Στρογγυλό τραπέζι «Πρόσφυγες-μετανάστες: Πώς θα προετοιμαστούμε ως κοινωνία, διοίκηση, ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί; »

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σας προσκαλούν σε Στρογγυλό τραπέζι

«Πρόσφυγες-μετανάστες: Πώς θα προετοιμαστούμε ως κοινωνία, διοίκηση, ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί; » 

Δευτέρα 20 Απριλίου, ώρα 19.00,

Αίθουσα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής

(οδός Κότσικα 4 και Πατησίων, στο ύψος ΠΛ. Βικτωρίας)

 

Εκδήλωση – στρογγυλό τραπέζι για το επίκαιρο θέμα: «πρόσφυγες-μετανάστες: δομές και πολιτικές για μια σύγχρονη πολιτική ασύλου και μετανάστευσης», διοργανώνουν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, την Δευτέρα 20 Απριλίου, ώρα 19.00, στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, οδός Κότσικα 4  (στο ύψος Πατησίων απέναντι από το κτίριο ΟΤΕ, Πλ. Βικτωρίας http://www.pedattikis.gr/home/?page_id=35)

 

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, του Δήμου Αθηναίων,  νησιωτικών Δήμων καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οργανώσεων δικαιωμάτων και μεταναστευτικές κοινότητες. Έχουμε επίσης, ζητήσει να στείλει μήνυμα ο ευρωπαίος Επίτροπος κ Δημ. Αβραμόπουλος ή εφόσον είναι εφικτό να συμμετάσχει στη συζήτηση εκπρόσωπός του.

 

Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τις αυξανόμενες μεικτές ροές μεταναστών – προσφύγων, την απουσία κατάλληλων δομών και πολιτικών τόσο στα ελληνικά νησιά όσο και στις πόλεις για υποδοχή, προστασία όσων δικαιούνται αλλά και κοινωνική ένταξη των εισερχομένων, καθώς και της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλλαγές που απαιτούνται στην ατζέντα για το μεταναστευτικό- άσυλο αλλά και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.  Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της ΕΕ, των διεθνών οργανισμών, της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης στη σημερινή συγκυρία.

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου, όπου θα συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικά κόμματα, εκπρόσωποι υπουργείων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης  και οι μεταναστευτικές κοινότητες, με στόχο να διαμορφωθεί αλλά και να παρακολουθειται η πορεια εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής πολιτική για το μεταναστευτικό και τα θέματα ασύλου, για να λειτουργεί η μετανάστευση προς όφελος και της ελληνικής κοινωνίας και των μεταναστών αλλά και να υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της χώρας για τους πρόσφυγες και το άσυλο.

 

Ενημερωτικό υλικό

Θάνατοι στη Μεσόγειο

Τα τελευταία 10 χρόνια πάνω από 20.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την Μεσόγειο και να φτάσουν στην ΕΕ για να σώσουν τη ζωή τους ή να βρούν μια καλύτερη ζωή. Η χειρότερη χρονιά μέχρι τώρα ήταν το 2014, όταν έχασαν τη ζωή τους 3500 άτομα, ενώ η δεύτερη χειρότερη ήταν το 2011 με 1500 απώλειες. Ήδη το πρώτο 4μηνο του 2015 φαίνεται να έχουν χάσει τη ζωή τους 870 άτομα. Το 2014 μέσω της Μεσογείου θάλασσας έφτασαν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 170.000 στην Ιταλία, 43.000 στην Ελλάδα, 4250 στην Ισπανία, 568 στην Μάλτα και 339 στην Κύπρο.

Πολλοί διεθνείς, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Διάσωσης που θα αναλάβει τις επιχειρήσεις διάσωσης όσων κινδυνεύουν στην Μεσόγειο, ώστε να μην θρηνούμε εκ των υστέρων χιλιάδες θύματα.

 

Αύξηση αιτούντων άσυλο κατά 40% το 2014

626,000 άνθρωποι έκαναν αίτηση ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat

http://ec.europa.eu/eurostat/documents/4168041/6742650/KS-QA-15-003-EN-N.pdf/b7786ec9-1ad6-4720-8a1d-430fcfc55018

Ένας στους πέντε αιτούντες άσυλο, δηλαδή 122.790 ήταν Σύριοι (20% στο σύνολο αιτούντων στην ΕΕ), ενώ οι Αφγανοί ήταν 41.300, οι Κοσοβάροι 37.900 και από Ερυθραία  37.000. Το 2014 υπήρξε αύξηση των αιτούντων άσυλο κατά 191.000 άτομα, περίπου 40%, σε σχέση με το 2013. Οι Σύριοι αυξήθηκαν από 50.000 το 2013 σε 122.790 το 2014 (αύξηση κατά 72.7900). Το 95% των Σύριων στους οποίους δόθηκε καθεστώς ασύλου στην ΕΕ το 2014 έτυχαν διεθνούς προστασίας, το 63% αντιστοίχως των Αφγανών, το 7% των Κοσοβάρων και το 89% αυτών από την Ερυθραία.      Το 2014, οι περισσότεροι έκαναν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία (203.000), στη Σουηδία (81,000), στην Ιταλία (65,000), στη Γαλλία (63,000) και στην Ουγγαρία (43,000). Στην Ελλάδα έκαναν αίτηση για άσυλο 9430 άτομα το 2014 σε σύγκριση με 8225 το 2013, ποσοστό δηλαδή 1,5% σε σύνολο αιτούντων στην ΕΕ http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6751779/3-20032015-BP-EN.pdf/35e04263-2db5-4e75-b3d3-6b086b23ef2b

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) πρότεινε ένα πιλοτικό σχέδιο για την επανεγκατάσταση σε διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη, σε εθελοντική βάση, των Συρίων προσφύγων που διασώθηκαν στη θάλασσα και αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα και την Ιταλία

http://www.refworld.org/docid/55016ba14.html

Το σχέδιο αποβλέπει στο να ενθαρρύνει τους Σύριους πρόσφυγες να κάνουν αϊτηση ασύλου  στην Ελλάδα και στην Ιταλία και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φόβου που  έχουν διάφορα κράτη μέλη να δεχθούν άτομα των οποίων η ταυτότητα δεν έχει διευκρινηστεί αλλά και να εξαλειφθεί η εκμετάλλευση ανθρώπων που μετακινούνται χωρίς νόμιμες διαδικασίες στην ΕΕ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υποστηρίζει ότι αν και το 32% των ανθρώπων που έφτασαν στην ΕΕ από τη θάλασσα προέρχονται από την Συρια (69.000), δεν έκαναν παρά ελάχιστοι αίτηση ασύλου στην Ελλάδα ή την Ιταλία .

 

Προτάσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε την κατάργηση των κέντρων κράτησης αλλά σε συνδυασμό με την αναζήτηση πρακτικών λύσεων για τη στέγαση και την κοινωνική ένταξη των ατόμων που ελευθερώνονται. Υποστηρίζουμε, επίσης, τις προσπάθειες για δημιουργία ανοικτών δομών υποδοχής – αν είναι δυνατόν σε συνδυασμό με εκπροσώπους κι άλλων χωρών – και περιστασιακής φιλοξενίας, τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στο νησιωτικό χώρο, ώστε να καταγράφεται όποιος μπαίνει στη χώρα, να είναι σαφές ποιοι  δικαιούνται προστασίας και παροχής ασύλου και ποιοι είναι μετανάστες, να γίνονται ιατρικές εξετάσεις σε όλους, να παρέχονται ταχύρυθμα μαθήματα γλώσσας για τα βασικά, να καταγράφονται γνώσεις και δεξιότητες.

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε υπέρ της αναδιανομής των υπαρχόντων ευρωπαϊκών πόρων ώστε να ενισχυθούν η κοινωνική ένταξη, η λειτουργία δομών υποδοχής, η παροχή ιατρικών εξετάσεων, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας  και η περιστασιακή φιλοξενία. Πρότειναν στην αν. υπουργό να ενισχυθούν πρωτοβουλίες κοινωνικής ένταξης μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα των ίδιων των μεταναστών αλλά και διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου (με φορολογικά, οικονομικά και άλλα κίνητρα) ώστε να επιλυθούν θέματα στέγασης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων – τόσο ελλήνων πολιτών όσο και μεταναστών – μέσω της αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησης εγκαταλειμμένων κτιρίων ή κλειστών σήμερα ξενοδοχείων και μικρών κλινικών.

 

Επισημαίνουμε την ανάγκη επανασχεδιασμού της κοινωνικής πολιτικής με στόχο την σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, που θα περιλαμβάνει στρατηγικές και σχέδια δράσης τόσο για το μεταναστευτικό, όσο και για την αντιμετώπιση της φτώχιας, της ανεργίας και της στέρησης του δικαιώματος στέγης που μαστίζουν σήμερα την ελληνική κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν η εμπειρία και τα καλά παραδείγματα και άλλων χωρών. Είναι απαραίτητο ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας που θα βασίζεται όχι απλώς στην ανακούφιση αλλά στην κοινωνική καινοτομία και σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και θα αξιοποιεί με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο ευρωπαϊκούς αλλά και κρατικούς και ιδιωτικούς πόρους.  Η συνέχεια  και η συνέπεια θα στηρίξουν και θα αποδείξουν την αποτελεσματικότητά του.

 

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε και αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή στην Ελλάδα των κάτωθι προτεραιοτήτων στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής :

  • Δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών διόδων.
  • Δημιουργία σύγχρονων κέντρων υποδοχής, περίθαλψης και φιλοξενίας μεταναστών  με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
  • Μαζικό πρόγραμμα αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού των μεταναστών με νόμιμη άδεια παραμονής στην αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία.
  • Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου και των προϋποθέσεων για την ανανέωση της άδειας διαμονής, για την οποία προτείνεται να μην απαιτείται σύμβαση εργασίας ή δήλωση του εργοδότη, αλλά απλώς υπεύθυνη δήλωση του αλλοδαπού για την κατοικία του.
  • Δημιουργία ενιαίας Υπηρεσίας Μετανάστευσης, που σε στενή συνεργασία με του Δήμους και τις Περιφέρειες  θα παραλαμβάνει και θα εκδίδει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, την άδεια παραμονής. Επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης της άδειας συνένωσης, όσον αφορά το θέμα της οικογενειακής επανένωσης.
  • Παροχή ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα εφόσον οι γονείς τους διαμένουν και εργάζονται για τουλάχιστον 5 χρόνια στην Ελλάδα.
  • Χρηματοδότηση νόμιμων συλλόγων μεταναστών για καλύτερη οργάνωση του προγράμματος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και την υποστήριξη άλλων ενταξιακών δράσεων.
  • Βελτίωση των όρων και των ποσοστών απόδοσης πολιτικού ασύλου σε επίπεδα κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Εξορθολογισμός του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και την ισότιμη ένταξή τους.
  • Καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
  • Επιμερισμός των αιτούντων πολιτικό άσυλο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Posted on 16/04/2015 in Δελτία Τύπου, Δράσεις

Share the Story

Back to Top