Μητροπολίτης Ιγνάτιος: Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες

Είναι αλήθεια οπαδοί της “θρησκείας της αγάπης” όσοι αρνούνται την φιλοξενία σε πρόσφυγες και διχάζουν την κοινωνία; Υπάρχουν εκπρόσωποι της εκκλησίας που έχουν φοβικό ή και ρατσιστικό λόγο ή αρνούνται να βοηθήσουν ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ανάγκη, αγκαλιάζουν όχι αυτούς που έχουν ανάγκη αλλά όσους προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά ή άλλα οφέλη από το μίσος και το διχασμό.

Από την άλλη υπάρχουν, ευτυχώς, άνθρωποι της εκκλησίας που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση των καιρών και κάνουν ότι μπορούν, όπως ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης,(παλιότερα) ή ο Πάτερ Αντώνιος, από την «Κιβωτό του Κόσμου». 

Ως σημαντικά πρέπει να επισημανθούν:

  • Η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας και Ωλένης και προσωπικά του Μητροπολίτη. Γερμανού, να ανοίξει τις δομές της Μητρόπολης, τους χώρους της Ιεράς Μονής Πορετσού, κοντά στο χωριό Αγράμπελα του Δήμου Καλαβρύτων,,για να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων, μονογονεϊκές οικογένειες με παιδιά κυρίως. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, βοηθός του Μητροπολίτη Γερμανού, σημείωσε ότι επρόκειτο  για μια χριστιανική κίνηση: «Η Εκκλησία του Χριστού είναι η Εκκλησία της αγάπης. Αυτοί οι άνθρωποι για τον Α ή Β λόγο έρχονται εδώ. Θέλουν να πούμε ότι κακώς έρχονται; Κακώς έρχονται, λοιπόν. Αρα και οι Ελληνες κακώς πήγαν στην Αυστραλία, στην Αμερική ή στα διάφορα μέρη του κόσμου. Τι έπρεπε να κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους; Να τους πετάξουμε στη θάλασσα; Οχι! Θα τους φιλοξενήσουμε και εν συνεχεία η Πολιτεία θα αποφασίσει αν παραμείνουν στην Ελλάδα, επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή πάνε σε άλλες χώρες». «Κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Ο Χριστός όλους τους ικανοποίησε; Ασφαλώς όχι. Ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει πάντα το νόημα και τα κίνητρα της ενέργειας του άλλου. Εμείς ούτε χρήματα θα πάρουμε ούτε τίποτα. Κάποιοι ήδη έσπευσαν να πουν ότι θα κονομήσουμε. Παραχωρούμε, απλώς, τα κτίρια και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η Πολιτεία» «Είναι σφάλμα να αφήνουμε τα ακριτικά νησιά να σηκώνουν μόνα το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Όλοι πρέπει να συνδράμουμε». ΟΙ περισσότεροι πρόσφυγες όμως δεν δέχθηκαν να παραμείνουν στο χώρο μια και είναι απομονωμένος και οι συνθήκες δύσκολες. Η στέγαση προσφύγων είναι ένα θέμα με πολλές πτυχές.και ως χώρα αντιμετωπίζουμε πρόχειρα ακόμα το θέμα, τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας, τις κοινωνικές υποδομές που απαιτούνται. Επίσης, αν οι πρόσφυγες μετακινούνται σε απομονωμένες περιοχές αυτό πρέπει να γίνει με τη θέλησή τους αλλά και μετά από προετοιμασία, από εξειδικευμένο προσωπικό τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των προσφύγων, Παρόλα αυτά η πράξη του Μητροπολίτη ήταν πολύ θετική από την πλευρά του
  • Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιου: «Όποιος αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες δεν είναι ούτε Έλληνας, ούτε Ορθόδοξος.Δεν μπορώ να δεχτώ κάποιον που αρνείται την προσφορά σε πρόσφυγες και μετανάστες. Η Ορθοδοξία περιθάλπει όποιον άνθρωπο από όπου και αν είναι. Αυτό σημαίνει Χριστός. Όσο θα κηρύττουμε τον Χριστό αυτό θα το κάνουμε πράξη» δήλωσε στον ραδιοσταθμό Alpha ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι ο Χριστός σήμερα. Αυτόν τον Χριστό διδάσκουμε. Θα είμαστε υπόλογοι αν δεν τον υποδεχτούμε. Μόνο με αυτόν τον Χριστό μπορούμε να γιορτάσουμε πραγματική Ανάσταση το Πάσχα. Όταν είδα να ανοίγουν παρεκκλήσια στα νησιά για να μπουν οι άνθρωποι, ήταν η αγιότερη πράξη που υπήρξε“.To σκίτσο είναι της Διεθνούς Αμνηστίας Καναδά.

 

Posted on 16/11/2019 in Άρθρα, Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top