Οι Πράσινοι Αλληλεγγύη εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη νέα έκθεση της IPCC (Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για την Αλλαγή του Κλίματος) στα συμπεράσματα της οποίας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Όπως γράφει η εφημερίδα η νέα έκθεση της IPCC είναι σαφής:«Η ανθρωπότητα πρέπει να δράσει άμεσα. Η ζωή θα αλλάξει αποφασιστικά».
Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση δεν αναφέρεται σε δυνητικά σενάρια αλλά σε βεβαιότητες για το τι περιμένει την ανθρωπότητα, δείγμα ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η ανθρωπότητα έχει μπει σε τροχιά μη (ή σχεδόν μη) αναστρέψιμη σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή. Τα σημάδια και οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη (που κάποτε αποτελούσαν σενάρια) είναι πια εδώ και είναι πολλά: Συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, καύσωνες.
“Πριν τρία χρόνια, 196 χώρες που μετείχαν στη Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα, έθεσαν ένα φιλόδοξο στόχο: να μπορέσουν να περιορίσουν τη θέρμανση της γης κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προ-βιομηχανική εποχή. Αυτό είναι εφικτό – αλλά μόνο αν ληφθούν άμεσα συνολικά μέτρα για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα”, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα. Η έκθεση δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Μέχρι το 2030, οι εκπομπές CO 2 θα πρέπει να μειωθούν κατά 45% σε σύγκριση με το 2010 και να μηδενιστούν στα μέσα του αιώνα.
Ο τερματισμός των εκπομπών CO 2 θα σήμαινε ουσιαστική αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων. «Για να κατανοήσουμε τι θα σημάνει ο τερματισμός των εκπομπών CO 2 το 2050, πρέπει να αντιληφθούμε ότι σχεδόν όλοι οι τομείς της ζωής πρέπει να αλλάξουν», λέει ο Νίκλας Χένε, καθηγητής της αλλαγής του κλίματος στο Πανεπιστήμιο Wageningen: «Μόνο οι τεχνικές λύσεις δεν θα είναι αρκετές, πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας».Αυτό είναι το πρόβλημα. Επειδή αυτό που πρέπει να αλλάξουμε είναι από καιρό γνωστό. Λιγότερες πτήσεις. Να τρώμε λιγότερο κρέας. Να οδηγούμε λιγότερο. Για τη Γερμανία, αυτό σημαίνει πάνω από όλα: Να καίμε λιγότερο άνθρακα. Επειδή η καύση αυτή είναι υπεύθυνη για το 40% περίπου των γερμανικών εκπομπών CO 2.
Πέρυσι, οι παγκόσμιες εκπομπές CO 2 ήταν υψηλότερες από ποτέ. Πολιτικά, οι στόχοι για το κλίμα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν. Ποιος θέλει να πει στο εκλογικό του σώμα ότι από τώρα και στο εξής θα πρέπει να παραιτηθεί από τις συχνές φτηνές πτήσεις στις διακοπές ή το φτηνό βόειο κρέας; Ποιος θέλει να τα βάλει με τη βιομηχανία και τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας;
Σχεδόν κανείς δεν είναι πρόθυμος να περιορίσει σήμερα αυτές τις δραστηριότητες, επειδή οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις άσχημες συνέπειες του τρόπου ζωής μας για τους ανθρώπους του μέλλοντος. Το θέμα είναι ότι δεν είναι πια μόνο το μέλλον. Είναι ήδη για το παρόν.
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημα αναφορά στην ανάγκη αλλαγής καταναλωτικού μοντέλου, κάτι το οποίο εμείς οι Πράσινοι Αλληλεγγύη τονίζουμε από την αρχή. Λιγότερη ποσότητα, περισσότερη ποιότητα.
Έτσι το θέμα της περιορισμού της κλιματικής αλλαγής (που έχει ουσιαστικά χαθεί), αλλά και του περιορισμού των επιπτώσεών της (που τώρα αρχίζει) έχει ένα έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί αν θέλουμε να επιζήσουμε.