Ρήγας Τσιακίρης: Γιατί χρειαζόμαστε το νέο κόμμα της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα

Περίληψη συνέντευξης του μέλους του Πανελλαδικού συμβουλίου του νεοσύστατου κόμματος «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ», Ρήγα Τσιακίρη στο BHMA TV στα Γιάννενα:

Η ανάγκη για ενότητα όλων των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο φόβο, την απογοήτευση, την διαφθορά και τον ευρωσκεπτικισμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε το έναυσμα της δημιουργίας του νέου κόμματος Πράσινοι-Οικολογία. Η συνένωση των δύο κομμάτων (Πράσινοι & Οικολογία), μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαδικασιών, έχει στόχο την επανίδρυση του διακριτού χώρου της Πολιτικής Οικολογίας με την αξιοποίηση της τοπικής, κινηματικής και αυτοδιοικητικής μας δράσης, με γνωστά πρόσωπα του χώρου (πρώην ευρωβουλευτές, υπουργοί και περιφερειακοί σύμβουλοι) που αγκάλιασαν ήδη το εγχείρημα.

Η ενότητα είναι τώρα επιτακτική για να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά την ανερχόμενη ακροδεξιά που δυναμιτίζει προσπάθειες δεκαετιών για μια δημοκρατική ενωμένη Ευρώπη, την οποία απειλούν ο πόλεμος και οι συρράξεις στην γειτονιά μας. Για να προστατεύσουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη που οραματιζόμαστε, της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους, της ισότητας, της προστασίας των αδυνάτων. Μια πράσινη Ευρώπη που θα βοηθά τους φτωχότερους συμπολίτες μας που καταστράφηκαν στην Θεσσαλία και τον Έβρο  από τα ακραία φαινόμενα και την εγκατάλειψη της υπαίθρου, που θα διασφαλίζει την παραγωγικότητα της γης, την βιοποικιλότητα και τα τοπικά προϊόντα αντί να επιδοτεί τους μεγαλοκτηματίες και αγροτο-βιομηχάνους με τις αθρόες εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Χρειαζόμαστε ένα δυνατό, αυτόνομο πράσινο κόμμα και στην Ελλάδα, για να κάνουμε ξανά τον σιδηρόδρομο ασφαλή και βιώσιμο παντού, προμετωπίδα αλλαγής του μοντέλου μεταφορών και στην Ελλάδα. Έτσι όπως γίνεται ήδη στην Ευρώπη, όπου προωθείτε η σταδιακή κατάργηση των αερομεταφορών και της αυτοκίνησης, με ένα στρατηγικό σχέδιο συνολικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα αντί για νέες εξορύξεις.  Με την εμπειρία και την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που μετρά πάνω από 300 εκλεγμένους πράσινους δημάρχους και συμμετέχει δυναμικά σε 7 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μπορούμε να γίνουμε ανάχωμα στην απογοήτευση, την ψευδο-οικολογία, την παραπληροφόρηση. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να παλέψουμε για την πάταξη της ανεργίας και της φοροδιαφυγής με την χρηματοδότηση νέων καινοτόμων πράσινων θέσεων εργασίας, για την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχιας με την αυτοπαραγωγή ως πρώτο βήμα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.  Για να μπορέσουμε να φέρουμε ξανά την ειρήνη και την παγκόσμια συνεργασία που χρειάζεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής η οποία θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το οικοδόμημα του ανθρώπινου πολιτισμού.

Posted on 18/03/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top