ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Να αναδειχθούν πράσινες πολιτικές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Να βγουν νικηφόρες οι πράσινες ιδέες από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ποιους στηρίζουν οι Πράσινοι στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχτούν οι πράσινες προτάσεις και να μπουν σε εφαρμογή μέσα από ρηξικέλευθες πολιτικές. Οι Πράσινοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεγαλουργούν, μετασχηματίζοντας τις πόλεις και τις περιφέρειες. 

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το Δίκτυο Πράσινων αυτοδιοικητικών με τη συμμετοχή 32 εκλεγμένων και έμπειρων στελεχών του οικολογικού χώρου. Ήδη ο χώρος διαθέτει σημαντική επιρροή και εμπειρία σε Δήμους και Περιφέρειες από το επίπεδο της αντιπολίτευσης με εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις αλλά και με τη συμμετοχή στη διοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Δήμο Κοζάνης, με τον Πράσινο δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη. Οι δύο πρώην ευρωβουλευτές των Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος και Ν. Χρυσόγελος, συμμετείχαν στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, επιδιώκοντας αυτή την εμπειρία να τη μεταφέρουν και στην Ελλάδα, ως εκλεγμένοι σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο.

Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι πολύ κρίσιμες, μια και – εκτός των άλλων – η κλιματική κρίση αλλάζει τα πάντα. Μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να πετύχουμε μετριασμό της κλιματικής κρίσης, που οδηγείται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπως το βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι. Οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν να επιλέξουν μόνο μεταξύ κομματικών υποψηφίων αλλά μεταξύ προγραμμάτων που προβλέπουν ρηξικέλευθες λύσεις για τις συνθήκες αβίωτης πόλης, την επάρκεια και ποιότητα του νερού, την πίεση στην υγεία, τις καταστροφές σε καλλιέργειες και την επακόλουθη άνοδο των τιμών των τροφίμων, την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την ενίσχυση των συλλογικών μέσων μεταφοράς και τη βιώσιμη κινητικότητα, τη αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την αύξηση του πράσινου και την προστασία της φύσης, την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών, της ανθεκτικότητας και της αλληλεγγύης.

Τα μέλη και οι φίλοι των Πράσινων συμμετέχουν σε διάφορα δημοτικά και περιφερειακά σχήματα, προτάσσοντας την αυτόνομη πράσινη ταυτότητα: είτε σχηματίζοντας πράσινα ψηφοδέλτια είτε επηρεάζοντας τη δημιουργία συμμαχιών με ισχυρό το πράσινο πρόγραμμα. Και αυτή η συνεισφορά τους εκτιμάται, αφού οι πράσινες πολιτικές που βασίζονται σε αξίες και δέσμευση για επίλυση προβλημάτων συναντάνε μεγάλη αποδοχή και στο πλαίσιο εκλογικών συνεργασιών. Όλες οι συμφωνίες είναι δημόσιες και προγραμματικές και φέρνουν άλλο πολιτικό αέρα στις εκλογές του Οκτωβρίου. Όταν οι Πράσινοι υποστηρίζουν πολύχρωμα ψηφοδέλτια, συνδιαμορφώνουν τα προγράμματά τους, δεν τα υποστηρίζουν άκριτα ή μόνο για ιδιοτελείς σκοπιμότητες. 

Δυστυχώς, όμως, κάποιες δυνάμεις που αναφέρονται στον “πράσινο χώρο” αλλά δεν έχουν πια σοβαρή σχέση με πράσινη πολιτική, υποστηρίζουν καθαρά συντηρητικές δυνάμεις ή και διαπλεκόμενες. Ειδικά οι «Οικολόγοι Πράσινοι», που ευθύνονται βασικά για την τελική εικόνα διάσπασης στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, όπως και για την απουσία του χώρου επί 11 χρόνια από αυτές, κλιμακώνουν τώρα την αναξιοπιστία τους. Χαρακτηριστική είναι η υποστήριξη και συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια Τζιτζικώστα και Μπουρνούς. Δεν τους ενοχλεί η ταύτισή τους με αναποτελεσματικές, αδιάφορες ή και εχθρικές για τα πράσινα θέματα δυνάμεις και πολιτικές και απλώς απαξιώνουν παραπέρα έναν ήδη ισχνό τίτλο, προσδοκώντας ανταλλάγματα. 

Οι Πράσινοι θα ανακοινώσουν σύντομα τον πλήρη κατάλογο των υποστηρίξεων σε σχήματα και υποψηφίους αλλά προς το παρόν νιώθουν την ανάγκη να δηλώσουν πως στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας υποστηρίζουν την παράταξη «Οικολογία -Πράσινη Λύση» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Φίλιππο Γκανούλη και στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου τη Δημοτική Κίνηση «Γη & Ελευθερία» με υποψήφια Δήμαρχο την Εμμανουέλα Τερζοπούλου.

Η επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας μέσα από υλοποίηση πράσινων πολιτικών και στο τοπικό – περιφερειακό επίπεδο πάει παράλληλα με τη συμμετοχή στα κινήματα των πολιτών (πρόσβαση στις παραλίες, δικαιώματα, οικολογική ενεργειακή μετάβαση, υπεράσπιση των δέντρων κτλ) αλλά και με την ανασυγκρότηση και επανίδρυση του Πράσινου χώρου. 

Η επόμενη μέρα θα είναι πιο πράσινη!  

Posted on 22/08/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top