ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Με τους πολίτες για τα ποτάμια και τα ρέματα! Να μην πληρώσουν τα πλατάνια του Βόλου την ανικανότητα του Αγοραστού!

ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Με τους πολίτες για τα ποτάμια και τα ρέματα! Να μην πληρώσουν τα πλατάνια του Βόλου την ανικανότητα του Αγοραστού!

31 Οκτωβρίου 2023

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουν ότι η παρόχθια βλάστηση των ποταμών και των ρεμάτων θεωρείται παγκοσμίως ως “πράσινη υποδομή” που πρέπει να φροντίζουμε για τη διατήρηση και ενδυνάμωσή της. Αντί για αυτό, τα ποτάμια και τα ρέματα σε όλη την Ελλάδα βάλλονται βίαια τα τελευταία χρόνια και πολίτες που γειτνιάζουν με αυτά προσπαθούν να σώσουν ό,τι δεν υπερασπίζονται οι αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες. Ειδικότερα δε με την απαράδεκτη πολιτική να «καθαρίζονται» τα ποτάμια και τα ρέματα από τις Περιφέρειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς την υποχρέωση σύνταξης μελετών και της συμβολής της Δασικής Υπηρεσίας, η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και οι βλάβες στα φυσικά οικοσυστήματα είναι ως και ανεπανόρθωτες. Δεν αρκεί που τα πλατάνια υποφέρουν από το μεταχρωματικό έλκος που τα νεκρώνει κατά χιλιάδες, αντί να υλοποιούνται έργα προστασίας και αποκατάστασης των παρόχθιων δασών, μηχανήματα εργολάβων παρεμβαίνουν ασύστολα στις κοίτες εξαπλώνοντας τον παθογόνο μύκητα και μεγεθύνοντας το πρόβλημα και την απειλή για τα οικοσυστήματα.  

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηπείρου, όπου με πρόφαση τις «εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων» εκ μέρους της Περιφέρειας, μπουλντόζες ισοπέδωσαν την κοίτη του ποταμού Λούρου, ενέργεια που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη αποψίλωση της όχθης και οδήγησε σε μεγάλη οικολογική καταστροφή και σε κύμα αντιδράσεων και καταγγελιών. Η ομόθυμη κατακραυγή κινητοποίησε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, που παρέπεμψαν την υπόθεση στη δικαιοσύνη και καταδίκασαν την Περιφέρεια σε πρόστιμο ύψους 180.000 ευρώ. Αντίστοιχες αδιανόητες επεμβάσεις με μαζικές κοπές αιωνόβιων πλατάνων, κάποιων άνω των 250 ετών στον ποταμό Κηρέα της Εύβοιας, δεν απέτρεψαν αλλά ενέτειναν τη σφοδρότητα των πλημμυρικών φαινομένων των τελευταίων ραγδαίων βροχοπτώσεων, οδηγώντας σε αντίστοιχες καταγγελίες που αναμένουν την κινητοποίηση των αρχών.  

Στο ίδιο μήκος κύματος στη Μαγνησία, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός με τις ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις, με την έννοια του κατεπείγοντος και την επίκληση της αντιπλημμυρικής προστασίας, χωρίς αυτοψίες, μελέτες και σχεδιασμό, δίνει εντολή στις Υπηρεσίες του να κόψουν τα πλατάνια στον ποταμό Κραυσίδωνα στον Βόλο και σε αρκετά ακόμη ρέματα από τον Βόλο μέχρι τη Μηλίνα του Πηλίου. Οι πολίτες προσπαθούν να μπλοκάρουν τις εργασίες, εξοργισμένοι από την προχειρότητα με την οποία εκτελούνται, τον παραλογισμό που τις χαρακτηρίζει, αλλά και από την ασάφεια των εξηγήσεων των αρμοδίων. Ο κ. Αγοραστός, μετά τις διαμαρτυρίες των πολιτών, καταφθάνει στον Βόλο για να προσημάνει ο ίδιος τα πλατάνια που θα κοπούν σε μια απόπειρα ένδειξης ότι «θα περάσει το δικό του». Αλλά δεν θα τα καταφέρει! Ήδη τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των εργασιών είναι σε ισχύ και την Πέμπτη 2/11/2023 θα εκδικαστούν.

Οι πολίτες, εκτός της διαμαρτυρίας προτείνουν μια σειρά αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, που ακολουθούν τόσο τη λογική όσο και την επιστημονική οδό και προηγούνται της υλοτομίας ζωντανών και υγιέστατων δέντρων. Φτάνει να δικαιωθούν εγκαίρως. Γιατί αλλιώς το πιο πιθανό είναι να πληρώσουν τα πλατάνια την ανικανότητα του Αγοραστού και η επόμενη Περιφερειακή Αρχή να πληρώσει κάποιο καθυστερημένο πρόστιμο όπως η Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε με τους πολίτες για τα ρέματα και τα ποτάμια.

prasinoi.eu | prasinoi.gr | facebook.com/prasinoi.gr | instagram.com/prasinoi.gr | twitter.com/prasinoi_gr
e-mail: info@prasinoi.eu

Posted on 30/10/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top