Οι χώρες δεσμεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ατόμων που δικαιούνται άσυλο. Όμως οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται συχνά ως μπάλα ποδοσφαίρου, απάνθρωπα, ενώ “φιλοξενούνται” συχνά σε χώρους που μοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης όχι μόνο εκτός Ευρώπης αλλά και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Απουσιάζει συχνά η πολιτική ολοκληρωμένης υποστήριξης και ένταξης.
Όμως η αντι-προσφυγική και αντι-μετανατευτική πολιτική συνοδεύεται συχνά από έλεγχο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για να κατευθυνθούν σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τα πάντα, από κατασκευές φρακτών και χώρων κλειστών δομών μέχρι διαχείριση και φύλαξη τους ή τη σίτιση.
Η διάθεση σημαντικών κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία έχει βάλει σε πειρασμό κυβερνήσεις όπως της Ελλάδας να κατευθύνουν τα χρήματα σε λίγες, μεγάλες επιχειρήσεις που ελάχιστα έχουν να κάνουν με τεχνογνωσία διαχείρισης χώρων που προορίζονται να φιλοξενήσουν ευάλωτους ανθρώπους. Και τα λεφτά είναι πολλά. Αφού οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση δυσφήμισης οργανώσεων που είχαν ανθρωπιστική προσέγγιση και τεχνογνωσία στο θέμα, άνοιξε ο δρόμος για μεγάλες Συμβάσεις – Πλαίσιο εκατοντάδων εκατομμυρίων με διαδικασίες που παραπέμπουν σχεδόν σε “απευθείας αναθέσεις“.
Είναι πολλά τα λεφτά – Νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά
Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια των νέων κέντρων “φιλοξενίας” των προσφύγων σε Σάμο, Λέρο και Κω. Όμως, τα “κέντρα” αυτά δεν μοιάζουν με χώρους που θα φιλοξενήσουν προσωρινά ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο μακριά από πολέμους και βία.
Αποτελούνται από κοντέινερ, αλλά η κύρια εικόνα που εισπράττει τόσο ο πρόσφυγας όσο και ένας τρίτος είναι ένα στρατόπεδο με συρματοπλέγματα και διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, καθώς και ελεγχόμενες εισόδους με ηλεκτρονικές κάρτες και χρήση δακτυλικού αποτυπώματος που απευθύνονται σε “εγκληματίες”. Δεν διαφέρουν δηλαδή σε τίποτα από φυλακές, ακόμα και αν έχουν ένα μικρό γηπεδάκι για μπάσκετ.
Όπως αναφέρει η σχετική περιγραφή: “Οι δομές θα περιβάλλονται εξωτερικά από διπλή περίφραξη. Τα κτίρια θα είναι με φέροντα οργανισμό από δομικό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ πολυουρεθάνης. Για τα προκατασκευασμένα κτίρια και τους προκατασκευασμένους οικίσκους, προβλέπεται η έδρασή τους σε πλάκα από οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους 25 cm. Για τα μεταλλικά κτίρια, προβλέπεται θεμελίωση από ωπλισμένο σκυρόδεμα“.
“Η τοποθέτηση των αιτούντων άσυλο θα γίνεται βάσει εθνοτικών και κοινωνικών κριτηρίων (οικογένειες, άτομα με κινητικές αναπηρίες, σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυοι). Eπιπλέον, προβλέπονται χώροι κράτησης ΠΡΟΚΕΚΑ”.
Με χαμόγελα κυβερνητικών και του Επιτρόπου τα εγκαίνια εγκαταστάσεων που θυμίζουν στρατόπεδα;
Τα ΜΜΕ προέβαλαν φωτογραφίες από τα εγκαίνια που δείχνουν περιχαρείς εκπροσώπους της κυβέρνησης και της εκκλησίας μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές.
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που μας αξίζει, δεν είναι αυτές οι αξίες της Ευρώπης που βγήκε μέσα από εκατομμύρια θύματα πολέμων, 70.000.000 προσφύγων τα μαύρα χρόνια της.
Η ειρωνεία είναι ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν μαζί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά στα εγκαίνια δηλώνουν ευθαρσώς ότι οι χώροι αυτοί “είναι κάτι διαφορετικό από όσα ξέραμε” και ότι “χαίρεσαι να ζεις εδώ”! Σχολιάζοντας τις δηλώσεις, ο ανταποκριτής μας στα νησιά σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να δούμε την κυβέρνηση να μεταναστεύει σε μια από τις εγκαταστάσεις σε Λέρο, Κω ή Σάμο, αφού δηλώνουν ότι ‘χαίρονται να ζουν εκεί”
Λέρος: γιατί συνεχίζεται μια ντροπιαστική παράδοση;
Δεν αξίζει κανένα νησί παρόμοιες εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα όμως για τη Λέρο είναι βαρύς αυτός ο συμβολισμός. Κάποτε λειτουργούσε εκεί κολαστήριο για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, που ξεσήκωσε τις συνειδήσεις και οδήγησε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Παλιότερα ήταν αναμορφωτήριο για παιδιά ανταρτών. Τώρα, με άφθονο ευρωπαϊκό χρήμα δημιουργείται στρατόπεδο συγκέντρωσης όσων «εγκλημάτησαν»: θέλουν να ξεφύγουν από πολέμους, βία, κλιματική καταστροφή, καταπάτηση δικαιωμάτων.
Πόσο κοστίζουν όλα αυτά;
Για τις εγκαταστάσεις αυτές έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά:
– Με ποσό 121.374.372,06 ευρώ – που καλύπτεται 100% από την Κομισιόν – χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή των νέων κλειστών/ελεγχόμενων δομών στη Σάμο, την Κω και τη Λέρο. Τον Οκτώβριο 2020 υπογράφηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της DG HOME της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Beate Gminder, η σύμβαση χρηματοδότησης.
Την εργολαβία των 3 κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο ανέλαβε η εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. αντί ποσού περίπου 121 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναδείχθηκε μειοδότης, με μέση έκπτωση προσφοράς 9,06%. Με την από 10 Σεπτεμβρίου 2020 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του έργου. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν οι εταιρίες ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Είχαν αποκλεισθεί οι ΑΒΑΞ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΟΜ Α.Ε.
Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δώσει σε συνέντευξη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, οι θέσεις που δημιουργούνται στα 3 νησιά, με το ποσό των 121 εκατ. ευρώ αφορά σε:
Κως: 1816 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 400 θέσεις σε safe zone για ασυνόδευτα ανήλικα και μονογονεϊκές οικογένειες και προαναχωρησιακό κέντρο 1000 θέσεων, δηλαδή σύνολο 3.216 θέσεις. Το κόστος ανέρχεται σε 33,64 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17%, σύνολο 39,36 εκ. ευρώ.
Λέρος: 1360 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 200 θέσεις για safe zone και προαναχωρησιακό κέντρο 300 θέσεων, δηλαδή σύνολο 1860 θέσεις. Το κόστος ανέρχεται σε 30,18 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ 17%, σύνολο 35,30 εκ. ευρώ.
Σάμος: 1500 θέσεις στον γενικό πληθυσμό, 600 θέσεις safe zone και προαναχωρησιακό κέντρο 900 θέσεων, δηλαδή σύνολο 3.000 θέσεις.
Με βάση τα παραπάνω το γενικό σύνολο των θέσεων και στα τρία νησιά ανέρχεται σε 8.076.
Το κόστος κατασκευής ανά θέση “φιλοξενίας” πρόσφυγα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ (σε χώρο που θυμίζει στρατόπεδο συγκέντρωσης)!!!! Αν όμως λάβουμε υπόψη ότι οι εγκαταστάσεις προβλέπουν διαμονή περισσότερων ανθρώπων σε ένα “οικίσκο” ή “κτίριο που αποτελείται από σκελετό χάλυβα και πλευρικά τοιχώματα από ενιαία μορφή θερμομονωτικών πάνελ πολυουρεθάνης ή παρόμοια υλικά, το κόστος μιας τέτοιας “κατασκευής” ανέρχεται σε 90.000 ευρώ!!!
Φαίνεται, μάλιστα, ότι το κόστος κατασκευής ανά θέση φιλοξενίας πενταπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τον Υπουργό (απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή) το “κόστος κατασκευής της δομής στην Μαλακάσα ανήλθε συνολικά σε 2.330 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το αντίστοιχο έργο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα“.
Διαχείριση χώρων – υπηρεσίες facility management των χώρων
Έχουν προηγηθεί
- Η Σύμβαση για την επέκταση του Φράκτη του Έβρου, που κόστισε 63.000.000
- Η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (456.000.000 ευρώ συν ΦΠΑ)
- Η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου,
- Σίτιση προσφύγων σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές, που εκτιμάται μέχρι 1 δις (500 _ 500 εκατομ)
Υπηρεσίες facility management των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών
Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει μέσω Συμφωνίας Πλαίσιο ποσό τετρακοσίων πενήντα έξι εκατομμυρίων ευρώ (456.000.000 €), μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την επόμενη τετραετία (ή 114 εκατ. ευρώ ετησίως) μέσα από την «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Με βάση τους όρους της πρόσκλησης κλήθηκαν 5 υποψήφιοι να υποβάλλουν προσφορές για έργα δεκάδων εκατομμυρίων. Η προκήρυξη προέβλεπε:
“Πληροφορίες σχετικά με τα όρια ως προς τον αριθμό των υποψηφίων που θα προσκληθούν. Μέγιστος αριθμός: 5
Αντικειμενικά κριτήρια για την επιλογή του περιορισμένου αριθμού υποψηφίων: Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2.3.2 της διακήρυξης ΙI.2.10). Πληροφορίες σχετικά με εναλλακτικές προσφορές. Θα γίνουν δεκτές εναλλακτικές προσφορές: όχι”
Ποιοι πήραν τελικά την “δουλειά” με βάση το μοντέλο Συμφωνία – Πλαίσιο;
“Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο αποφάσισε την ανάδειξη των κάτωθι οικονομικών φορέων ως προσωρινών αναδόχων για κάθε τμήμα της συμφωνίας-πλαίσιο, βάσει της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς μόνο βάσει της τιμής, ως εξής”:
i “NOVACON Α.Ε. – BRINK’S SECURITY SERVICES SA – BRINK’S AVIATION SECURITY SERVICES SA – BRINK’S CASH AND VALUABLE SERVICES SA – LA BOLAGET FACILITY MANAGEMENT A.E.” για το τμήμα 1.
ii. “NOVACON Α.Ε. – BRINK’S SECURITY SERVICES SA – BRINK’S AVIATION SECURITY SERVICES SA – BRINK’S CASH AND VALUABLE SERVICES SA – LA BOLAGET FACILITY MANAGEMENT A.E.” για το τμήμα 2.
iii. “ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΒΑΞ Α. Ε. – ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS” για το τμήμα 3.
iv. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ UNISON Facility Services A.E. – ESA Security Solutions S.A.” για το τμήμα 4.
v. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΓΕΚ Services Α.Ε.” για το τμήμα 5.
Οι υπηρεσίες που προβλέπονται με αυτό το ποσό είναι:
- Υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων (facility management)
- Υπηρεσίες φύλαξης
- Υπηρεσίες καθαρισμού
- Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων
- Εργασίες εξωτερικού καθαρισμού κτιρίων
- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων
- Υπηρεσίες προληπτικής συντήρησης
- Διάφορες υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης
- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών και μηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων
- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ψυκτικών μονάδων
- Υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης για αντλίες, βαλβίδες, βρύσες και μεταλλικά δοχεία και μηχανήματα
- Υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης.
Ποιο ειδικά προβλέπεται ότι οι εταιρίες αυτές αναλαμβάνουν τα εξής
Τμήμα 1: Περιφέρειες «Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας (μέρος)»
(ανάθεση: “NOVACON Α.Ε. – BRINK’S SECURITY SERVICES SA)
Παροχή υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης στις παρακάτω ΔΟΜΕΣ:
Ονομασία δομής – Δήμος – Περιφερειακή Ενότητα
– Πολυκάστρου: Δήμος Παιονίας Κιλκίς
– Δράμας: Δήμος Δράμας Δράμας
– Καβάλας: Δήμος Καβάλας Καβάλας
– Σερρών: Δήμος Σερρών Σερρών
– Σιντικής: Δήμος Σιντικής Σερρών
– Φυλάκιο Έβρου: Δήμος Κυπρίνου Έβρου
Σύνολο: 6 δομές – 7.457 φιλοξενούμενοι
Αξία χωρίς ΦΠΑ: 56 800 000.00 ευρώ πλέον ΦΠΑ
Διάρκεια σε μήνες: 48
Τμήμα 2- Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (μέρος), Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας
(ανάθεση: “NOVACON Α.Ε. – BRINK’S SECURITY SERVICES SA)
Ονομασία δομής – Δήμος – Περιφερειακή Ενότητα
– Αλεξάνδρειας ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Ημαθίας
– Βαγιοχωρίο Τ.Κ. ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ Θεσσαλονίκης
– Βέροια ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ Ημαθίας
– Κάτω Μηλιάς Τ.Κ.ΚΑΤΩ ΜΗΛΙΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Πιερίας
– Λαγκαδικίων ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ Θεσσαλονίκης
– Διαβατών ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΒΑΤΩΝ Θεσσαλονίκης
– Βόλου ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ Μαγνησίας
– Κουτσόχερου ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Λάρισας
Σύνολο: 8 ΔΟΜΕΣ 5.306 ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ
Αξία χωρίς ΦΠΑ: 67 200 000 ευρώ
Τμήμα 3 – Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης
(ανάθεση:
ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΒΑΞ Α. Ε. – ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS”
Ονομασία δομής Δήμος Περιφερειακή Ενότητα
– Δολιανών ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ Ιωαννίνων
– Κάτσικα Δ.Κ. ΚΑΤΣΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωαννίνων
– Αγ. Ελένη ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ Ιωαννίνων
– Φιλιππιάδας ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ Πρέβεζας
– Κυλλήνης Τ.Κ. ΜΥΡΣΙΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ Ηλείας
– Πύργου ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ Ηλείας
– Κορίνθου ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ Κορίνθου
– ΚΕΔΝ ΛΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ Νοτίου Αιγαίου
– ΚΕΔΝ ΚΩ ΔΗΜΟΣ ΚΩ Νοτίου Αιγαίου
Σύνολο: 9 ΔΟΜΕΣ – 8.761 φιλοξενούμενοι
Εκτιμώμενη αξία χωρίς ΦΠΑ: 99 600 000 ευρώ
Τμήμα 4 – .Περιφέρειες «Αττικής, Στερεάς Ελλάδας»
(ανάθεση: “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ UNISON Facility Services A.E. – ESA Security Solutions S.A)
Ονομασία δομής Δήμος Περιφερειακή Ενότητα
– Ελευσίνας ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Αττικής
– Θερμοπυλών Τ.Κ. ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ Φθιώτιδας
– Θήβας ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ Βοιωτίας
– Λαυρίου ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Αττικής
– Μαλακάσας ΔΗΜΟΣ ΩΡΟΠΟΥ Αττικής
– Οινοφύτων ΔΗΜΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ Βοιωτίας
– Ριτσώνας ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ Εύβοιας
– Ελαιώνας ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Αττικής
– Αττικού Άλσους ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Αττικής
– Σχιστού ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ Αττικής
– Σκαραμαγκά ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ Αττικής
Σύνολο: 11 Δομές, 13.039 φιλοξενούμενοι
Αξία χωρίς ΦΠΑ: 123 600 000 ευρώ
Τμήμα 5 – Περιφέρειες «Βορείου Αιγαίου, Λέσβος»
(ανάθεση:. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΓΕΚ Services Α.Ε.)
Ονομασία δομής Δήμος Περιφερειακή Ενότητα
– ΚΕΔΝ ΛΕΣΒΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Βορείου Αιγαίου
– ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΟΜΗ ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Βορείου Αιγαίου
Σύνολο: 2 δομές, 5.500 φιλοξενούμενοι
Αξία χωρίς ΦΠΑ: 49 200 000 ευρώ
Σημαντικά ποσά διατίθενται και για (άλλες) συντηρήσεις (ενδεικτικά), που αναλαμβάνουν πάλι, λίγο πολύ οι ίδιες εταιρίες:
– Ποσό ύψους
205.548,62€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (165.765,02€ πλέον 24% ΦΠΑ 39.783,60€)
διάρκειας δύο (2) μηνών για «
Παροχή υπηρεσιών συντήρησης στην Περιοχή Α της νέας ΚΕΔ Σάμου», στην κοινοπραξία με την επωνυμία «
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ – ΓΕΚ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «ΚΞ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΓΕΚ SERVICES Α.Ε.», όπως φαίνεται στην Διαύγεια
εδώ και δημοσιεύθηκε στις
03/11/2021
Σίτιση των προσφύγων σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές
Τη σίτιση των προσφυγικών δομών αναλαμβάνουν μέσα πάλι από Συμφωνίες Πλαίσιο οι επιχειρήσεις:
Βόρεια Ελλάδα: εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ Α.Ε. – ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α.Ε., προσφορά 6,88 ευρώ/μερίδα, συνολική εκτιμώμενη δαπάνη 120.537.600 ευρώ.
Νότια Ελλάδα: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ-OLYMPIC, προσφορά 6,88 ευρώ/μερίδα, συνολικό εκτιμώμενο κόστος 120.537.600 ευρώ.
Λέσβος: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC, προσφορά 6,85 €/ μερίδα, συνολικό εκτιμώμενο κόστος 60.006.000 €.
Χίος: HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ-OLYMPIC, προσφορά 6,85 ευρώ/ μερίδα, συνολικό εκτιμώμενο κόστος 30.003.000 €.
Σάμος: κοινοπραξία HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC, προσφορά 6,85 ευρώ/μερίδα, συνολικό εκτιμώμενο κόστος 30.003.000 €.
Κως και Λέρος: HELLENIC-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ-ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΕΠΕ-ΕΛΑΙΤΙΣ- OLYMPIC, προσφορά 6,85 ευρώ / μερίδα, συνολικό εκτιμώμενο κόστος 50.005.000 €.