Εναλλακτικό σχέδιο για Χαλκιδική, οικολογικές και κοινωνικές επενδύσεις για μακροχρόνια βιωσιμότητα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε την ανάγκη διαμόρφωσης, μέσα από διάλογο, ενός συνολικού, εναλλακτικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης της Χαλκιδικής,  καθώς και στροφής σε επενδύσεις προς πράσινες, εναλλακτικές μορφές οικονομικών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την υποστήριξη του αιτήματος να σταματήσει το σχέδιο επέκτασης της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής και των εργασιών καταστροφής μεγάλης δασικής έκτασης 3500 στρεμμάτων.

Η εξόρυξη χρυσού και η επεξεργασία του προκαλούν σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου (Αφρική και Λατινική Αμερική), παραβιάζοντας σοβαρά δικαιώματα των ντόπιων.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν ουσιαστικό  διάλογο με όλες τις κοινότητες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στα μεταλλεία με στόχο ένα κοινό σχέδιο που θα σέβεται τις ανάγκες όλων, του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, μακροχρόνια.

Από πού μπορούμε να βρούμε τον χρυσό που χρειαζόμαστε; Από την στιγμή που η εξόρυξη χρυσού είναι μια δραστηριότητα που επιβαρύνει το περιβάλλον και την υγεία δεν πρέπει να λέμε απλώς όχι η εξόρυξη στη αυλή μας, μεταφέροντας τις βρώμικες δραστηριότητες εκτός Ευρώπης. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ προτείνουμε αντί για τις μαζικές εξορύξεις, την ανάκτηση χρυσού από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (υπάρχει συχνά στις πλακέτες) αλλά και από άλλα προϊόντα ως την ρεαλιστική εναλλακτική λύση για τον χρυσό που χρειάζονται οι ανθρώπινες κοινωνίες, περιορίζοντας όμως την ανεξέλεγκτη χρήση χρυσού. Δεν είναι ουτοπία, αλλά υπαρκτή δυνατότητα: στη  Ευρώπη μια ευρωπαϊκή βιομηχανία ανακτά από ηλεκτρονικά απόβλητα περισσότερο χρυσό από αυτόν που θα βγάλει η «Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold» στη Χαλκιδική.

Το δίλημμα ορυχεία ή ανεργία; Το δίλημμα ή τα ορυχεία ή ανεργία δεν ισχύει παρά μόνο ως εργαλείο διχασμού της τοπικής κοινωνίας. Η διαμόρφωση, μέσα από διάλογο, και η υλοποίηση με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας ενός εναλλακτικού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης συμβατού με την οικολογική και κοινωνική αξία της περιοχής θα μπορούσε να προσφέρει βιώσιμες θέσεις εργασίας και έσοδα για τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να μην χρειάζεται κανένας νέες εξορυκτικές δραστηριότητες.

Που θα βρουν δουλειά μεταλλωρύχοι κι άνεργοι; Για τους μεταλλωρύχους και τους ανέργους στην Χαλκιδική υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, από την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών και την επεξεργασία των χιλιάδων τόνων αποβλήτων από προηγούμενες εξορύξεις μέχρι την παραγωγή ενέργειας από υπολείμματα βιομάζας ή την παραγωγή πέλετς από τη βιώσιμη διαχείριση δασών, μέχρι δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής και οικολογικού, αρχαιολογικού και αγροτικού τουρισμού.

Εναλλακτικό σχέδιο για Χαλκιδική: Η περιοχή της Χαλκιδικής είναι μια πλούσια – από άποψη πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος – περιοχή και πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμικού της πλούτου μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο οικονομίας. Μια περιοχή με σημαντικά – μεταξύ άλλων και με αρχέγονα – δάση, με περιοχές που είναι ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, με το μνημείο των αρχαίων Σταγείρων, με αναφορές στον Αριστοτέλη και την Ολυμπιάδα, με μνήμες προσφύγων, με τα Μαδεμοχώρια, με την ιστορία των ορυχείων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, με σημαντικό θαλάσσιο πλούτο, με σημαντική γεωργία και μελισσοκομία, δεν μπορεί να θεωρείται φτωχή. Φτωχή είναι η ανάδειξη και προστασία αυτού του πλούτου.

Χρειάζεται φυσικά να αναζητηθούν καινοτόμες ιδέες, που θα συνδέσουν την προοπτική της περιοχής με οικολογικά και οικονομικά καινοτόμες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός σύγχρονου βιομηχανικού πάρκου στο οποίο θα γίνεται ξενάγηση σε θέματα διαχρονικής εξέλιξης της εξόρυξης και χρήσης χρυσού κι άλλων μεταλλευμάτων, με δίκτυο πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών κ.α.

Αξιοποίηση μεταλλευτικών στοών: Μια σημαντική επίσης οικονομική δυνατότητα προσφέρει η ανάδειξη κι αξιοποίηση των υπόγειων μεταλλευτικών στοών για εικαστικές εκθέσεις και ξεναγήσεις στην βιομηχανική ιστορία των εξορύξεων. Ή και η διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής μέσω των στοών ενέργειας από γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου για οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Posted on 14/04/2015 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top