Ξαναζωντανεύει η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ;

 

    Του Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γ.Γ. των Πράσινων Αλληλεγγύη

Τα πράγματα σε σχέση με τις θέσεις που εκφράστηκαν για το δημοψήφισμα των Σκοπίων ήταν μέχρι πρόσφατα αρκετά απλά. Από τη μία είχαμε τους δύο θεσμικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ, τον πρωθυπουργό Ζάεφ να πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα, και τον πρόεδρο της χώρας Ιβάνοφ σε διάγγελμά του να θεωρεί το δημοψήφισμα αποτυχημένο και άκυρο. Μία ωραία ατμόσφαιρα που θα έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος… Ο καθένας βαφτίζει το κρέας ψάρι κατά πως τον βολεύει. Η αλήθεια είναι πως το δημοψήφισμα είναι μάλλον έγκυρο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλοί ψηφοφόροι έχουν μάλλον αποδημήσει εις Κύριον, μιας και οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν να ανανεωθούν είκοσι χρόνια, τετρακόσιες χιλιάδες βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν ψηφίζουν, και ένα σωρό άλλα (πιθανά ορθά) τέτοια επιχειρήματα. Όμως η μάχη των εντυπώσεων μάλλον χάθηκε. Και αυτό γιατί αν μου πείτε άδικα πως η (ωραιότατη) μύτη μου είναι στραβή και για να αποδείξω πως κάνετε λάθος πρέπει να κατεβάσω ένα σωρό επιχειρήματα και αναφορές, τότε έχω χάσει τη μάχη των εντυπώσεων και ο περισσότερος κόσμος δεν θα με πιστέψει. Στη μάχη αυτή είχαμε και τα συχαρίκια της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) και βέβαια την Ελλάδα, μέσω του ΥΠΕΞ κ. Νίκου Κοτζιά, να συμφωνεί πως υπήρξε θρίαμβος.

Μέχρις εδώ καλά και αναμενόμενα όλα αυτά.

Και ξαφνικά ήρθε η μεγάλη ανατροπή! Η Ρωσία, που μέχρι τώρα δεν είχε ακουστεί,προανήγγειλε ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το «μακεδονικό» σύνταγμα.

Επισημαίνει ότι «η συμμετοχή του 36,8% δεν επιτρέπει να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο (γι αυτό απαιτείται το 50%) και επιβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι  ψηφοφόροι προτίμησαν να μποϋκοτάρουν τις επιβαλλόμενες ωμά έξωθεν στα Σκόπια και την Αθήνα λύσεις, ενώ εξέχοντες πολιτικοί των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν άμεσα στην προπαγανδιστική καμπάνια που ξεδιπλώθηκε, επεμβαίνοντας χωρίς ενδοιασμούς στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της βαλκανικής χώρας»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει ότι «παρά το ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της “Μακεδονίας” δεν υποστήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χαιρέτησαν χωρίς χρονοτριβή η ηγεσία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως επίσης και η Ουάσιγκτον. Είναι προφανής η επιδίωξη να επισπεύσουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, παρά την άποψη του “μακεδονικού” λαού».

Στη συνέχεια στην ανακοίνωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζει ότι «η δική μας στάση αρχών (της Ρωσίας-σ.σ) παραμένει αμετάλλακτη: μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να βρεθεί μόνο από τις ίδιες τις πλευρές, χωρίς την έξωθεν παρέμβαση, αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου και με στήριγμα την ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προφανές ότι δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά τα κριτήρια. Έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και το μακεδονικό σύνταγμα, κάτι που επανειλημμένα υπογράμμιζε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας Γκ.Ιβάνοφ και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ»

Τέλος , το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών , προαναγγέλλει ότι θα φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών, “σύμφωνα με την παράγραφο 3 του υπ’ αριθμόν 845 ψηφίσματος του ΟΗΕ”.

Μετά την παρέμβαση αυτή, το θέμα παίρνει νέες και επικίνδυνες διαστάσεις με την αντιπαράθεση Δύσης (Η.Π.Α., Ε.Ε.)-Ρωσίας να βγαίνει από το παρασκήνιο όπου βρισκόταν, και να τοποθετείται καθαρά στο προσκήνιο του λυσσαλέου ανταγωνισμού για τις ζώνες επιρροής των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων.

Και εμείς που πιστεύαμε (http://prasinoi.gr/sign-agreemgrfyrom/ )  πως παρά τις όποιες ατέλειες της συμφωνίας των Πρεσπών θα άνοιγε ένας δρόμος ειρηνικής συνύπαρξης και προόδου στη γειτονιά μας, μάλλον θα διαψευστούμε…

Κακά, πολύ κακά μαντάτα, για τα Βαλκάνια και την γενικότερη περιοχή μας.

Posted on 04/10/2018 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top