Χαιρετίζουμε τα νέα πρωτάκια

 

laskaratos-alekos-thumbΤου Αλέξανδρου Λασκαράτου

Γεν. Γραμματέα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη χαιρετίζουμε τα νέα πρωτάκια, αλλά και όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα τη νέα σχολική χρονιά. Οι εικόνες στην τηλεόραση με τις χαρούμενες (και λίγο αγχωμένες…) φατσούλες τους, μας γεμίζουν ομορφιά και αισιοδοξία. Αρχή λοιπόν μιας μακρόχρονης πορείας, που θα μετατρέψει τα σημερινά πιτσιρίκια σε μαθητές που θα αποκτήσουν παιδεία, γνώσεις και μόρφωση, και που στο τέλος της πορείας αυτής θα αποτελέσουν τους νέους πολίτες και τις νέες πολίτισες αυτής της κοινωνίας.

Η φετινή νέα σχολική χρονιά αρχίζει με αρκετές αλλαγές σε σχεδόν όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προϊόν πολύμηνης μελέτης και διαβούλευσης από το υπουργείο παιδείας. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αλλαγών είναι η μετατροπή του σχολείου, από εξεταστικό κέντρο που ήταν κατά κύριο λόγο, σε χώρο παιδείας, με λιγότερες εξετάσεις και περισσότερη έμφαση στη μόρφωση και στην ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της προσωπικότητας του μαθητή/τριας. Σκοπός αυτού του σημειώματος δεν είναι να αναφερθούμε στις λεπτομέρειες των νέων αλλαγών (για όποιον ενδιαφέρεται παραπέμπουμε, μεταξύ άλλων, στην παρακάτω ιστοσελίδα http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/prwth-mera-sto-sxoleio-oles-oi-allages-ths-fetinhs-xronias.4258099.html ) αλλά στη βασική φιλοσοφία των αλλαγών αυτών με τις οποίες εμείς οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη συμφωνούμε. Είναι, νομίζουμε, η πρώτη φορά που το θέμα παιδεία αντιμετωπίζεται συνολικά από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση με μια ενιαία φιλοσοφία να διατρέχει όλες τις βαθμίδες της. Είναι φανερό ότι όλα όσα προβλέπονται δεν θα υλοποιηθούν και αυτό γιατί θα προσκρούσουν σε διάφορα προβλήματα, όπως η πρόσληψη ικανού αριθμού εκπαιδευτικών και άλλα, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στις όποιες αλλαγές και μπαλώματα φέρει μια ενδεχόμενη αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Η παιδεία στην Ελλάδα έχει καταταλαιπωρηθεί από τις συνεχείς αλλαγές που επιφέρουν, δίκην φωστήρων, οι διάφοροι νέοι υπουργοί, ακόμη και της ίδιας κυβέρνησης, προκειμένου να αφήσουν το “αποτύπωμά” τους. Η, όποια, μεταρρύθμιση στην παιδεία θέλει βάθος χρόνου για να αποδώσει τους καρπούς της.

Ας επιστρέψουμε όμως στη σημερινή μέρα των εγκαινίων στα σχολεία. Η παρουσία του υπουργού παιδείας και του δήμαρχου της Αθήνας στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά και το οποίο βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας, και όπου φοιτούν κατά 70% παιδιά αλβανών και άλλων μεταναστών εμπεριέχει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Αυτό της στήριξης από την πολιτεία της νέας γενιάς των αυριανών ελλήνων πολιτών.

Με αυτά, ας ευχηθούμε, λοιπόν, καλή επιτυχία σε όλα τα αγαπημένα μας πρωτάκια, υγεία, και “καλή πρόοδο”.

Posted on 12/09/2016 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top