας την μέρα μνήμης καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες να εργαστούμε για την εξάλειψη του ρατσισμού που στρέφεται ενάντια στους Ρομά αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και κοινωνικής ένταξής τους.

 

Posted on 02/08/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top