Η ενεργοποίηση και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλους τους σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα των κατεστραμμένων περιοχών, είχε κεντρική θέση στις επαφές των Πράσινων την πρώτη μέρα της περιοδείας τους στη Βόρεια Εύβοια. Για την ανασυγκρότηση της καμένης Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκαν αναλυτικές προτάσεις σε τρεις άξονες: διαφύλαξη και διαχείριση της φυσικής αναγέννησης, να κρατηθεί ζωντανή η «Οικονομία του Δάσους», να προχωρήσει παράλληλα η απαραίτητη πράσινη μετάβαση.
Σε συνάντηση στην Ιστιαία με μέλη Πρωτοβουλιών Πολιτών την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία των Πράσινων ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για την έκταση της καταστροφής, τις ευθύνες για τις εντολές «μη κατάσβεσης», τους κινδύνους για την επόμενη μέρα, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Παράλληλα συζήτησαν με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας τις προτάσεις που ετοιμάζουν: αναλυτικό Κείμενο Εργασίας και Διαλόγου με προτάσεις για τη βιώσιμη ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας θα δημοσιοποιήσει το νέο κόμμα των Πράσινων αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας.
Από τη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα κι Επιβίωσης της Καμένης Βόρειας Εύβοιας, στις συζητήσεις συμμετείχαν ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, βιοκαλλιεργητής και πρώην δήμαρχος Αρτεμισίου, και η Πάρη Ντελκή, δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός, ενώ από τους συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Κέντρο Αγίας Άννας ο Γιάννης Μάστορης, βιοκαλλιεργητής και σκηνοθέτης. Από την πλευρά των Πράσινων συμμετείχαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος του Συμβουλίου και της Θεματικής Ομάδας Οικονομίας, καθώς και η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη. Διαδικτυακά συνδέθηκε με τη σύσκεψη και ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.
Η περιοδεία αλληλεγγύης, διαλόγου και προτάσεων των Πράσινων στη Βόρεια Εύβοια συνεχίστηκε και το Σάββατο με επαφές στη Λίμνη, τις Ροβιές και τα Λουτρά Αιδηψού.
Αναλυτικότερα:
Η αντιπροσωπεία των Πράσινων τόνισε ότι η αποκατάσταση και ανάκαμψη της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορούν να γίνουν στο όνομα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς αυτή. Ο συμμετοχικός σχεδιασμός δεν επιτρέπεται να είναι σχήμα λόγου ή επικοινωνιακό πυροτέχνημα: υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία, με επιστημονική τεκμηρίωση, που μπορούν να διασφαλίσουν καθοριστική συμμετοχή του απλού κόσμου στον διάλογο και τις τελικές αποφάσεις. Διεκδίκησή μας, αλλά και υποχρέωση της Πολιτείας, είναι τα εργαλεία αυτά να αξιοποιηθούν σε όλη τους της έκταση.
Από τη δική τους πλευρά, το Συντονιστικό Κέντρο Αγίας Άννας επιδιώκει την αυτοοργάνωση από τα κάτω, ενώ η Επιτροπή Αγώνα την ενεργοποίηση του κόσμου σε κάθε οικισμό, με αμφίδρομη επικοινωνία και με στόχο ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα συνδιαμορφωθεί από την τοπική κοινωνία και θα έχει την έγκρισή της, διασφαλίζοντας την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διαφάνεια στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Πέρα από την έκταση των καταστροφών από την πυρκαγιά, εξαιρετικά σοβαροί είναι και οι κίνδυνοι για την επόμενη μέρα: πλημμύρες κυρίως στους παραλιακούς οικισμούς, πληθυσμιακή αποψίλωση με φυγή όσων έχασαν την απασχόλησή τους στις ελιές, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τα επαγγέλματα του δάσους, απώλεια κρίσιμου επιφανειακού εδάφους με κίνδυνο αποψίλωσης, αλλαγή του τοπικού μικροκλίματος με καταστροφικές συνέπειες: ήδη, με τον βαρύ χειμώνα της Μήδειας και τους καλοκαιρινούς καύσωνες, η μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες έφθασε το 50% ακόμη και σε περιοχές που δεν κάηκαν. Μια βίαιη συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα απειλεί με τη σειρά της να συμπαρασύρει και τους τοπικούς τομείς του εμπορίου και των υπηρεσιών. Καταγγέλθηκαν επίσης προσπάθειες τεχνητού περιορισμού των κρατικών αποζημιώσεων, με επαναχαρακτηρισμό ως «επισκευάσιμων» σπιτιών που είχαν κριθεί πλήρως κατεστραμμένα.
Από την πλευρά των Πράσινων κατατέθηκαν μια σειρά προτάσεις για την επόμενη μέρα. Για τις δασικές πυρκαγιές χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία με τους δασικούς, να ενισχυθεί η πρόληψη και η έγκαιρη κατάσβεση στην αρχή τους, με ενεργή εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών. Για την ανασυγκρότηση της καμένης Βόρειας Εύβοιας παρουσιάστηκαν αναλυτικές προτάσεις σε τρεις άξονες: διαφύλαξη και διαχείριση της φυσικής αναγέννησης, να κρατηθεί ζωντανή η «Οικονομία του Δάσους», να προχωρήσει παράλληλα η απαραίτητη μετάβαση με πρωτοβουλίες επέκταση της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, φιλόδοξες ενεργειακές αναβαθμίσεις σε όλα τα κατεστραμμένα κτίρια, πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές για τουρισμό αλληλεγγύης προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται και πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων «αειγεωργίας» (permaculture).
Ιδιαίτερα εστίασε η συζήτηση στους ρητινοκαλλιεργητές που έμειναν χωρίς αντικείμενο, σε μια εποχή που η ρητίνευση των δασών γίνεται απαραίτητο εργαλείο για την προστασία τους: οι Πράσινοι επεξεργάζονται προτάσεις για να στηριχθούν να μείνουν ενεργοί στον τόπο τους, συμβάλλοντας στη διαχείριση της αναγέννησης του δάσους, με παράλληλη αναβίωση της ρητίνευσης και στα πευκοδάση των γύρω περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό θα έχουν επαφές και με τους ίδιους, στη συνέχεια της περιοδείας.